用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有適合小學的youtube/劇集嗎?
go

有適合小學的youtube/劇集嗎? [複製鏈接]

女兒小三,少睇英文書,又讀中文小學。除了英文科,少機會接觸英語。

想請教,有無 D 好睇/搞笑的education youtube 或 劇集?太教育性來傳送知識,佢又會覺得悶。(屋企無Netfix)。

見有媽媽介紹過Odd Squad, 女都 ok,想睇下有無其他介紹。先謝謝各位!(emoji)(emoji)

19    0    0    0

Pigdripy 發表於 21-3-7 23:05
女兒小三,少睇英文書,又讀中文小學。除了英文科,少機會接觸英語。

想請教,有無 D 好睇/搞笑的educatio ...

同問,我都想知有咩適合既youtube

Netflix 可以嗎?我女好喜歡睇 INBESTIGATORS, 有兩個SEASONS
仲有Odd Squad, Who Was 都好睇

九龍塘陳太 發表於 21-3-8 16:01
Netflix 可以嗎?我女好喜歡睇 INBESTIGATORS, 有兩個SEASONS
...
Netflix的Izzy's koala world, 72 cutest animals, if I were an animal都好睇

九龍塘陳太 發表於 21-3-8 16:01
...

多謝分享!我發覺 youtube 有好多 Who Was 系列,唔知邊個先啱。請問你係咪指 Netflix Future 的 Who Was系列?好似用唱歌介紹人物?怪怪地咁嘅(emoji)

回覆 Pigdripy 的帖子

我地睇開果個唔係唱歌架.....可能你再搵下
咁睇劇集0Y~ "INBESTIGATORS"真係推介

九龍塘陳太 發表於 21-3-9 13:17

見你咁講,我喺youtube 搵到Inbestigator, 即刻俾女睇,係幾有趣。不過youtube 的只是2-3min 貨仔。睇嚟要訂netflix先有得睇晒了。

多謝介紹呀!仲醒起有咩好睇,記得話我知呀!(emoji)

我小朋友都係小三,每日睇半小時apple tv入面嘅英文兒童劇集(買iPad的Apple care時送的TV訂閱),佢自己揀一部睇,日日睇半個鐘頭,自己睇到狂笑

我小朋友都好鍾意睇,仲有冇其他有趣既劇集推介 ?

Big Big Show 都唔錯
不過得一季

利申先~ 同Netflix冇關係架
想起佢地次前追住睇個好似遊戲節目咁, 都好好睇咁
叫" FLOOR IS LAVA"

其實有小朋友的話我真的讚成裝呀

pumpkinfly 發表於 21-3-15 15:57
我小朋友都係小三,每日睇半小時apple tv入面嘅英文兒童劇集(買iPad的Apple care時送的TV訂閱),佢自己揀 ...

有無劇集名?介紹下?

終於 subscribe 左 Netflix, 但發現好似Inbestigator season 1 只有 1-10集,但 google 又見到有20集。唔知係咪自己唔識喺Netflix search

你係Season 1到按一下, 就會見到Season 2
另外 odd squad 都0岩睇

九龍塘陳太 發表於 21-3-19 22:58

你係Season 1到按一下, 就會見到Season 2

我指剩係 Season 1 都見唔到20集,只見10集。(唔好意思煩到你)

Pigdripy 發表於 21-3-19 19:19
有無劇集名?介紹下?
因ipad語音設置為中文,我就俾中文名字你啦,其實係純英文嘅,有字幕。我見小朋友最近睇過有:史諾比上太空,布偶奇遇記,中央公園。佢之前仲睇過 幽靈寫手,一段時間後佢話太恐怖遂放棄--其實唔算,都係兒童岩睇嘅

同埋我有少少經驗分享,樓主儘量固定一個劇集,不要換來換去,一個劇集睇落去,語言和人物反覆出現,對提升語言水平更有幫助。我女細個係 peppa pig啟蒙,我一次發放兩三集(每集5分鐘)落去ipad度,然後冇其它視頻娛樂提供,咁小朋友就會反覆睇個一兩集,第二日再換兩集,佢連住睇曬兩百集之後,就開口輸出講英文--要知道其時我地住深圳,英文語境大不如香港,後來小朋友轉回香港返學(村幼--公立小學),英文聽說完全ok,在同學仔中都算幾唔錯。有同時上線上英文口語一對一。
‹ 上一主題|下一主題