用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 返唔到香港可在英國郵寄換特區護照嗎? ...
go

[英國] 返唔到香港可在英國郵寄換特區護照嗎?

返唔到香港可在英國郵寄換特區護照嗎?

scso 發表於 21-3-1 11:53

上網可,進入香港入境處换特區護照,海外申請,再選附近中國領事管取,時間约6-8星期。。。。

brother4 發表於 21-3-1 12:35
上網可,進入香港入境處换特區護照,海外申請,再選附近中國領事管取,時間约6-8星期。。。。
...

Under 18好似唔得?

yuyueng 發表於 21-3-1 14:20

可以,但要俾提供監䕶人電話號碼、passport copy,佢一定要係到時帶小朋友去中國領事館嗰位,亦要提交埋父母passport 及簽名授權嗰位監䕶人信件。
其實雖然係你自己上網upload 申請,但係當由監䕶人提交。
8-)

唔得,因為要打指模,你冇可能響香港代領
8-)

回覆 scso 的帖子

要經中國領事館辦理, 上網下載相關表格 ID843, ID853, 填寫好相關資料及準備好文件後, 交給領事館代郵, 大約8星期左右可去中國領事館取回.

yuyueng 發表於 21-3-1 14:20

剛足18想換過本成人10年的

scso 發表於 21-3-1 19:00
夠18歲就可以啦,護照由中國領事館簽發。

yuyueng 發表於 21-3-2 07:01
夠18歲就可以啦,護照由中國領事館簽發。

Thanks

scso 發表於 21-3-1 19:00

16歲或以上的已經是10年有效期

我仔臨去英國前申請咗,當時職員無講可以海外申請換取,而係教去到英國後把正本護照寄回香港後我代取😓😓再寄返去英國

longlokma 發表於 21-3-2 13:41
16歲或以上的已經是10年有效期

我仔嗰本唔係喎

回覆樓主:

16歲以上可以揀五年或者十年, 16歲以下就冇得揀只係可以五年

longlokma 發表於 21-3-16 16:50
16歲以上可以揀五年或者十年, 16歲以下就冇得揀只係可以五年

原來有得楝,真係唔知呀,Thanks

駐英的中國大使館16/3開番了。

請問有冇人知兒童回鄉証過期可唔可以係英國申請 ,感謝晒!

KIMLIFEINUK 發表於 21-3-19 07:22
請問有冇人知兒童回鄉証過期可唔可以係英國申請 ,感謝晒!

參考以下網頁

http://www.chinese-embassy.org.uk/chn/lsfw/hzlxz/blxz/t1267852.htm

(二)往來內地

持有效《港澳居民來往內地通行證》(“回鄉證”),可直接持該證赴中國內地旅行;如未持有效《港澳居民來往內地通行證》,可前來使領館辦理中國旅行證。所需材料:

1 、事先填妥《中華人民共和國護照/旅行證/回國證明申請表》;

2 、紙質照片2張(6個月內正面免冠彩色半身證件照,光面相紙,尺寸為48mmx33mm ,頭部寬15mm-22mm 、高28mm-33mm ,背景為白色,不得著淺色衣服。表情自然,雙眼睜開,雙唇自然閉合,全部面部特徵清晰可見。具體規格請參照“照片要求”);

3 、香港特區護照或特區其他旅行證件原件及復印件。

注: 16周歲以下未成年人申請旅行證,還須提供隨行監護人的證件(如護照、旅行證)原件及復印件、監護關係憑證(如出生證、載明親子關係的戶口簿、監護關係公證書等)以及同意為該未成年人辦理旅行證的書面聲明。

Poyau 發表於 21-3-19 08:46
參考以下網頁

http://www.chinese-embassy.org.uk/chn/lsfw/hzlxz/blxz/t1267852.htm

唔該晒!

請問大家我女兒一直在英國不能回港,但她的護照又將會在八月到期,可否網上申請,由親戚同佢去中國領事館取?怎樣證明監護人身份?

klungbb 發表於 22-2-1 00:27
請問大家我女兒一直在英國不能回港,但她的護照又將會在八月到期,可否網上申請,由親戚同佢去中國領事館取 ...

可以網上申請,但你申請時要確定邊個帶佢去領事館取新證!網上申請前,父母要先寫好授權信,講明授權邊個會陪小朋友去領證,申請時upload埋封授權信及嗰位監䕶人passport有相嗰頁,仲有佢聯絡資料,因為中國領事館收貨之後會直接聯絡哩位監護人,到時監䕶人都要帶埋自己個passport去領事館確認身份。不過假如你upload 文件唔齊,入境處都會email 叫你補交,同埋佢哋做完寄出後都會email通知你,所以你遞交咗申請後要留意check email,好可能會去咗垃圾郵件度!
8-)