用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York幼稚園轉IB幼稚園
go

York幼稚園轉IB幼稚園 [複製鏈接]

小兒3歲,目前在九龍塘york返K1,已經返了半年,是超細B (年尾12月出世)本身性格比較活躍,好難坐定定,上堂中意周圍走,老師整日話
上網課成日覺得好悶,無什麼心機聽老師講,覺得老師教的太簡單
但老師教的都跟得到,上堂答到問題,考試表現ok,但成績不是最top

返著半年學,發覺學校教的英文始終有限,本身期望讀完3年幼稚園英文可以接近native,但是發覺按照進度,現在都未能很流利講成個句子,有些懷疑最終成果。本身屋企只講廣東話。

同埋發覺幼稚園開始為了砌小學簡歷,開始做好多無為野,例如坐交通工具,去動植物園要影像,要做慈善買旗等等。

成績表派發,中英數常識  就是背試題答案 全部考A (其他小朋友都應該是),美術,自理就是B,但是老師平時打電話從來沒有提及怎麼改善美術繪畫 以及自理。K1功課不多,但是已經要學寫字(英文字母同簡單漢字),小兒寫字,寫的不好ABC有地歪歪扭扭,又被老師用紅筆糾正,所以他現在比較抗拒寫字。

整體感覺學校是有教,不過始終是為了考試而教

我們偏向引導自由少少教育方式,有點想轉國際學校幼稚園。值得嗎?如要轉就要插班K2?或者是等他K3畢業再考國際的P1?國際學校間間不同,我們住在荃灣,有沒有比較適合一些的介紹?
   2    0    0    0

sharlling 發表於 21-3-4 19:42
小兒3歲,目前在九龍塘york返K1,已經返了半年,是超細B (年尾12月出世)本身性格比較活躍,好難坐定定, ...
可以考慮去考青衣ESF幼稚園,依家ESF都係直升,考到的話,小學中學都唔使再煩。

要留意,IS係無K3
係K2之後直上Year 1
所以如果要轉IS,你K2就要去考

b3410 發表於 21-3-5 08:38
可以考慮去考青衣ESF幼稚園,依家ESF都係直升,考到的話,小學中學都唔使再煩。 ...

Tsing Yi ESF插班K2既話n無人士應該無機會
報Year 1都未必有得in,除非買NR
樓主可係K2多報幾間心儀小學
到時有offer再揀

York 係谷的, 家長話係快活谷

好奇想問問
半年應該有咩程度嘅明顯進步?
(讀半日班 屋企冇語境)

回覆樓主:

其實依半年都係網課,我深信唔會有小朋友上網課可以上到明顯大進步,就算神幼名幼都無可能!

lfnewgirl 發表於 21-3-5 14:40
好奇想問問
半年應該有咩程度嘅明顯進步?
(讀半日班 屋企冇語境)

樓主想 ,返半年學,其中5個月zoom,但小朋友要「能很流利講成個句子」

返邊到都唔得啦⋯

算啦zoom 好難學嘢

其實想佢英文似native , 單靠學校做唔到啦

在 York K 2

在 York K2

小兒3歲,目前在九龍塘york返K1,已經返了半年,是超細B (年尾12月出世)本身性格比較活躍,好難坐定定, ...

deleted

我想回應:
"上網課成日覺得好悶,無什麼心機聽老師講,覺得老師教的太簡單,但老師教的都跟得到,上堂答到問題,考試表現ok,但成績不是最top"
~K1 你覺得老師教得深就好嗎?正常嗎?

"返著半年學,發覺學校教的英文始終有限,本身期望讀完3年幼稚園英文可以接近native"
~在家沒有語境,只靠學校每日3個小時不是全英語上的課堂,閣下會不會期望過高?

同埋發覺幼稚園開始為了砌小學簡歷,開始做好多無為野,例如坐交通工具,去動植物園要影像,要做慈善買旗等等。
~以上我相信大部份家長同會同小朋友做的事情,何解會想像到為了砌簡歴而做?難道不砌簡歴就不用帶小朋友去坐交通工具和去動植物園等等嗎?

"成績表派發,中英數常識  就是背試題答案"
~何謂背試題答案? 學校的考試是非常認真的,k1成績表容易攞A 因為k1一般不會考太深,3歲人仔可以考幾深?

"整體感覺學校是有教,不過始終是為了考試而教"
~我唔明白什麼東西是為考試而教? 生活常識,自理,中英數? 請教什麼東西學校如不為考試就不應該教?

回覆樓主:

我女係由York N 班轉ESF K1的。
如果你覺得York 教得好簡單,做好多"無謂" 嘢,咁去到國際學校你會覺得更無聊。我女每日返學都係玩,玩公仔,玩沙,踩單車,玩role play (扮picnic,扮搭飛機,扮搭巴士等),讀咗差唔多兩年我都講唔出佢學咗D 乜㗎。邊玩邊學,而家K2 都未認得晒D 細階字母,數字都只係數到30 (我喺屋企無特別再教佢),當然亦唔需要寫copybook. 你可以話唔係為考試而教喇,不過唔知啱唔啱你心水。

回覆樓主:

樓主其實只係唔滿意york,轉校便可,唔一定要IS。
唔想做無謂野,似乎KV更適合,家長可交晒俾學校。

唔明白你指嘅’無謂’課程係咩

不過好肯定,即使你轉校,discipline去到邊都重要,上堂坐好留心應該是最基本,就算國際學校比較chill都唔一定可以周圍走上堂吧?

回覆 sharlling 的帖子

我明白樓主的想法 , 我同你的情況差不多 , 首先講講我小朋友的情況 , 男仔8月B  ,  讀 YORK K1-K2 國際班 , 其實 YORK 老師對 K1 的小朋友都有要求 , 如果小手肌發展得一般 , 寫字唔夠力 , 小朋友做功課都比較吃力

至於英文其實係要浸出來 , K1 時小朋友上午返 YORK 恆常班 , 下午返 ABC , 逢 2,4 上堂 , K2上午恆常班 , 下午加 MI 加多小朋友接觸英語及學習時間

但係 , 到 K2 考完試 , 見到成績表雖然是科科 A 但得來不易 , 面對疫情再加考小學 , 臨升K3 就幫小朋友轉了 YMCA 尖沙咀酒店入面間國際幼稚園(老師同校長都好好 , 學校咩國家的小朋友都有) , 轉校目的可升返基信小學(要面試的) , K3 開學時 , 中文程度等同 YORK K1 , 由於是國際學校 , 中文是普通話教 , 課堂時間好少 , 每星期只有2堂 , 其他時間全部英文 ,  平日只有一頁功課 , 不論返學定上網堂 , 功課會係小朋友自己獨立完成 , 基本在家只需要陪小朋友閱讀及溫習拼音便可

總結 : 如果現在轉校 , 好睇你將來想幫小朋友選擇那類小學 , 如果你想考傳統小學 , 建議你選擇做超大B 重讀 K2 , 其實返足3年學 , YORK 係學術上真係教到小朋友好多野 , 但如果想轉國際 , 熱門的基本無外國 passport 基本只入 waiting , ESF Discovery college 都要排幾十個小朋友 , 當初糾結了一段日子才決定幫小朋友轉校 , 直到今天 , 基信小學已收返左我小朋友 , 雖然佢唔係一間好出名的小學 , 但好多家長贊係一間好有愛的小學 , 但同時眼見好多小朋友仲等緊 WAITING 時 , 就覺得當初的決定是正確的

至於樓主話 YORK  要求交相及 砌小學簡歷,開始做好多無為野 , D 點我唔太認同 , 我本身係雙職媽 , 我同先生都要返工 , 俾得6-7 千蚊學費 , 個個家長目標都好清楚 , 是為將來考直資/私小 , 學校亦明白家長心意 , 故此學校會提點家長 , 什麼時候應該做d乜 , 當然 , 交相唔係一定要交的 , 但起碼家長自己心中有個底 , 知道考小學時 , 要擺d咩上去做靚小朋友簡歷

想英文進步,除學校課程外,家長一定要背後提供恊助。例如晚上陪讀故事書,日常生活教生字等⋯⋯有很多方法,但要家長做些功夫。好難全靠學校達至好效果。

York 是由letterland 開始,所以本會這麼快見成效。尤其係一直zoom 上堂。其實有其他幼稚園語境也很好,不一定要IS. 我女現讀d幼稚園老師成日陪佢哋讀故事書。小班教。

回覆樓主:

其實國際學校疫情都係要停面授以zoom上課, 郊果同讀英幼都可能差不多? 主因係屋企冇語境。
‹ 上一主題|下一主題