用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行後補位
go

自行後補位 [複製鏈接]

請問上年自行津中在7月後補成功入的個案多唔多? 是否約有1/4自行位由後補名單補上?  如自行選了同band/低少少的中學,後補的机會是否也很大? 因考慮應否下月在直資抽飛而等自行後補。
   0    0    0    0

mall 發表於 21-3-7 12:59
請問上年自行津中在7月後補成功入的個案多唔多? 是否約有1/4自行位由後補名單補上?  如自行選了同band/低少 ...

官津不會通知自行備取生
不知是否備取而抽飛要衡量風險
例如大抽獎中其他心儀學校機會

聽聞今年叩門位不多,因為疫情上網課,有些學生跟不上課程要留級

女好想入自一間學校,所以想等埋後補的机會,知道有風險,所以難選擇抽飛舆否。但估有些學生自行同時有2個offer, 跟着有些自2轉入自一行, 最终3月31日沒有正取但仍有颇高机會入?

mall 發表於 21-3-7 12:59
請問上年自行津中在7月後補成功入的個案多唔多? 是否約有1/4自行位由後補名單補上?  如自行選了同band/低少 ...

冇人可以答到你,因為你唔知後補位在前定在後,定甚至連後補都冇,係要自己承受風險,舊年我都經歷過,一家人同小朋友一齊商量,直資及2間自行中學鍾意程度及最壞打算係2間都冇Offer要大抽獎

我地小學舊年係有好幾位同學後補入自一或自二的,是他區中學所以一定唔係抽獎入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題