用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中文言文進補
go

初中文言文進補

小六升中
仲有半年
想請教吓點樣準備加操文言文?
有無啲咩書或課程推仲?

fatcream 發表於 21-2-26 13:23
小六升中
仲有半年

個人認為,跟足學校的教導順序已經可以應付到"文言文"的學習,唔駛過份擔心。

YmOra 發表於 21-2-26 18:33
個人認為,跟足學校的教導順序已經可以應付到"文言文"的學習,唔駛過份擔心。
...

無錯,教育制度成日變(最近),睇定左先,無謂太辛苦,不如操下中學數或英文。

YmOra 發表於 21-2-26 18:33
...

我見好多人話一上中學,中文唔合格

fatcream 發表於 21-2-26 20:07

中文不合格又未必是文言文,可能是理解,答吾中答案,理解錯,而作文要求又高左,好難取得高分等等。

利申,在摸索中。我覺得文言文較易掌握,有些網友會建議看古文,除非對古文好有興趣,otherwise 倒不如功利些,多看多做練習

fatcream 發表於 21-2-26 13:23
小六升中
仲有半年

歷代文言小故事

http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=963970

YmOra    發表於 21-2-27 07:47

JJDBB 發表於 21-2-26 19:31
無錯,教育制度成日變(最近),睇定左先,無謂太辛苦,不如操下中學數或英文。
...

不過,改革應該唔會改到去"文言文"方面,我校老師話文言文學習跟學校走就已經足夠。

YmOra 發表於 21-2-27 07:20
不過,改革應該唔會改到去"文言文"方面,我校老師話文言文學習跟學校走就已經足夠。
...

借問文言文是否佔分数不多,我聽小女說借分少?

唔知你的孩子中文如何,若中文一向差差地就真係有可能出現不合格,若否,初中文言文跟足學校的教導應該應付得到和打穩到學習的根基。不過,若是以"喜歡"角度出發,响EK也有些人的孩子甚至會去學"古文",兩者的出發點很不同。

MrBeast 發表於 21-2-26 21:44
利申,在摸索中。我覺得文言文較易掌握,有些網友會建議看古文,除非對古文好有興趣,otherwise 倒不如功利 ...

認同。阿女初接觸"文言文"時也分享話比起其他中文範疇更容易掌握,當時我地認為應該係孩子自小喜歡對一些從未見過的"新生字"作嚼字的行為,日子耐咗會對文言文中的每個字都有著更深入的了解,故整合成編文章就會有幾成的明白。

JJDBB 發表於 21-2-27 07:22
借問文言文是否佔分数不多,我聽小女說借分少?

佔分幾多不太肯定,但,記得阿女初中初次學習文言文時,起初我都有與樓主一樣擔心阿女會否學不懂,但記憶中阿女話老師鼓勵過學生們不用怕文言文,因為文言文佔比不多,且只要跟著學校教導走就一定會學懂文言文,又話學習文言文不要以"分數"掛鉤,因為學習文言文其中一個好處就是要經常"咬文嚼字",老師話這樣對中文嘅""閱讀理解、寫作。。。""之提升十分有幫助。

阿女中一,暫時唔覺文言文有問題,但作文就有啲頭痛,占分數比例頗大,而由小學開始功課一向寫得少,學(練)都唔知點樣學。。

可以考慮
積累與感興:小學古詩文誦讀材料選編(修訂)

EDB網站可以有PDF/word 睇

之前假期的時候同小朋友一起讀過(高小),文言文方面感覺好咗d

謝謝你們,小女中文一向不錯,我見好多名校筆試都考古文,我以為好多文言學習,但正如你們所講,可能閱讀理解同寫作要求都高左就一定要各方面提升吧

YmOra 發表於 21-2-27 07:46
認同。阿女初接觸"文言文"時也分享話比起其他中文範疇更容易掌握,當時我地認為應該係孩子自小喜歡對一些 ...
我覺得呢,古代文人一糸語言資優一糸就語言障礙,d文章唔清唔楚,有d故事又無理頭,好似我呢d問題中年成日都估錯。不過比起抒情文,都是較易

YmOra    發表於 21-2-27 20:49

經過年多嘅中學生涯,阿女話文言文其實都有些「法則」,記住個啲特定用法都會容易解答到問題,反而白話文比較「估唔到」.......

中文唔合格出事不是文言文,而是閱讀理解,作文及聆聽

YmOra    發表於 21-2-27 21:06
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-2-27 15:05
中文唔合格出事不是文言文,而是閱讀理解,作文及聆聽

文言文佔分吾多,但又吾可以吾識。另外到了DSE的中作,即是有好多体材可以選擇,女從初中到去年都無選議論文的文章來作,分數around都不是太好,不致於不合格,為了提高自己作文分數和睇下自己是否適合作議論文,今次考試作文比平時低兩分,回家同我分享佢系試下睇下有冇突破,我都覺得可以试下。

JJDBB 發表於 21-2-27 21:48

文言文佔分吾多,但又吾可以吾識。另外到了DSE的中作,即是有 ...

我女從來都唔作議論文,因為要正反2面舉例及引証,佢話諗唔到point
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!