用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國pack & 寄宿舍物品回港
go

[英國] 英國pack & 寄宿舍物品回港 [複製鏈接]

我女考慮今年晤返英國,但係如果晤返英國,要揾人幫助pack 及寄回她在宿舍的物品回港。她宿舍在倫敦,有冇人試過?有冇公司介紹?收費如何?謝謝你
   3    0    0    0

回覆樓主:

阿女有朋友幫她pack嗎?

首先你個女要搵同學幫手pack野,要既野睇下行李箱放唔放得晒,然後仲有幾多野要另外搵吉箱,之後你上網搵seven sea 報價,如果你要吉箱可以同佢地買,之後就pack野,入晒箱就可以call佢地黎收,其實同香港搬屋咁上下,目的地可以係英國或香港,可選平郵或空郵,其實就係搬屋加上門收件。

首要條件要有人幫你女pack 野,跟著至知有幾多野至報到價。

yuyueng 發表於 21-2-28 20:22
首要條件要有人幫你女pack 野,跟著至知有幾多野至報到價。

要揾個信得過,因為好容易pack漏嘢!

多謝大家回覆

知道貴嗎?有冇試過收費幾多?

回覆樓主:

我聽聞有些英國搬屋公司可以在宿生不在場的情況下幫忙收拾東西, 然後送去 storage 或寄到某地, 但收費應該不便宜, 你可能要上網 search 一下 。

回覆 Hopefulmom 的帖子

我女舊年3月中回港時以為Easter後會返去,點知lockdown及學校已開始停課,所以被迫留港但所有野都未pack, 成房都係野,學校就指派一間搬運公司去幫同學執嘢及儲存,人工每小時£70, storage 另計,佢地用咗3小時pack ,執咗19箱野出嚟,由5月開始計,到9月再送回宿舍時埋單已£7xx, 個心真係離一離

andreach 發表於 21-3-2 10:31
回覆 Hopefulmom 的帖子

我女舊年3月中回港時以為Easter後會返去,點知lockdown及學校已開始停課,所以被 ...

英國除左人工之外,係無樣野平。我細女之前GCSE完左,暑假寄存兼送東西去新學校,都唔平。不過我女只得3個大膠箱的東西。
當時學校指定用 schooltrunk 呢間公司。我大女就用 lovespace由大學城市寄存完送去倫敦

宜家大學 term break/暑假都有寄存服務 ...我地準備叫 door to door transfer由大學搬返倫敦,計起來比較化算,因為搭火車去倫敦同寄存都要一筆錢,不如加錢 door to door transfer舒服得多。

我仔上年用Lovespace 公司幫手pack 房間內啲嘢,寄存再運送到另一間區內學校,計埋運費都要700 鎊,好乸利。聽講申通快遞提供同樣服務,就平得多,但要用WeChat 溝通

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問有無用過Seven Seas由英國寄回香港?

3b 發表於 21-3-4 20:34
請問有無用過Seven Seas由英國寄回香港?

我都想問 由英國寄番D多餘衫返香港,用邊間平 ??thx

醒目開學勳章

sunny.moon 發表於 21-3-4 21:14
我都想問 由英國寄番D多餘衫返香港,用邊間平 ??thx

請問有無家長用過任何一間公司寄物品回香港?
‹ 上一主題|下一主題