用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港青年協會李兆基書院&基督教崇真中學&李國寶中學 ...
go

香港青年協會李兆基書院&基督教崇真中學&李國寶中學 [複製鏈接]

小朋友B1b, 因住屯門,唔考慮太遠中學,請教如何選擇?
   7    0    0    0

醒目開學勳章

vicki23126 發表於 21-3-7 20:54

李兆基,除非是基督徒先去遠的崇真

piglet0529 發表於 21-3-8 05:57
李兆基,除非是基督徒先去遠的崇真

其實三間學校搭車都約1小時,屯門出去天水圍都要將近1小時,所以3間學校并無遠近之分,只想選間比較好的學校。

醒目開學勳章

vicki23126 發表於 21-3-8 06:37
其實三間學校搭車都約1小時,屯門出去天水圍都要將近1小時,所以3間學校并無遠近之分,只想選間比較好的學 ...

banding 應該係崇真略低,除非好喜歡那門徒計劃,李國寶可能係最高。但3間相差不遠。

其實想反問一句,呢3間都唔係B1 top school, 而你仔又B1B, 有咩吸引你要花長時間去呢3間其中一間?屯門B1 中學好多DSE 都好過佢哋,唯一可能係英文語境未夠佢哋好

piglet0529 發表於 21-3-8 09:06
banding 應該係崇真略低,除非好喜歡那門徒計劃,李國寶可能係最高。但3間相差不遠。
...

唔該曬!

Babyarsene 發表於 21-3-8 09:13
其實想反問一句,呢3間都唔係B1 top school, 而你仔又B1B, 有咩吸引你要花長時間去呢3間其中一間?屯門B1  ...

因為唔考慮大抽獎,小朋友無咩抽獎運!會考慮自行,自行得最終都會留返屯門,自行唔得就直資啦!

醒目開學勳章

vicki23126 發表於 21-3-8 09:16
因為唔考慮大抽獎,小朋友無咩抽獎運!會考慮自行,自行得最終都會留返屯門,自行唔得就直資啦!
...

小兒係1a至1b, 不過我搏過你,剛放棄了李國寶2nd in, 撞自2.

piglet0529 發表於 21-3-8 11:40
小兒係1a至1b, 不過我搏過你,剛放棄了李國寶2nd in, 撞自2.

加油,我自己保守咋,好多朋友成績無我小朋友好都選擇大抽獎。可能我思想係覺得小朋友讀得書,讀邊間學校都會成功,唔讀得書,入幾好的學校都無用,所以我比較注重校風,語言環境,希望小朋友學好英文!

vicki23126 發表於 21-3-7 20:54

我都係家住屯門,宜家都係有兩間直資收咗,基崇同SMC,宜家兩難中

yan08 發表於 21-3-8 12:07
我都係家住屯門,宜家都係有兩間直資收咗,基崇同SMC,宜家兩難中
...

係囉,我覺得我哋屯門選擇唔多,西鐵沿線比較好!

vicki23126 發表於 21-3-8 12:14
係囉,我覺得我哋屯門選擇唔多,西鐵沿線比較好!

係呀,我地選擇真係唔多,都係西鐵沿線為主,所以宜家頭痛緊選邊間,因為基崇13號前要註冊

yan08 發表於 21-3-8 13:20
係呀,我地選擇真係唔多,都係西鐵沿線為主,所以宜家頭痛緊選邊間,因為基崇13號前要註冊
...

睇睇你小朋友咩性格,我本身無報SMC,因為SMC比較喜歡體藝叻的小朋友,我小朋友兩樣都唔叻。SMC英文強,變相你小朋友英文如果唔強入去就好難適應!大家加油呀!

vicki23126 發表於 21-3-8 11:54
加油,我自己保守咋,好多朋友成績無我小朋友好都選擇大抽獎。可能我思想係覺得小朋友讀得書,讀邊間學校 ...

同你想法一樣
Band2 都有學生入大學
讀書靠自己 唔係靠學校band 幾
學校教學方法最緊要適合小朋友

我仔葵青band1 b 已註冊基崇

唔想入津校做填鴨

ksorange 發表於 21-3-8 13:24
同你想法一樣
Band2 都有學生入大學
讀書靠自己 唔係靠學校band 幾

係,贊同,我都唔鍾意填鴨式教育,死谷爛谷,我希望小朋友開心,獨立,自主學習。我都會去基崇註冊,其實我都好鍾意基崇,感覺老師好有愛,有心,校長又係一個好校長,我對基崇的將來都非常睇好。不過人係咁衰,有得選擇就心大心細!

vicki23126 發表於 21-3-8 13:33
係,贊同,我都唔鍾意填鴨式教育,死谷爛谷,我希望小朋友開心,獨立,自主學習。我都會去基崇註冊,其實 ...

係呀,有選擇就心大心細,都好同認你地講法,我都有聽過基崇網上講座,感覺校長好有heart。

yan08 發表於 21-3-8 13:45
係呀,有選擇就心大心細,都好同認你地講法,我都有聽過基崇網上講座,感覺校長好有heart。
...

其實崇真我前幾年去過參觀,果陣仲未轉校長,我都幾鍾意佢架,因為佢係關愛中學,重視品德教育,呢樣嘢我都重視。中學生最驚學壞,但當然之前banding就好似低咗少少,宜家轉咗校長,校長又係有能力之人,我都好睇好崇真,所以我會先去崇真註冊。

回覆 vicki23126 的帖子

如果係以填鴨唔填鴨呢個角度去出發, 李國寶>李兆基>基崇! 始終以DSE為終點既, 個考試本身都係填鴨既附屬品

Babyarsene 發表於 21-3-8 13:59
回覆 vicki23126 的帖子

如果係以填鴨唔填鴨呢個角度去出發, 李國寶>李兆基>基崇! 始終以DSE為終點既, 個 ...

感謝你的分享,呢樣我明白,所以我的標準係唔可以太輕鬆,成日掛住玩,但又唔喜歡太過填鴨,完全無自主思維。而且我覺得我有需要,我會係屋企谷個小朋友,因為呢鍾谷有得選擇,而唔希望學校谷到小朋友透唔到氣。

yan08 發表於 21-3-8 12:07
...

請問你SMC offer幾時出的?
‹ 上一主題|下一主題