用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
樓主: nicolemummy
go

2023改革前最後一屆DSE分享區   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 22-6-29 11:04
回覆 小鹿揀學校 的帖子

AL年代,純數拎A都唔少人,咁M2易過純數,確是唔難既。特別是,當我睇完大陸果D高 ...

AL的學生之前考過CE A Maths都去揀
起碼會有個概念知道難

現在係讀完中三或中四就膽粗粗去揀
讀過一年甚至幾個月都掌握唔到
選擇drop唔係好正常嗎?

我估以前CE都有好多人drop A Maths
我是護書簿

回覆 losoco 的帖子

其實如果要讀好理科,小朋友小學就要開始搞好數學基礎,因為上到中學唔會有時間慢慢學,大部分1A學校都教得好快,好靠學生自學能力。所以,冇個數底係度就真是唔好膽粗粗去讀M2.

洋蔥頭媽咪    發表於 22-6-30 08:24

小鹿揀學校 發表於 22-6-29 10:25
坊間話 2022年的 M2卷好深,我尋晚又8掛吓去 look look 份卷…
其實除了條 binomial 個題型比較新穎,條 d ...

我女中學中五先開始教M2(M1都一樣),全年中五返得幾日學?臨場考試緊張又廢咗2成功力,出咗新題型又嚇到窒一窒,所以叫難叫救命。

#不過M2攞5真係易過中文攞5(補充:本身要數底好)

gracelam 發表於 22-6-29 19:51

我女中學中五先開始教M2(M1都一樣),全年中五返得幾日學? ...
中五開始教M2,用年半嚟準備M2,攞個 grade 仲高過 讀足十幾年的中文!
好抵呢!

小鹿揀學校 發表於 22-6-29 21:21
中五開始教M2,用年半嚟準備M2,攞個 grade 仲高過 讀足十幾年的中文!
好抵呢!

係! 阿女話M2最抵讀
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-6-29 19:51

我女中學中五先開始教M2(M1都一樣),全年中五返得幾日學? ...

公平啲講,之前M2衹計半科,學校又衹係抽Maths嘅堂去教及補課,Core及M2接近飛書嚟教,須然有部份同學讀得尚算輕鬆(包括我仔),但不能否認對同學絶對係一大挑戰,唔係咁容易應付,否則之前就唔會有咁多家長叫孩子唔好選修。但隨著現在M2已變成一選修科,學校教學嘅時數又比之前爲多,的確比之前抵讀。M2 取5率係高,其實當中唔少係數學尖子,要取星難度都唔細。

小豬脾    發表於 22-6-30 10:56

回覆樓主:

https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=481919

【Now新聞台】中學文憑試本月20日放榜,科技大學公布今屆聯招收生彈性安排。

科大公布彈性收生安排,過往最低入學門檻是要核心科目中、英、數、通識取得「3322」成績,今年彈性安排下,若考生其中一科成績低一級,但文憑試分數高於心儀課程去年收生的中位數,並在選科時將課程放於甲組,校方仍會考慮取錄。

科大又推出新收生計分方法 ,考生若在文憑試取得5、5*或5**,將獲得加分,舉例過往5**會轉換成7分,新計分方法下,5**將換算成8.5分,以吸引表現出色的學生。

回覆樓主:

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/770808/jupas-%E7%90%86%E5%A4%A7%E6%96%B0%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E6%94%B9%E5%AD%B8%E7%B3%BB%E6%94%B6%E7%94%9F-%E4%B8%80%E7%A7%91%E6%88%90%E7%B8%BE%E5%A4%B1%E6%89%8B%E4%BB%8D%E6%9C%89%E6%A9%9F%E6%9C%83%E5%85%A5%E8%AE%80

理大表示,由下學年起除個別專項課程外,所有課程均會轉為學系組合課程(Departmental scheme-based admissions),學生升二年級才決定主修科目。理大於新學年將繼續彈性處理JUPAS入學申請的最低成績,若其中一科成績,比最低要求低一級,仍會作酌情考慮,但前題是必須最佳五科成績達26分,並將理大學位課程在JUPAS入學申請中列為Band A選擇,及成功通過入學面試。

原文網址: JUPAS|理大新學年改學系收生 一科成績失手仍有機會入讀 | 香港01n https://www.hk01.com/sns/article/770808

理大表示,由下學年起除個別專項課程外,所有課程均會轉為學系組合課程(Departmental scheme-based admissions),學生升二年級才決定主修科目。理大於新學年將繼續彈性處理JUPAS入學申請的最低成績,若其中一科成績,比最低要求低一級,仍會作酌情考慮,但前題是必須最佳五科成績達26分,並將理大學位課程在JUPAS入學申請中列為Band A選擇,及成功通過入學面試。原文網址: JUPAS|理大新學年改學系收生 一科成績失手仍有機會入讀 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/770808

仲有9個月到我地,呢排個女好似入左樽頸位,今次考試麻麻地,唯有比多d鼓勵佢

hugub 發表於 22-7-22 17:40
仲有9個月到我地,呢排個女好似入左樽頸位,今次考試麻麻地,唯有比多d鼓勵佢 ...

我仔仲未考完,中游份子都沒什麼寄望。已經睇定副學士課程作多手準備,但希望用唔著啦!
只怕到時要在自資大學同副學士選擇!

B哩baba 發表於 22-7-22 18:24
我仔仲未考完,中游份子都沒什麼寄望。已經睇定副學士課程作多手準備,但希望用唔著啦!
只怕到時要在自資 ...

仲未考完????

nicolemummy 發表於 22-7-22 20:31
仲未考完????

未,考到26號

B哩baba 發表於 22-7-22 20:35
未,考到26號

hugub 發表於 22-7-22 17:40
仲有9個月到我地,呢排個女好似入左樽頸位,今次考試麻麻地,唯有比多d鼓勵佢 ...
仲有少少時間,大家都加油呀!

未,考到26號
11/7考完試,對完卷,學校已安排一連串嘅活動同補課

未,考到26號

我個女仲遲,29/7先至考完試。

未,考到26號
我女都係同一日考完, 衝埋聽日, 一齊加油!

黎報到先, 亞仔上星期對埋卷, 今個星期成個星期放假

我囡明天已經派成績表,上星期apply predicted 都已經出了...

JoeyJoey 發表於 22-7-26 13:01
我囡明天已經派成績表,上星期apply predicted 都已經出了...

嘩 超快
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊