用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問復活節回港直航
go

[英國] 請問復活節回港直航

之前已經買咗維珍,但仍未見取消航班,但我試book維珍及國泰都沒有機了,你們的被航空公司取消了嗎?

回覆樓主:

香港政府仍禁英國客機來港呀

yoyo123 發表於 21-3-7 12:21
之前已經買咗維珍,但仍未見取消航班,但我試book維珍及國泰都沒有機了,你們的被航空公司取消了嗎?
...
我早幾天問維珍,已取消至3月10多號回港航班,我相信會繼續每日取消之後的航班。我也book 了3月尾班機,等取消航班才可申請退款。

CX執緊schedule, 四月頭有航班取消了,但重新安排其他日子。都係嗰句,有航班唔代表可以飛返黎,因為香港政府未放寬,只可以等

回覆樓主:

因為我覺得航空公司應該早過我地知道實際情況,所以問問大家國泰取消航機情況,維珍一向都慢處理,上年攪返香港回程都改了幾次,最後等唔到佢,買左CX回來

ema 發表於 21-3-7 13:32
我早幾天問維珍,已取消至3月10多號回港航班,我相信會繼續每日取消之後的航班。我也book 了3月尾班機,等 ...

謝謝通知消息,上年問維珍退票退幾$都答唔到我,佢話要submit 上去話cancel 才知退幾多,我來回買萬幾,萬一取消回程只退2000咪弊,所以上年延期到今年
有冇人試過退回程,大概幾多成?

yoyo123 發表於 21-3-7 15:52
謝謝通知消息,上年問維珍退票退幾$都答唔到我,佢話要submit 上去話cancel 才知退幾多,我來回買萬幾, ...

如果半程未用而又可以退,正常係計張飛的NUC乘港元7.7,負責出飛會識睇及睇到點计,例如旅行社出的話,員工睇飛底可以計到,因為未必係半程價錢,有時係拉fare出,所以要睇fare calculate的nuc

謝謝通知消息,上年問維珍退票退幾$都答唔到我,佢話要submit 上去話cancel 才知退幾多,我來回買萬幾, ...
我都有回程維珍上年拖到而家, 好似可以帶到22年先用

點解要退,遲早都要返香港,改期就可以

喧嘩 發表於 21-3-7 20:01
點解要退,遲早都要返香港,改期就可以

我怕改六月,到時佢又冇機,上年四月回來時攪左好耐,話有機又不時取消,改幾次,佢対航班管理及資料太慢太亂,可能香港唔係佢主市場唔多在意,最後我都系買張CX回來

panda0117 發表於 21-3-7 19:04

如果到22年就好囉,等佢取消打去問下,21年聖誕我都怕未能用上

cfs 發表於 21-3-7 17:42
如果半程未用而又可以退,正常係計張飛的NUC乘港元7.7,負責出飛會識睇及睇到點计,例如旅行社出的話,員工 ...

我自己網上買,打過去香港航空公司,職員話要submit cancel 去母公司才知道,已經成了事,到時退幾多就幾多,我覺得呢間公司好怪

yoyo123 發表於 21-3-7 23:02
我自己網上買,打過去香港航空公司,職員話要submit cancel 去母公司才知道,已經成了事,到時退幾多就幾 ...

你說維珍?完全唔怪,無問題wow,我有兩套機票都因疫情問題飛唔到,一套是7月,一套是聖誕,我自己call airline,職員幫我推到2022年,非常簡單。

yoyo123 發表於 21-3-7 22:55
我怕改六月,到時佢又冇機,上年四月回來時攪左好耐,話有機又不時取消,改幾次,佢対航班管理及資料太慢 ...

一動不如一靜,到時佢冇機就會退番晒所有錢俾你,你用舊年比較,間間都亂到死,冇得比

panda0117 發表於 21-3-7 19:04

我剛收到取消,可延期至2023唔通出年都唔樂觀?

CX 四月回港航班取消哂......

YuYuMother 發表於 21-3-18 01:24
CX 四月回港航班取消哂......

是,最早都要5月2日。

回覆樓主:

3月27日Virgin已取消,已改7月3日返香港,9月16日回英國,希望政府快比英國直航機返香港啦!

回覆樓主:

最新公報:4月下旬,可坐指定航班直航回港啦。。。

BabyKD 發表於 21-3-29 15:45
最新公報:4月下旬,可坐指定航班直航回港啦。。。

Really ?