用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus Chai Wan
樓主: kimbeeyu
go

[中學] Invictus Chai Wan [複製鏈接]

回覆樓主:

想請教你地本身是在local school讀的嗎?
小朋友本身成績好吾好?
我小朋友對學習沒多大興趣,
轉去Is 值得嗎?會吾會加重佢面對嘅困難!

kimbeeyu 發表於 21-3-12 12:31
我女兒考Year 8
都係考筆試,大概1.5小時,在學生考試期間有老師帶我哋School tour
...

請問校舍設施好嗎?我未去參觀,只係知道在興民村裏!謝謝你

回覆 Kevin_ZHANG 的帖子

Yes, starting the coming Aug

回覆 yy852 的帖子

Was your kid in a local school before as well? Do you know if the IS student has advantages when applying for the universities in Hong Kong after they graduate? Or the main stream of the IS student will go abroad? From my perspective, the Hong Kong U. HKUST are much famous and better than a general university in UK for example. Any comments? Thanks  a lot.

回覆 Celin 的帖子

How many classes in total in future and how many teachers do they have currently? How about the campus facilities? Thanks.

May I know what kind of assessment need to take for Year 7 applicant?

回覆 kitho22 的帖子

昨天去了 open day 聽左中文副校長講解,感覺學校整體規劃不錯,是傾向學術嚴謹的學校。始終新校,未有往績,有冇其他家長有意見互相參考?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

kimbeeyu 發表於 21-3-4 18:02
尋日去左Invictus 柴灣campus 做assessment, 今日就收到offer!
想問下有冇小朋友也是收到offer?
我係鐘意 ...

你好,請問中文科上堂是用繁體字定簡體字?

囡囡啱啱收到Y7 offer, 我去參觀嗰日啱啱Y7 返學校上堂(因為日程佢哋唔同年級take turns 返學。冇記錯係大概七個學生,學校比較冷清!有冇小朋友讀緊嘅家長可以分享吓學校嘅上堂情況/老師嘅質素等?

大家好!阿仔今日去學校做assessment,就見校長即收。快到咁,有啲擔心好似有點兒戲⋯⋯。

回覆樓主:

朋友女兒報Y8,本身讀local Band 1C-2A中學,又係一報就收,但其他IS都唔收,所以我朋友都有d猶疑比唔比個女讀

回覆樓主:

朋友女兒報Y8,本身讀local Band 1C-2A中學,又係一報就收,但其他IS都唔收,所以我朋友都有d猶疑比唔比個女讀

mindfulmom 發表於 21-5-21 22:14
朋友女兒報Y8,本身讀local Band 1C-2A中學,又係一報就收,但其他IS都唔收,所以我朋友都有d猶疑比唔比個 ...

你朋友報咗好多間?
我都有啲猶豫

maggiecch 發表於 21-5-21 22:20
你朋友報咗好多間?
我都有啲猶豫

我朋友本身都有d猶疑,唔知比唔比個小朋友讀IS,一來覺得英文唔夠好,二來覺得個小朋友唔主動學習,擔心去到IS成績仲差過讀LS。所以只係報咗幾間within budget的學校,睇吓收唔收先決定。點知報咗既都唔收,原因係因為英文程度未到學校要求,但係Invictus又收,所以都好掙扎。

mindfulmom 發表於 21-5-22 22:00
我朋友本身都有d猶疑,唔知比唔比個小朋友讀IS,一來覺得英文唔夠好,二來覺得個小朋友唔主動學習,擔心去 ...

其實invictus有無唔收的呢?好似只要報名都會收咁

難得有一間收,你又覺得人哋流,收得入來讀或者人哋可以解決到英文程度嘅問題呢⋯⋯
新校對比起歷史悠久嘅當然會有啲分別,比如市場對新校有時亦未必有信心,收生方面有時可能會鬆手一啲,唔係點營運落去?亦有好多人會將新校當跳板⋯⋯
初期學生人數少啲資源集中啲有時候學生又可能會學得好啲嘅。冇選擇中嘅選擇未必一定係壞嘅。

如果新校又似係non-selective.  我會擔心學校/老師係咪有足夠資源同經驗去教導一班不同程度既學生

maggiecch 發表於 21-5-22 22:28
其實invictus有無唔收的呢?好似只要報名都會收咁

我都覺得個個都一報即收(emoji)
都擔心讀書氣氛問題

mindfulmom 發表於 21-5-22 22:00
我朋友本身都有d猶疑,唔知比唔比個小朋友讀IS,一來覺得英文唔夠好,二來覺得個小朋友唔主動學習,擔心去 ...

Invictus 新學校一般收生都比較容易係一個因素,而且,學生比較少,可以俾到多D時間照顧學生,對英文要適應的學生來講,亦是一件好事。

‹ 上一主題|下一主題