用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學的中學生自己開銀行戶口
go

[英國] 留學的中學生自己開銀行戶口 [複製鏈接]

囡今年夏天去英國 lower sixth boarding.

由於香港仲未比英國飛機返港 ,本來想陪佢開學可能到最後都係唔得... 我想問佢自己攞住學校出嘅信,搵監護人公司同佢去銀行開戶口,係咪都OK?(我哋應該唔會係香港開定離岸戶口)
   0    0    0    0

culver 發表於 21-3-10 13:52
囡今年夏天去英國 lower sixth boarding.

由於香港仲未比英國飛機返港 ,本來想陪佢開學可能到最後都係唔 ...

開户口有冇年齡限制?因為佢初到步嘅時候未夠16歲

回覆樓主:

要地址証明, 應該學校會幫佢哋出信證明宿舍地址。

回覆樓主:

可以先跟學校聯絡,有可能學校可預約附近銀行,也會安排職員陪同學生去開戶口。
因我孩子學校就是這樣安排,十幾個學生在銀行開戶,半小時已完成全部手續。

謝謝大家嘅資訊!

等我同學校聯絡下先!但係15歲會唔會銀行覺得佢太細,唔俾佢開要到16歲

culver 發表於 21-3-10 13:53
開户口有冇年齡限制?因為佢初到步嘅時候未夠16歲

參考以下網頁

https://www.money.co.uk/current-accounts/how-to-get-a-bank-account-for-under-18s.htm

How old do you have to be to open a bank account?

You have to be at least 11 years old to open your own bank account, and some accounts have a higher minimum age like 16.

culver 發表於 21-3-10 16:39
謝謝大家嘅資訊!

等我同學校聯絡下先!但係15歲會唔會銀行覺得佢太細,唔俾佢開要到16歲

不會呀 ,當時我孩子學校是安排 14歲海外學生去開戶口的 。
學校是直接電郵問孩子 ,所以開了銀行戶口我都唔知 , 開了戶口學校先電郵給我 。

明白了,謝謝你們

我用hsbc國際銀行 可以係香港開定英國戶口, 轉錢都方便 d
‹ 上一主題|下一主題