用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 美國國際
go

[小學] 美國國際 [複製鏈接]

請問美國國際和香港美國學校,有什麼分別?
   7    0    0    0

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 11:35

你指這兩間?美國國際 (America International school)。香港美國學校 (American school Hong Kong ) ?兩間都係行美制。AIS 成績中等,校舍舊,學费平。ASHK 喺大埔,未有 track record, 學費貴 d。

ckmammy 發表於 21-3-7 12:45
你指這兩間?美國國際 (America International school)。香港美國學校 (American school Hong Kong ) ?兩 ...

學費平啲好!
我是剛剛開始搜集資料,
如果,而家國際學校讀書讀美國課程,
第日去外國如英國,加拿大,會否很大分別呢?
不太明白,請給意見

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 13:09
學費平啲好!
我是剛剛開始搜集資料,
通常讀美國課程學校嘅人,目標都係去美國讀大學。但亦有人最後去加拿大,英國或其他國家。 如果你鍾意美國課程,亦可以選擇讀中小學讀美國課程,到高中考IBDP。IB 係國際承認,到時再決定去邊個國家讀大學都得。

ckmammy 發表於 21-3-7 14:03
通常讀美國課程學校嘅人,目標都係去美國讀大學。但亦有人最後去加拿大,英國或其他國家。 如果你鍾意美國 ...

謝謝那看那間收再算
仲有一間, Stamford American 唔知好唔好

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 15:19

謝謝那看那間收再算
呢2年多咗人走,少咗外國人來港,應該相對易入。Stamford 我仔讀緊第4年,我覺得唔錯,程度較深。 各方面都符合我嘅要求, 美國課程,高中考 IBDP,  到時睇個仔成績再決定去邊度讀大學。

ckmammy 發表於 21-3-7 15:37
呢2年多咗人走,少咗外國人來港,應該相對易入。Stamford 我仔讀緊第4年,我覺得唔錯,程度較深。 各方面都 ...
Stamford 係咪中小學都會在何文田果個新校舍?

boojiji 發表於 21-3-8 15:15
Stamford 係咪中小學都會在何文田果個新校舍?
係呀

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 15:19

謝謝那看那間收再算

SAIS今年9月開G11(中五) IBO認證中

https://www.sais.edu.hk/admissions/grade-listings/

Please note that only Pre-Primary to Grade 11 classes are offered for the 2021-2022 academic year. Stamford will introduce Grade 12 in the subsequent academic year.

http://sais.edu.hk/files/Stamford%2520American%2520High%2520School%2520Brochure%25202020.pdf

Stamford American School is currently in the final stages of achieving authorization to officially be an International Baccalaureate (IB) Diploma Programme (DP) school. The final authorization visit is scheduled for lateFebruary 2021, with official authorization to follow shortly afterward.

ckmammy 發表於 21-3-7 12:45
你指這兩間?美國國際 (America International school)。香港美國學校 (American school Hong Kong ) ?兩 ...

大埔的ASHK學費貴是有原因的,可上網看看師資, 學校真的能提供優質教育。ASHK是香港唯一一間全外資的國際學校,其他國家有分校,香港暫時未有track record, 但其他分校有,老師有愛心,課程深,中文繁體字教,用本地課本,小學部用果本中文課本是本地最深果本「我愛學語文」。以中學部grade six為例,中文第一組作文要600字以上,跟大陸課程要求(這組內地生多),其他科目的課程也不淺,用美國core 課程,但最後2年考IBDP。

既然講了那麼多,我share埋點有創意的ASHK課程。

ASHK教學比較活,Grade Six為例,功課set得好有創意,例如教periodic table, 會叫你做Buy your element project, 每個學生assign一個element, 叫佢設計一個TV Commercial/ poster去sell 隻element, 但要包括guidelines 的內容,自己做research。
教cell里面organelles功能,會做功課作比喻的PowerPoint, eg. cell membrane is like the gate keeper of a school,etc叫學生用cell里的東西 比喻學校的東西,使學生明白,深的concepts也用活的方法使人明白。
Music有叫學生用電腦自由創作歌曲,老師叫學生自選一樂器,老師有教,但我仔有自己出去學(新學的)。Visual Art 自由創作對稱天主教堂的玻璃畫的rose windows。
學生功課錯或做不好,是提點及鼓勵,不會說你錯,更完全沒有責備。學生有自由空間發展各種創意,連數學功課也可連於restaurant receipt叫學生估計食材設計食譜因教estimation。
英文科看了作品,把感受設計於一個brochure, 中文科就作文是叫學生化作一個卡通人物去寫作,老師整埋卡通,課程新穎有趣,仔本不喜歡中文也變喜歡了。佢學校中文第一組用local中文書教繁體字,但水平是跟內地,但教法生動有趣,學生閱讀魯迅(朝花夕拾)等作品,與本地中學生學中文沒有什麼分別。第二組中文也是繁體教,多香港人,壓力比第一組少一些,因為功課沒那麼多。Social Studies 教ancient Egypt會叫學生research mummification的方法,然後去寫paper(paper要用MLA寫返references,好似大學要求咁,其實只讀Grade Six), 叫學生做金字塔或Egypt related的model(自己設計及整)。開心但多嘢學,學生自然地學了很多深奧的課題。
學校對資優生有支援,學術/情緒,老師與家長溝通佳,學費方面,我覺得worthy the money paid。學校書簿免費,冇雜費,只校車同午膳費,還有冇疫情一年一次的service learning(IB要求)要去trip, 其他不用再比錢了,校園環境幾好,小朋友也讀得好開心。

conniewktang 發表於 21-3-11 07:21

大埔的ASHK學費貴是有原因的,可上網看看師資, 學校真 ...

我仔由主流一線中文小學完成小五考入ASHK, 當初選大埔ASHK是因為口碑及小班,每班15人,有時2-3位老師入課堂, 可個別指導功課。見學生都讀得好開心。
(學校admission話這間學校與其他IS不同,因為辦學團體全外資。另外這學校在其他地方也有分校。)

conniewktang 發表於 21-3-11 07:21

大埔的ASHK學費貴是有原因的,可上網看看師資, 學校真 ...
聽落都唔錯呀, 早幾年我搵學校都有睇過 ASHK, 不過喺大埔咁遠就唔考慮了

多謝分享! 希望有機會去school tour 睇吓 :)

點解好似唔多家長揀九龍塘AIS? 我睇佢FB 間學校都好似唔錯呀 (我都有諗住第時報)

hkbusfan 發表於 21-3-11 09:44
多謝分享! 希望有機會去school tour 睇吓 :)

點解好似唔多家長揀九龍塘AIS? 我睇佢FB 間學校都好似唔錯呀 ...
AIS 歷史悠久,但學術成績唔太突出。我仔同學之前都係讀AIS, 之後轉去 Stamford,佢覺得 AIS 程度較低。我都有睇過佢網頁,但唔覺得有咩特別吸引之處。 喺香港行美式制嘅學校好少, 畀我揀我會選啲創新嘅學校。

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 13:09
學費平啲好!
我是剛剛開始搜集資料,

如果考IBDP, 去什麼國家升學也ok。
我仔為例,佢早產加超細B,12月出生,現在才剛11歲2個月,如果讀ASHK, 七年中學,去英國升大學,讀三年,20歲畢業(省了一年),如果去美國升大學,讀四年,就21歲畢業。

conniewktang 發表於 21-3-11 10:06
如果考IBDP, 去什麼國家升學也ok。
我仔為例,佢早產加超細B,12月出生,現在才剛11歲2個月,如果讀ASHK,  ...
我最近都有諗過如果去英國讀大學可以慳一年學費咪抵好多? 但讀小一年其實有冇學少咗嘢㗎?

ckmammy 發表於 21-3-11 10:13
我最近都有諗過如果去英國讀大學可以慳一年學費咪抵好多? 但讀小一年其實有冇學少咗嘢㗎? ...

點會呢,學制不同而已。

ckmammy 發表於 21-3-11 10:05
AIS 歷史悠久,但學術成績唔太突出。我仔同學之前都係讀AIS, 之後轉去 Stamford,佢覺得 AIS 程度較低。我 ...
原來係咁, 我睇forum 都感覺AIS 算比較易入Stamford 好新, 我都唔太認識
想再請教一下, 美制學校有咩特別/優勝嘅地方呢? :)

hkbusfan 發表於 21-3-11 10:49
原來係咁, 我睇forum 都感覺AIS 算比較易入Stamford 好新, 我都唔太認識
想再請教一下, 美制學校有咩特別/ ...

美式少考試壓力,但continuous assessment。不過在ASHK, 功課也不易, 有學生去加拿大升學話ASHK算課程深。

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 11:35

ASHK係Esol Education旗下學校
計劃開G11&12行IBDP IBO認證中

https://www.esoleducation.com/our-schools

https://www.esoleducation.com/our-schools/school-profiles

‹ 上一主題|下一主題