用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 少女心理唔多明
樓主: Jane1983
go

少女心理唔多明   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 21-11-16 10:29
回覆 YmOra 的帖子

EK曾經係好熱鬧。好多年前我小朋友考小一,簡直係一日唔睇幾次唔安樂。我都好懷念果陣: ...

係呀!嗰陣時,一大班jm日日茶聚都總會提及EK動向,e+多數直接DD逐間逐間中學攞出嚟傾,直接去中學校網"尋真料"。EK哩度MAN咗好多,越嚟越似男性討論區。

Jane1983    發表於 21-11-18 14:01

路過。
很多人都喜歡扮‘考天才’,但你哋又知唔知,天才其實唔喜歡俾人知唔讀書,(我講嘅係真係唔使讀,都考到高分個種天才),考到高分後,很多老師、同學、家長都會問點溫書,做乜練習,去邊度補習…..,如果如實話比人知:「唔使溫,無補習,練習都無買」,後果就好似你地講一樣,個個當你吹牛,被人疏遠和孤立。
所以天才不用扮唔識做,只需要扮努力溫書,最好話日日溫書,仲要得閒去書局睇下有乜練習,人哋問就向別人推介幾多本。

Yanamami    發表於 21-11-22 18:14

回覆 imlcc 的帖子

我就覺得怎樣定義溫書也需要考量。我女小學時,就把課文和工作紙從頭到尾看一次,一科需時不到2小時,就當作自己溫習完了。然後該看課外書看課外書,該畫畫就畫畫。

爸爸就覺得這樣完全不能接受,覺得她們太敷衍。在爸爸心裏,一定要坐定定在桌前,懸梁刺股到深夜。總是怪我不督促女溫書。

我就覺得,書是女讀,她自己覺得溫夠就是溫夠,就算考得不理想,那就叫有苦自己知,下次再溫全面D咯。沒什么關係。

海之風 發表於 21-2-18 08:19
可能個女怕比同學知成績好,會無朋友

你講得岩... 級頭兩個女仔都無咩朋友....

‹ 上一主題|下一主題