用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL 陳守仁小學
go

TSL 陳守仁小學

想請問各位 TSL會否第一次派正選 OFFER時因預有人唔讀會超收?
另 call waiting 係咪响正選生唔 register之後便馬上call? 謝謝!!

回覆 Leetabo 的帖子

學校應該不用超收正取限期唔註冊,學校就call waiting
註左冊都有人會改變主意,學校都會再call, 開學時係五班都係滿

題外話,我只聽過音小會超收呢個傳聞,請問你知道有那一間會超收?

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般私校(可抽獎)會offer 多過學額
好多年前,亦有名私試過無做呢樣野,大失預算 (大抽獎後好多位剩,連無2nd in 都叩門成功)

但直資,應該唔會太離譜
恐龍家

去年某私校,因為比往年少左準小一生放offer, 收大左少少,就決定再收多少少去加多左小一班。校長公開講,要honour自己的決定。佢話以後都唔敢了(emoji)(emoji)(emoji)

我覺得每間學校經過多年運作,都會大概估算到放offer人數。尤其可以大抽獎嘅私校,收大10-20%我覺得不意外的。直資,尤其出名而學費又不貴的一線直資,放offer的人相對少;音樂椅點轉都不會轉走兩三成人啩,咁直然就不會收大好多。一切都是用行政處理考慮吧。

私校就唔知…

直資就一定不可能超收…. 直資收左小朋友之後, 就要報EDB, 教育局會發信比家長通知因接受直資學位, 沒有大抽獎資格…. 所以EDB點會比直資超收呢???

不是即call , 但waiting 後都有機會call返,我上年就係咁,不過最後打算移民就揀間近屋企沒take offer 了

直資不會超收
私校會