用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於上岸了......共勉之 , 內文長
樓主: chriskaan
go

終於上岸了......共勉之 , 內文長

chriskaan 發表於 21-2-25 09:05
回覆 hkpapa852 的帖子

小朋友將來唔會係香港升學 , 最遲初中會離開香港。

學習中文除咗係學懂一種語言,當中仲係學習中國文化同思維,太早離開中文將會缺少咗身為香港人兩文三語喺優勢。

請問是否SMC?

回覆 sunwoo1982 的帖子

不是 , SMC 對學術要求非常高

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
但其實可唔可以話因為你既K1,2打好個底, 而得到呢間私小OFFER ?

回覆 Natalie1812_hk 的帖子

一半半可能 , 因為考 K3 插班 , 最基本要求小朋友全英文對答 , 其次因為幼稚園同小學亦算龍校 , 就算插班生 , 小學亦會優先派 offer 俾左自己幼稚園的小朋友先

我每日就係行緊你條舊路...
好攰 好攰

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
回覆 Natalie1812_hk 的帖子

其實 , 好睇家長想幫小朋友選擇邊類形的小學 , 當然 , 亦要考慮家庭的經濟能力 , 因為學費唔算平 , 但如果對本地的學校唔再留戀 , 不如早d換條舒服d的路俾自己同小朋友行

chriskaan 發表於 21-2-20 10:55
不喜勿插 , 謝謝 !!

作為家長 , 相信都希望自己小朋友學有所成 , 而我亦一直抱住同樣的想法 , 小朋友8月B ...

係香港⋯ 我諗唔到有邊間私小係真happy.....  你既溫書路,而家先係開場。

Natalie1812_hk 發表於 21-4-12 17:07
我每日就係行緊你條舊路...
好攰 好攰

幼稚園⋯ 其實唔洗日日兩小時溫書囉

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 bananaGi 的帖子

小學小朋友選擇讀 基信 (SWCS) ,
至於 K1 , K2 , 小朋友讀 YORK , 小朋友鍾意返學的 , 但背後的功課同測驗前的溫習壓力 , 每天都要家長協助 , 可能每個小朋友資質有別 , 所以 K3 插班轉校入讀 ymca international kindergarten , 全日班中文課堂時間每周只有2小時 , 而功課程度只係 YORK K2 上學期的程度 , 但係英文時間多 , 大部份功課亦在學校內自己完成 , 回家只是閱讀同玩 , 的確比 YORK 輕鬆得多
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊