用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇讀sjs/sc 的家長住康樂園
go

[小學] 請問有冇讀sjs/sc 的家長住康樂園 [複製鏈接]

請問早上如駕車返學,交通如何?要大約幾點出發呢?thanks.
   1    0    0    0

回覆 smallrice11 的帖子

之前好似聽學校提過所有學生都要搭校車?

manw0113 發表於 21-3-9 20:08
回覆 smallrice11 的帖子

之前好似聽學校提過所有學生都要搭校車?

不會呀,我住學校附近,小朋友步行回校的。

smallrice11 發表於 21-3-9 21:35
不會呀,我住學校附近,小朋友步行回校的。

I think school policy is either take school bus or walk to school. Supposedly no one is allowed to be dropped off by private car, in order to minimise the traffic in the neighbourhood

回覆樓主:

朋友住火炭駿景園,2個小朋友讀 SJS 同 SC, 2個都係搭校巴返放學

https://www.hk01.com/18區新聞/603418/穗禾路早上繁忙時間現-家長車-車龍-街坊候車時間增日日捱塞車?utm_medium=Social

回覆樓主:

當區區議員表示,附近兩所學校(沙田小學及沙田學院)在2019年時亦開始推行無車政策,禁止乘坐私家車和的士往返學校,但家長車的數目並沒有因而減少。

~似乎不太嚴格執行政策

964000 發表於 21-3-27 07:03
https://www.hk01.com/18區新聞/603418/穗禾路早上繁忙時間現-家長車-車龍-街坊候車時間增日日捱塞車?utm_m ...

以前見過家長留言,好似放學有穿巴去大學站?返學沒有嗎?
‹ 上一主題|下一主題