用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 9月到CLC
go

[英國] 2021 9月到CLC

hi, 女兒今年9月到CLC, 想係到識下朋友, 大家入來交流下。
summerbb :-P :-P

Congrats! 讀year幾呀?CLC係好好嘅學校, plan緊出年考。可唔可以share下入學考試過程。 謝謝

回覆 summerbb 的帖子

你好, 我女09/2021 Lower Sixth.

回覆 snowmanklp 的帖子

Hi, 我女是讀sixth form, 首先interview  之後entrance exam, 考核你sixth form 打算讀的幾科,我女話CLC係佢考幾間裹面第二難的。

summerbb 發表於 21-3-18 11:20
回覆 snowmanklp 的帖子

Hi, 我女是讀sixth form, 首先interview  之後entrance exam, 考核你sixth form  ...

請問邊間仲難過佢?

回覆 Stonelun 的帖子

Beneden,  雖然女兒幸運地有offer但她選了CLC。

回覆 Ching_Mammy 的帖子

Hi, 已PM你 :)

summerbb 發表於 21-3-18 22:11
回覆 Stonelun 的帖子

Beneden,  雖然女兒幸運地有offer但她選了CLC。

恭喜晒!你個女好叻呀!你作為父母,真係安心又開心!佢一定係自己好努力既學生!!

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

謝謝讚賞。女兒其實不算努力,可能英文不錯加上試前預備。

想請教一下,是經agent申請還是自己申請呢

回覆 JadeMa 的帖子

是自己申請的

summerbb 發表於 21-3-23 12:34
回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

謝謝讚賞。女兒其實不算努力,可能英文不錯加上試前預備。 ...

summerbb, 想請教一下,CLC入學exam是考什麼的?是怎樣形式?你女兒如何準備?

回覆 eeceec 的帖子

考yr12, exam 每科考1或1.5小時,不會超過GCSE程度。女兒會做GCSE舊卷預備,越早開始越好。

女兒yr12 讀4科,所以考4科。

summerbb 發表於 21-5-20 17:42

女兒yr12 讀4科,所以考4科。

謝謝回覆

不客氣,你女兒考咩年級?