用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LMC result
樓主: caseiama
go

LMC result   [複製鏈接]

jennylady 發表於 21-4-18 00:58
回覆 stanley1017 的帖子

自資私校比起津校公平得多有能者居之

冇錯,我是讀野雞的,所以只好幫女報直資。但直資學校也不是為了公平,而是每一間直資也有自己的理念去選學生。我認為小一入學不只是有冇能力的問題(講真幼稚園就知道日後有冇能力?有些學校跟本不想收一些經過操練去面試的學生),而是比較着重適合與否的問題,這可能是家長對學校的誤解。

stanley1017 發表於 21-4-21 00:54
冇錯,我是讀野雞的,所以只好幫女報直資。但直資學校也不是為了公平,而是每一間直資也有自己的理念去選 ...
但有小朋友間間學校都有offer
有小朋友間間都唔收

入到神校個批間間神校入到3rd

證明好多學校都係揀同一類學生

我覺得學術佔三份一
Presentation 佔三份二
有禮貌,聰明,學術好,說話能力高係主要因素

怕羞就間間都唔會有架啦

但點都好,直資都係靠能力得返來

好過我地呢d無分,又住貧民區的人
靠抽係無機會入好學校

LMC和其他學校收生要求有點不一樣,我認為如下(只是個人意見)1. 十分著重英文表達能力,中文數學没太大要求
2. 學生和家長有幾了解學校和有幾喜歡在這裡讀書
3. 非華藉有很大優勢

回覆樓主:

我囡都有LMC offer,不過無take,因為覺得學校只着重英文

kaleo 發表於 21-4-29 15:11
我囡都有LMC offer,不過無take,因為覺得學校只着重英文

係,如果英文好就唔駛點讀,非常開心!英文唔好就真係讀得辛苦!

kaleo 發表於 21-4-29 15:11

雖然我沒 offer,但是我覺得 lmc 重點是對的

五年級六年級呈分試和之後考中學面試:中英數,常識,藝術,音樂
我認為最容易拉開距離的就是英語
係香港大部分小學生考不了口講英語,能夠開口講的話優勢很大
所以我見到 lmc 前面的人考得也很不錯

學校解決英語問題,家裡或外補解決其他科目(外補很難解決英語問題。。)

你説了重點,流利英語對中學面試有極大優勢,這個你就算補習都沒有這個語境,除非本身屋企家庭有外藉和用英語溝通,中文數學自己教都勉強可以。
‹ 上一主題|下一主題