用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 關於ESF TC 升year 1
go

[其他] 關於ESF TC 升year 1 [複製鏈接]

請問係咪要轉其他分校的?如是咁會唔會唔夠位升㗎?謝謝
   0    0    0    0

咩叫轉其他分校?
ESF year 1係跟catchment zone
唔關你讀邊間kindy事

Sumsumsum123 發表於 21-2-17 18:47
咩叫轉其他分校?
ESF year 1係跟catchment zone
唔關你讀邊間kindy事

你意思只要地址係果個範圍就一定要收?sorry我上網查都唔係好搵到詳細資料

imada 發表於 21-2-17 21:48
你意思只要地址係果個範圍就一定要收?sorry我上網查都唔係好搵到詳細資料
...

正常黎講應該會收
但如果eg sjs,係有full既機會
咁就會碌左去你既second/third choice
所以邊間kindy係無影響
地址先係有影響

imada 發表於 21-2-17 21:48
...
我之前都有同樣問題其實ESF個網係有講,但要花時間研究下

我自己既理解係K1升YEAR 1果陣
你可以報IN ZONE SCHOOL,RC,DC
三間最少要選一間,最多選曬三間
如果有選IN ZONE SCHOOL,佢會比你選多一間OUT ZONE SCHOOL做後備

暫時我只知ESF話2020開始入K1既學生會保證你上到YEAR 1
但唔保證你一定入到你選既學校 (IN ZONE SCHOOL / RC / DC)

我唔肯定如果你選既學校,計埋後備OUT ZONE SCHOOL,都冇位收的話,ESF會唔會派你去你其他OUT ZONE SCHOOL

有錯請指示,大家交流下
‹ 上一主題|下一主題