用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區  

csbaik 發表於 21-2-21 17:46
我呀女唔想面授,因為返半日,冇肉食。同車程有遠,來回3粒鐘

貴校無"夏令時間表"嗎?夏令課堂排到密密麻麻,計番個總時數與全日返學差不多都有"肉食"。

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問幾時開始要填大學排位?

YmOra 發表於 21-2-22 11:19
貴校無"夏令時間表"嗎?夏令課堂排到密密麻麻,計番個總時數與全日返學差不多都有"肉食"。
...

佢地有夏令,要面授就半日,home school就全日。但12月試過上午面授,放1.5 lunch跟住再on line ,不過呀女超趕,返到家,連頭洗唔到,净係沖涼,飯要等到4點幾先整開到。

csbaik 發表於 21-2-22 11:41

佢地有夏令,要面授就半日,home school就全日。但12月試過 ...

下午堂也要上就真係十分趕吧!我校濃縮至上午課上晒,除非有補課才需要下午上Zoom堂。

Funny 發表於 21-2-22 11:31

好似係 Dec 10 (tbc): Initial HK JUPAS application submission

Funny 發表於 21-2-22 11:31

參考資料:遞交「大學聯招辦法」申請的最後限期
https://www.jupas.edu.hk/tc/calendar/#m=12&y=2020

YmOra 發表於 21-2-22 11:11
未有方向,有DD估唔到佢未有方向,我又唔想過份參與,因為孩子大了,想把"選擇權"100%交由佢 ...

唔使擔心,學校應該有啲職業導向幫佢哋, 或者到時再問下升學輔導組畀啲意見。

csbaik 發表於 21-2-22 11:41

佢地有夏令,要面授就半日,home school就全日。但12月試過 ...

如果住得遠其實可以考慮留校上 Zoom .
我仔學校下午都要 Zoom, 佢有同學住得遠食完飯就返學校下午繼續 zoom 完先走。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-22 12:21
唔使擔心,學校應該有啲職業導向幫佢哋, 或者到時再問下升學輔導組畀啲意見。
...

無錯講得啱!

濼濼媽 發表於 21-2-22 11:04
回覆 natnatbaby 的帖子

HI各位JM,我仔英文作文個PART差,應該去邊間補好?THANKS!

你要睇睇佢英文只係作文唔得定整體都弱,語文须要長期去浸冇得速成,去大型補習社就可以學習答題技巧, 亦可以參加恒常班,私補老師就可以針對弱項,睇下邊樣啱佢,亦要睇多啲英文書/劇集等等,時間緊迫要盡快行動唔可以再拖。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-22 12:25
如果住得遠其實可以考慮留校上 Zoom .
我仔學校下午都要 Zoom, 佢有同學住得遠食完飯就返學校下午繼續 zo ...

我呀女好煩,佢又話學校唔乾淨,唔肯留校食lunch
:-D :-?

canopy 發表於 21-2-22 11:49
好似係 Dec 10 (tbc): Initial HK JUPAS application submission

咁有排
:-D :-?

csbaik 發表於 21-2-22 12:45

自己帶lunch, 好過趕頭趕命

我女就算返半日,佢都出外食lunch, 因為  有時上完堂差不多2點
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-2-22 13:39
自己帶lunch, 好過趕頭趕命

我女就算返半日,佢都出外食lunch, 因為  有時上完堂差不多2點

其實,D學生好醒的,學校D嘢唔啱食會叫"外買"送到學校門口。

esmehouse 發表於 21-2-18 17:09
是否日日都 face to face 上堂呀
暫時聽講係日日都返, 直至3月考試為止, 希望快D上番手

YmOra 發表於 21-2-20 08:41
乜原來咁多人已經開始操卷,我的還在"鑽書"中,佢話遲DD才操。
我個個都未開始操卷, 你地如果BY TOPIC做, 點揾黎? 如果一年一年咁買番黎, BY TOPIC咪要自己分LAW?

幪面超人 發表於 21-2-22 15:15
我個個都未開始操卷, 你地如果BY TOPIC做, 點揾黎? 如果一年一年咁買番黎, BY TOPIC咪要自己分LAW?

...

這個我唔太清楚呢?!係樓上jm分享ByTopic咁俾孩子做,我打算出年中六給整本讓孩子做,老師話整份咁做先可以考到曾學過的東西,叫我哋不用分課題做。

YmOra 發表於 21-2-22 15:31
這個我唔太清楚呢?!係樓上jm分享ByTopic咁俾孩子做,我打算出年中六給整本讓孩子做,老師話整 ...

我都冇分,直頭買考評局果啲不同年份版本比阿仔自己操。

YmOra    發表於 21-2-22 21:17

csbaik 發表於 21-2-22 12:45

佢唔留校食飯可以喺學校附近自己食, 食完先返學校咪得囉, 我仔同學都係咁。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 21-2-22 11:01
年青人唔會咁早同你溫定書,中六啦!就差唔多啦!

家長,中六先努力,老大徒傷悲啦