用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問TSL vs PKC應該點揀
樓主: SmileChristy
go

請問TSL vs PKC應該點揀   [複製鏈接]

boboapril 發表於 22-12-22 14:43
同埋5歲人仔,都未知小朋友有乜嘢potential, 家長就盲目要定一間band 1C 或以上嘅龍校中學。其實點解要咁呢 ...

到升中階段全港學生有1/3是band2,1/3是band3。
一間好既地區一線小學亦大概只有一半學生入band1中學。
直資小學部一般可提供較好既英文語境,與其中學部銜接。
如果家長及學生認為讀band1英中唔適合自己,亦可自己出去插band2 /band3中文中學,是否適合讀band1,是學生自己決定,而非派位機制決定。
去到高小階段,一般是非龍校去插龍校,極少龍校去插非龍校呈分派位。
況且band1C直資學生亦可出去考其他更好既直資。如果六年後間band1C直資升lev,更加唔使走啦。近六年亦真是有好多直資中學升lev。

其實好多人都讚培僑,但其實佢地好似都無出過狀元?

LittlemBB 發表於 22-12-23 06:09
其實好多人都讚培僑,但其實佢地好似都無出過狀元?

冇,亦都极难有。
SPCC,DGS,皇仁三間占左全港近十年差不多一半既狀元,原因是能夠吸引到全港頂尖既學生來投。
培僑成績主要靠一條龍學生,亦冇上述學校吸引力,六年前仲會俾人認為是band2。狀元可遇而不可求。

boboapril 發表於 22-12-22 14:43
同埋5歲人仔,都未知小朋友有乜嘢potential, 家長就盲目要定一間band 1C 或以上嘅龍校中學。其實點解要咁呢 ...

插班唔係非龍校的專利。好多時vs post會有呢個盲點

利串:反對插班風氣

Sing13 發表於 22-12-23 05:32
到升中階段全港學生有1/3是band2,1/3是band3。
一間好既地區一線小學亦大概只有一半學生入band1中學。
直 ...

講緊教育理念及如何執行。算把啦,大部分人都唔care,淨係睇所謂level、排名。仲話睇學校有冇潛力,咁有冇考慮小朋友先,想學到啲乜嘢,唔係淨係學術嘛,Band 1英中好普通㗎咋。

PKC應該有好嘅地方,唔怕就去,應該話每間學校都有好嘅地方,睇吓手上有乜,同邊間比較可以發展小朋友,選小學我覺得應該係咁。

Sing13 發表於 22-12-23 06:49
冇,亦都极难有。
SPCC,DGS,皇仁三間占左全港近十年差不多一半既狀元,原因是能夠吸引到全港頂尖既學生 ...
香港很多資助及官立band 1中学都沒出過狀元啦!
‹ 上一主題|下一主題