用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疫情下的面試/不面試/拍片
go

疫情下的面試/不面試/拍片 [複製鏈接]

中一面試,不同中學採取不同方法,有的面試,有的拍片,有的2種都不用,直接取消面試,你哋會點理解呢啲不同呢?
   0    0    0    0

joce 發表於 21-3-7 22:41
中一面試,不同中學採取不同方法,有的面試,有的拍片,有的2種都不用,直接取消面試,你哋會點理解呢啲不 ...
午餐時有人點意粉,有人點牛河,有人點拉麵,有人點米飯
需要研究不同的學生的不同主食從而引致學習成績的差異嗎?

醒目開學勳章

理唔理解 都係學校決定!
我自己就偏向取消,直接用成績決定收生。
有啲學校Zoom in還好,要求拍片的,就真係搵著家長黎搞....
我暫時兩間都係實體面試。

醒目開學勳章

conniecheung 發表於 21-3-8 09:14
理唔理解 都係學校決定!
我自己就偏向取消,直接用成績決定收生。
有啲學校Zoom in還好,要求拍片的,就真 ...

咪係...zoom interview可以好快搞掂, 拍片的話..又要準備內容又要拍,都最少搞你半日啦,真係搵著我嚟搞,尋日先拍咗兩條

wincat 發表於 21-3-8 10:45
咪係...zoom interview可以好快搞掂, 拍片的話..又要準備內容又要拍,都最少搞你半日啦,真係搵著我嚟搞, ...

個人覺得拍片幾無謂,又唔係小朋友一手一腳處理

joce 發表於 21-3-7 22:41
中一面試,不同中學採取不同方法,有的面試,有的拍片,有的2種都不用,直接取消面試,你哋會點理解呢啲不 ...

只理解到,最終都係睇次第收生

個人覺得拍片同不面試差唔多,考唔到小朋友啲咩

jasul 發表於 21-3-8 10:57
如果係真,就唔好浪費大家時間,坦白啲講出來,大家都好

joce 發表於 21-3-8 23:26
如果係真,就唔好浪費大家時間,坦白啲講出來,大家都好

拍片真係好無謂,浪費時間。
最好到校面試。安排唔到就zoom 面試

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-3-9 08:20

作爲父母來講,我偏向不面試。小學六年,學習能力可以從成績上看出來。
不過很多人都説,面試一般是看小朋友的性情而非學術能力(我不知事實是否如此),而有經驗的老師可以幾分鐘内看出小朋友的性情,以判斷是否適合在該校求學。所以,面試有它的必要性。

如果一定要面試,我偏向zoom面試,第一,安全至上,避免感染。第二,真的避免了舟車勞頓。老師問,同學答。一般10分鐘之内搞定。

我不喜歡拍片。因爲徒然加了很多家長因素在裏面。叻的家長配燈光,配音效,再加上度橋,可以將整個成效增高1-2成。這樣對其他沒有家長配合的同學很不公平。也最不符合真正的學習場景,老師問,同學立即回應的現實。

醒目開學勳章

jasul 發表於 21-3-8 10:57

絕對認同 ..睇唔睇條片都成問題

cafeva 發表於 21-3-9 08:20
我都好反對拍片,又唔係考performing art
你話依家考琴,朗誦,音樂比賽果d拍片可以理解,畢竟係一個performance, 有表演成分。

考中學唔係考演藝學院。。。。。。

拍片簡直係學校的自私做法。學校難道不明白學生只有11歲,不是做慣主播,要佢地拍幾分鐘既片,可能要不斷NG重拍又重拍,總覺得可以再做好些又再拍。浪費學生好多時間。最重要既係,拍左片寄到去,老師真係會認真看嗎?

回覆 200904 的帖子

面試好大因素係睇小朋友岩唔岩學校, 行為性格... 淨睇次第同application form係睇唔到

jasul 發表於 21-3-9 12:12
回覆 200904 的帖子

面試好大因素係睇小朋友岩唔岩學校, 行為性格... 淨睇次第同application fo ...
所以見一見點都好過唔見。
‹ 上一主題|下一主題