用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為何陳守仁過往升中如此理想?
樓主: pickybaby
go

為何陳守仁過往升中如此理想?   [複製鏈接]

Jean1769 發表於 23-3-26 20:12
其實就唔駛咁串既,講到尾都係考小時入唔到神校先去左陳守仁讀

各人嘅起點同終點唔同,冇乜好討論。TSL 普通學校一間,係收到一啲聰明嘅小朋友,不過宜家d小朋友細細個就咁聰明,大個係咪做到有良好邏輯思考、定虎頭蛇尾,就睇自己啦⋯⋯

多多宝 發表於 23-3-27 00:06
請教tsl上堂是傳統(單向)教學為主定係活動為主?紀律如何?
如貪玩,講嘢唔叻,記性好,吸收力同做卷OK ...

絕對是傳統課室教學、非活動教學,唔係無紀律,上課隨便出位、講嘢係會罸嘅。TSL 係有多啲主題、探討式嘅互動,教學內容比較深入,挖潛d難嘅知識點,目標係開闊佢哋思路。課程係同津校一樣,執行上有唔同,了主要係教學理念唔同,唔關同學是否參與討論事,但當然絕大部份同學仔講嘢好叻,凸顯佢哋嘅主動性同條理清晰。

boboapril 發表於 23-3-27 01:04
絕對是傳統課室教學、非活動教學,唔係無紀律,上課隨便出位、講嘢係會罸嘅。TSL 係有多啲主題、探討式嘅 ...

多謝回復 使我對tsl有了更多的了解!我應該可以放心放左龍校了

其實如果唔講佢嘅升中表現,學生英文能力高,深得嚟家長唔需要理佢地嘅英文,其他科正常深,唔太谷只係競爭大 (因為個個都叻),學校好多活動,小朋友都好鍾意學校生活,最重要佢令到個小朋友唔係一味操卷,訓練到佢地自信同創意。小朋友畢業後去邊一間讀都會突出。
‹ 上一主題|下一主題