用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 記性好但欠主動性/冇創意/不敢嘗試的小朋友讀咩小學好? ...
go

記性好但欠主動性/冇創意/不敢嘗試的小朋友讀咩小學好? [複製鏈接]

小朋友記性非常好, 學習語文進度很快,
中英文閱讀能力高, 有閱讀習慣,  但唔鐘意字,
由於性格怕輸, 所以好多時, 寧願唔玩, 都唔會參與,所以要搵D 有愛心學校可以多鼓勵 (真麻煩)

但小朋友專力不足, 易分心, 要搵D 活動式教學的小學, 但佢又冇乜創意(怕講完比人笑)...

想幫佢揀間語文程度高一點的學校.但本地課程, 好像都要做催谷, 小朋友唔鐘意做功課, 唔谷得...有本地課程的學校程度高又唔太催谷嗎?

還是要國際學校呢?

4    0    2    0

我覺得可以多欣賞小朋友,慢慢自信會返來。

PearPearzheng@ 發表於 21-3-10 00:11
由於性格怕輸, 所以好 ...

唔鐘意寫字,國際學校唔啱你,因為IB係要talk得又寫得,還要主動學習。簡輕鬆少少,如優才,播道呢種會好d

PearPearzheng@ 發表於 21-3-10 00:11
由於性格怕輸, 所以好 ...
小朋友記性非常好, 閱讀能力高, 恭喜     
活動式教學, 有助提升推理能力,鼓勵創意。如果可以負擔學費,國際學校當然好,也不要疏忽了家庭教育呀。諗真啲,易分心, 怕輸, 怕俾人笑,其實係正常人性喎。可以多點陪伴、找些方法,協助扶正價值觀;加上關愛校園,當然好啦。

至於不愛寫字,雖然都常見,但也請留意孩子的小肌肉發展,試吓平日多玩較硬的泥膠。佢喜歡揸起支筆嗎?例如七彩繽紛的畫筆?

Ann201403 發表於 21-3-14 23:11
唔鐘意寫字,國際學校唔啱你,因為IB係要talk得又寫得,還要主動學習。簡輕鬆少少,如優才,播道呢種會好d ...

問題當佢interview都怕講錯怕輸而唔開口, 呢啲競爭咁激烈嘅學校根本唔會收

呢兩間算幾易考,由其係播道。國際學校要入難得多!

Ann201403 發表於 21-3-15 14:41
呢兩間算幾易考,由其係播道。國際學校要入難得多!
我小朋友兩間都係第一關就衰咗, 佢正正就係樓主所講唔太主動問一句答一句, 講故事平舖直敍冇乜創意嘅小朋友
呢種性格真係train幾多, tum幾多, 提醒幾多, 鬧幾多都冇用, 果陣有自知之明, 所以大包圍乜都考, 有任何offer都已經好感恩

到最後我小朋友好彩拎到嘅直私offer都係傳統教學嘅學校, 新派教學(雖然自己同小朋友都好鍾意, 亦覺得小朋友應該更適合)係全部炒哂, 我諗都可以比樓主參考吓類似性格嘅通常會考到邊類學校

回覆 Dybala 的帖子

我小朋友同樓主一樣係好記性,中英語言能力好,但郤超級害怕嘗試怕失敗怕羞。我都煩惱緊邊間學校適合小朋友呢? 傳統定活教學呢?
我小朋友中英文表達能力高,表現欲都唔錯,所以今年拍的VIDEO 基本上全PASS 去SECOND IN。但只要一實體interview 就會怕羞。反而ZOOM INTERVIEW 因為係屋企做,佢表現無問題﹐亦因為咁暫時zoom interview / video 收生的學校都有offer (當中有傳統有新派),我覺得係女女的自信心問題,佢能力其實ok。

Kaytechan 發表於 21-3-15 15:43

我小朋友同樓主一樣係好記性,中英語言能力好,但郤超級害怕嘗試怕失敗怕羞。我都煩惱 ...
有時理想同現實就係會有落差, 自己見小朋友唔太主動又怕醜, 就梗係想佢考到間新派學校比多啲機會佢發揮改善而家嘅弱項, 但人地見你性格完全唔適合就間間都直接reject...........
相反傳統學校又見你夠乖巧文靜, 基本嘢又答到, 於是就比offer你....收到offer雖然開心, 但都會諗如果小朋友一直讀落去, 佢嘅弱項係一直都唔會有機會改善到

好有同感, 我仔都係類似情況, 佢唔係怕醜, 佢係屋企會講好多野, 會同陌生人&管理員傾計, 但偏偏面試要傾計個d佢就答一句起兩句止, 可能佢係保守型, 唔知有d咩講得咩唔講得, 所以唔肯定就索性唔講, 最唔抵係佢講唔到平日有做既事, 我仲以為只係講番平日做既野應該無難度, 就算教都教唔到咁多, 最難真係面試時的應對我都係好心儀一d活動教學既學校, 但因為佢應對唔夠突出, 講得唔夠多, 大部分都waiting
宜家睇番佢攞到offer而又係親身見的反而係傳統重學術的學校, 我都驚佢會唔會越讀依d學校越無創意思維同主動性..

你完全講出我心中的矛盾。係我女的CASE, 我做家長最希望佢能建立佢的自信心和自我肯定能力。畢竟將來入大學定見工,interview 的表現都係好重要的一環。要培養到以上自信心和自我肯定能力,必然係揀新派活動式教學,始終傳統學校大多數培訓學生應付考試的能力,係香港填鴨和吹毛求疵過程難免會更打擊小朋友的自信心。

我仔都係咁。收咗嘅係傳統直私,要小朋友定定哋嗰隻。
失落過後,我開始認為主動係重要,但謹慎都係優點喎。我仔好怕粗魯,我同佢傾,佢自己都話寧願同女仔做朋友。咁係一間相對傳統嘅學校,佢可能會舒服d。
佢學到嘢,情緒定d,揾到自己嘅定位同空間,反而容易有自信同主動。

性格好難一下子改,傳統小學就如魚得水,可幫助慢慢建立自信

記性好同埋語文能力好其實已經好大優勢
但應該比較適合傳統type教學?
‹ 上一主題|下一主題