用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資抽飛改另一間直資
go

直資抽飛改另一間直資 [複製鏈接]

早前已經交咗「同意書」及「學生資料」俾A校,依家可唔可以攞返?想改去註冊另一間offer…thanks
   5    0    0    0

hkwcr 發表於 21-3-10 19:41
早前已經交咗「同意書」及「學生資料」俾A校,依家可唔可以攞返?想改去註冊另一間offer…thanks
...

可以

回覆樓主:

那麼過了4月12日,但在5月3日前,還否可以抽飛轉其他直資?

因為見有JM提及有直資抽飛限期為4月12日,但又見有另一直資最後收生喺5月3日。

回覆樓主:

我都想知

BHA 發表於 21-3-10 21:53
那麼過了4月12日,但在5月3日前,還否可以抽飛轉其他直資?

因為見有JM提及有直資抽飛限期為4月12日,但又 ...

12/4之後 到5月初
可以直資轉直資

SLHongkonger 發表於 21-3-11 18:13
12/4之後 到5月初
可以直資轉直資

懇請大家一定要知道,真係真係真係要有好清楚概念: 每間直資學校呈交俾教育局日期唔一樣的,直資唔一定可以退返學生資料表俾你的,可以参考前人以下例子https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819590

去年有網友經驗,李國寶於4月16日早上已交名單上EBD,網友想抽飛由李國寶去顏寶鈴, 但4月17日之後網友linushui 係李國寶攞唔返《小六學生資料表》。
李國寶交了小六學生表, 如4月16日後有候補,可抽走飛嗎? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819551&fromuid=1539350

有Waiting Call 到都冇得直資轉直資 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819846&fromuid=1539350

纯我個人意見,今年4月13日至5月初能係直資攞返學生資料表唔太樂觀

所以,大家千祈唔好預到咁掹日子才向直資嘗試取回學生資料表,如最後攞唔返,損失係自己心肝寶貝孩子

重要嘢講多次: 要預多啲日子同直資學校攞返學生資料表

王家爸爸    發表於 21-3-12 09:51

多謝大家資訊

咁31/3前,係咪理論上無限次係直資學校「抽飛」?

回覆樓主:

因有人抽飛,反而留意4月13日至4月30日左右會有直資call 後備生填番d位。或許這階段對一些人是好機會入到心儀的直資。

hkwcr 發表於 21-3-11 20:13
多謝大家資訊

咁31/3前,係咪理論上無限次係直資學校「抽飛」?

理論係可以無限抽飛

但留位費$800一次

tpmon 發表於 21-3-11 21:42
因有人抽飛,反而留意4月13日至4月30日左右會有直資call 後備生填番d位。或許這階段對一些人是好機會入到心 ...

呢段期間直資未交名單上教局,所以仲有得抽飛轉會?

咁我想請問一下,如果有啲直資五、六月先call waiting入,但之前已經註冊左一間直至或自行已經有Offer,咁嘅情況仲有冇得轉呢?謝謝!

kyxxx 發表於 21-3-11 21:59
咁我想請問一下,如果有啲直資五、六月先call waiting入,但之前已經註冊左一間直至或自行已經有Offer,咁 ...

如果註冊左某間直資或自行有offer因為名單已經去咗EDB係不能更改,你咪有原先嘅直資或自行offer,再加上新嘅直資offer,7月派位到時再可以諗清楚去邊間註冊~~~

王家爸爸    發表於 21-3-12 09:53

kyxxx 發表於 21-3-11 21:59
咁我想請問一下,如果有啲直資五、六月先call waiting入,但之前已經註冊左一間直至或自行已經有Offer,咁 ...
五、六月先call waiting入直資既,其實最著數。

王家爸爸 發表於 21-3-12 09:54
五、六月先call waiting入直資既,其實最著數。

mcl203 發表於 21-3-12 03:52
如果註冊左某間直資或自行有offer因為名單已經去咗EDB係不能更改,你咪有原先嘅直資或自行offer,再加上新 ...

意思代表可以有兩個機會留兩間,到七月再最後決定?

kyxxx 發表於 21-3-12 11:06
意思代表可以有兩個機會留兩間,到七月再最後決定?

係,若果仲有直資出offer~~~

mcl203 發表於 21-3-12 11:07
係,若果仲有直資出offer~~~

哦⋯⋯原來如此!謝謝指教!

BHA 發表於 21-3-10 21:53

因為見有JM提及有直資抽飛限期為4月12日,但又 ...

直資抽飛限期 12/4(一)
直資交取錄名單限期 3/5(一)
直資如早於3/5交名單可能轉唔到校

備註@ 如有關家長亦有為子女申請不參加派位的直接資助計劃中學(非參加派直資中學)並已獲通知錄取,他們需決定是否保留該直資中學的學位。如家長決定放棄該學位,必須於2021年4月12日或以前通知有關非參加派位直資中學及取回《家長承諾書》和《小學    學生資料表》的正本,方可保留自行分配學位階段成功申請的學位。

備註* 非參加派位直接資助計劃(直資)中學必須2021年5月3日 或以前遞交獲取錄的2019/2021年度參加派位學生名單,有關學生和家長必須簽署承諾書和呈缴《​小六學生資料表》​正本,以確認接受非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助的中一學位。

hkwcr 發表於 21-3-11 21:57
呢段期間直資未交名單上教局,所以仲有得抽飛轉會?

如未交名單 應可抽飛轉直資
如已交 要睇新校可否等放榜後註冊
‹ 上一主題|下一主題