用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想考入sixth-form, 入學試一問
go

[英國] 想考入sixth-form, 入學試一問

如題

如果想考入top tier sixth-form, 申請時要交以下考試成績嗎:
1. Ukiset 16+ ?
2. CAT4 ?

我見Kellet HK考sixth-form要考慮Igcse成績, 字面看似只出conditional offer (我在網頁見到)。那麼, 考英國的sixth-form是給予confirmed placement定是conditional?

如果而家year 9(會在港考igcse), 我應該是year 10去申請,還是year 11開始才可申請UK sixth-form?

謝謝各位前輩

回覆樓主:

其實唔同學校有唔同要求,最好你揀咗心水學校先

回覆樓主:

我兩個細路都係讀完中四去讀sixth form。大部份都係中三升中四個暑假去agent 度報名,而家多人報,可能暑假前就要做嘢。
通常會考學校自己嘅entrance exam,即係報3間就考3個試。除咗英文,AL打算讀邊科就考其中2-3科,有D再加D general paper,考下logic等,少部份要考ukiset,之後可能仍然要考entrance exam。由於係跳班,英國同香港課程亦唔一樣,entrance exam有唔識嘅地方好正常,英國學校都了解呢D情況,佢哋會睇你應該識嗰部分。
兩個細路報考過7間學校,只有一間因為阿大其中一科考得唔夠好,俾conditional offer ,要佢IGCSE 考到A先收佢(其實講咗AL唔會讀呢科,都唔明點解要搞咁多)。其他學校過咗interview考完試就一係reject一係俾offer 同時叫你俾deposit。
阿細喺中四下學期考咗igcse,係自己決定去考,唔關學校事。
你小朋友讀國際學校,唔知一唔一樣,不如問下1-2間agents先。

etoile 發表於 21-3-4 12:12
我兩個細路都係讀完中四去讀sixth form。大部份都係中三升中四個暑假去agent 度報名,而家多人報,可能暑假 ...

好多謝你分享你的經驗, 而家了解多些, 有個概念去準備。

回覆 etoile 的帖子

我女兒今年亦是會完成中四後過去讀sixth-form...我見你小朋友自己再考IGCSE...是否他想補一補一些未教的課程?我都有些憺心9月去到便即刻讀A-LEVEL....會否對一些未教過的內容難掌握...人地始終由igcse上a-level的課程對接到...我地真係有好多未教過所以之前考入學試時都一些Reject我地....(可能我地上年11月先決定會出國所以先準備...真係有點趕)...

入 sixth form 要考學校的入學試 , 考的科目通常係你 sixth form 會選修的學科 .

要問清楚學校 sixth form 收生的 schedule, 係一年前還是需要更早報名 (通常一年前報).

我的小朋友在香港讀 Form 4 時沒有考 igcse, 也沒有自己報考. 但中三下學期開始有按有關科目的 igcse syllabus 補下習, 以預備考學校的入學試  (因為考入學試時其實只係 Form 4 開學冇幾耐, 所以補番 D gaps). 另外有考 Ukiset.

報名後學校會 shortlist candidates 考入學 和 interview.  12月初通知你 accepted, rejected or waiting.

delete

isis_dad 發表於 21-3-4 13:37

我女兒今年亦是會完成中四後過去讀sixth-form...我見你小朋友自己再考IGCSE...是否他 ...

阿大係出發前個暑假上補習社補返IGCSE 冇讀過嘅嘢。當然自律嘅人可以自修,但係阿大係懶人,出去補下習亦好過 匿埋房打機。
過咗英國後,有人話佢冇IGCSE 或其他公開試成績,報大學時得個Predicted grades, 會有影響……。 雖然佢最後都入咗心儀大學,但係到阿細嗰陣都有D擔心,所以去補習社上堂然後報考IGCSE 。
11月已經考緊入學試(有少部分8月底已經截龍添),應該冇位先係主因。

咁想請教吓...佢地開始sixth form時..要幾耐到才適應到課程? 一般學校會唔會對國際生有相關support ?

isis_dad 發表於 21-3-4 17:59

咁想請教吓...佢地開始sixth form時..要幾耐到才適應到課程? 一般學校會唔會對國際生 ...

唔好講請教,大家分享下啦。
要幾耐先適應到,好因人而異,學校對國際生嘅support亦都間間唔同。你睇下學校嘅ISI report有冇提及,有D會講學校做得好好。英國一般對學生照顧好D,學術上有問題揾老師,佢哋都會幫忙。

如果純粹講課程,數理方面香港學生唔洗太擔心,基本上開學教嘅,喺香港已經學過,其他嘢阿細話要個幾月先完全適應。

etoile 發表於 21-3-4 18:19
唔好講請教,大家分享下啦。
要幾耐先適應到,好因人而異,學校對國際生嘅support亦都間間唔同。 ...

謝謝,對,我找找ISI report看下先

回覆 Augesttime 的帖子

1. 我女Year 11 (August/Sep) 開始申請. 2. 我女有倆個offers, 全unconditional offer.
3. 有考UKIset, 我覺得報名時係有幫助(當然係好results先有幫助 啦 :>).

etoile 發表於 21-3-4 16:32
阿大係出發前個暑假上補習社補返IGCSE 冇讀過嘅嘢。當然自律嘅人可以自修,但係阿大係懶人,出去補下習亦 ...

請問您大女兒去邊間補習社補I gcse?同埋補左邊個subject? Thank you