用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優非績優升那類型中學?1B生
樓主: piglet0529
go

資優非績優升那類型中學?1B生 [複製鏈接]

醒目開學勳章

conniewktang 發表於 21-3-22 17:37
如果你是這樣看一間學校,其實就不用追問,我也不用花時間去問用家了。
...

對不起打攪你了! 只是不知為何兩年前起你已多次向我推介商中,但又不是用家。老實說其實依間中學我沒有好感,唔見得人的成績,又要充。為何我小朋友適合?

piglet0529 發表於 21-3-22 17:58
對不起打攪你了! 只是不知為何兩年前起你已多次向我推介商中,但又不是用家。老實說其實依間中學我沒有好 ...

如果你覺得不適合可以不選,也不用多問,但你看的角度很負面,你又不是用家,為何這樣去否定一間學校?

醒目開學勳章

conniewktang 發表於 21-3-22 18:08
如果你覺得不適合可以不選,也不用多問,但你看的角度很負面,你又不是用家,為何這樣去否定一間學校?
...

我只要從客觀看事實,並不是負面。不跟你再說了。

piglet0529 發表於 21-3-3 09:46
小兒今年升中,成績大概是1B, 英文一般,數好。最愛天文地理,愛讚研。暫時理想升大學讀地球科學。佢社交麻 ...

如果令郎是資優.希望入到較優質直資.

否則,地區中學, 只教授基礎知識.
數學.物理,  DSE成績幾好,只是一般人的水平.
積優+較高智商,最優勝.

而資優程度高, 去玩, 去介意d 普通課程.
是沒有意義的.

入大學一d唔難.
除了醫科和法律.

反而, 多d時間培養小朋友自己專門知識.較實際.

另外, 資優在普通學校,無好處.
無需要同別人講.

醒目開學勳章

stillgood20 發表於 21-3-22 19:37
如果令郎是資優.希望入到較優質直資.

否則,地區中學, 只教授基礎知識.

thanks! 請問那間是可培養資優生的優質直資呢?

其實佢的興趣甘多年以來佢會自己研究,帶佢去圖書館及書局,佢自己去睇或揀買果類書。己經去到好深同開始見佢有的科目互通。近年又多自行上網加深研究。但冇人跟他分享,佢嫌同學只是識皮毛。

入左資優教育學苑已年多,原本諗住佢可以識下同道中人,卻遇上疫情。只上左網上課程。

在我看來,一間中學無論津校或直資,如果她有培養資優生,應該會有些該方面的獎項或突出學生吧? 或是我這諗法仍太功利? 如果只喊口號,我怎知她的培養是否表面?

piglet0529 發表於 21-3-22 20:37

thanks! 請問那間是可培養資優生的優質直資呢?
說實, 細囝在地區中學畢業.
也從未接觸直資或名校.

亞囝讀已是地區的Band1B學校.
不過, 多年來, 沒有跟學校說小朋友是資優.
就算講ge,也沒有分別.
從中一至中六, 一直是數學隊.
隊中只有積優, 所以, 沒有真正朋友.
也不要比較數學成績.
在校內, 一直是全級第4-5名. 所以, 不用別人比較.

如果, 令郎有參加資優教育學苑, 可以幫忙佢, 多一些機會認識朋友, 學習也可廣泛.

隨遇而安, 欲速則不達.

醒目開學勳章

stillgood20 發表於 21-3-23 16:10
說實, 細囝在地區中學畢業.
也從未接觸直資或名校.

疫情都很大影響
希望遲下識到志同道合的朋友

piglet0529 發表於 21-3-23 17:08
疫情都很大影響  
我細囝到宜家,year3.都無咩朋友,好彩有亞哥.

不過,學習上,有同學上門揾佢幫手,

piglet0529 發表於 21-3-23 17:08
疫情都很大影響  
我相信, 往前走,讀書和工作更專業,較容易有類似的人出現.

有時.急唔來.

stillgood20 發表於 21-3-23 17:22
我相信, 往前走,讀書和工作更專業,較容易有類似的人出現.

有時.急唔來.

你细囝可能揾到嘅好朋友,可能在能力上不一定好接近,只要合得来就可以!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-27 18:40
你细囝可能揾到嘅好朋友,可能在能力上不一定好接近,只要合得来就可以!
...
謝謝!
隨緣.

回覆樓主:

我個仔都係小六, 都係資優學苑學員。

選中學, 我都會留意學校有無資優課程, 但我覺得有已經好好, 我又唔期望一定有咩成效。始終最重要係個仔有無興趣上, 如果佢有, 點都係有D得著, 包括覺得好玩, 叫課餘relax吓、開吓眼界etc。

佢本身都好social, 校內都多朋友。小四起上資優學苑D course (實體/Zoom), 如果分組時啱傾, 佢哋會開過WhatsApp Group keep contact。

我覺得識朋友係緣份。希望你仔仔升中後會無論校內校外都識到啱傾嘅朋友。
‹ 上一主題|下一主題