用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Radley College
go

[英國] Radley College [複製鏈接]

Radley College係傳統寄宿學校,資料顯示學術、音樂同體育方面優異,但呢度咁少人討論嘅?有冇家長可以分享一下?
   2    0    0    0

回覆 Andrewbaby 的帖子

四大全男全寄宿公學之一,不過係歷史最短嗰間。
傳統上係country set嘅英國人入讀嘅,不過近年都積極增加學生源。
頗着重運動,唔喜歡運動嘅男仔無咁適合。
Grounds好大好靚。

回覆樓主:

Radley好但唔係agent學校,可能因為咁而少討論。睇過學校webinar ,呢間絕對係好嘢。同場一個guest speaker甚至當眾同Radley代表講來緊會幫個仔申請。

學校全寄宿,好似好傳統同posh,睇過一啲網上資料,學校外國學生比例應該唔太高,有聲稱去過school visit嘅家長話,知道有當地人唔係好滿意有咁多亞洲人喺度讀。不過呢個我都係網上睇返來,唔知係真有其事定呢個人玻璃心。

有興趣試吓申請無妨。

Andrewbaby 發表於 21-2-20 15:53
Radley College係傳統寄宿學校,資料顯示學術、音樂同體育方面優異,但呢度咁少人討論嘅?有冇家長可以分享 ...

Radley 為餘下三間全寄宿男校
(Winchester 明年收日校生/女生)
學術與各方發展俱備 值得考慮

DfE 2019 A level APS (Grade)
Eton 50.51 (A)
Harrow 47.46 (A-)
Radley 46.51 (A-)

https://hk.asiatatler.com/life/winchester-college-admits-girls
‹ 上一主題|下一主題