用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區  

回覆樓主:

Hi,
我囡都係2022 DSE考生,多多指教!

esmehouse 發表於 21-2-17 20:51
依度多唔多同學仔報 8 科?

我囡都係take 8科 (phy, chem, bio, m2)

幪面超人    發表於 21-2-22 15:11
esmehouse    發表於 21-2-19 16:19

回覆樓主:

請問你哋宜家係唔係應該操定 by topic 既 DSE past paper? 是否個别科目需要操埋 CE 同A level past paper?

醒目開學勳章

canopy 發表於 21-2-19 15:41
請問你哋宜家係唔係應該操定 by topic 既 DSE past paper? 是否個别科目需要操埋 CE 同A level past paper? ...
我小朋友有做 past paper,但唔知佢係做邊種,我基本上冇咩點理佢,我信佢會自己搞得掂
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-2-19 16:22
我小朋友有做 past paper,但唔知佢係做邊種,我基本上冇咩點理佢,我信佢會自己搞得掂  ...

你就好,我囡好被動,某些科目老師俾past paper佢就做,無俾的又唔會自己去揾,完全無目標要做幾多

醒目開學勳章

canopy 發表於 21-2-19 16:29
你就好,我囡好被動,某些科目老師俾past paper佢就做,無俾的又唔會自己去揾,完全無目標要做幾多 :igive ...
咁我個小朋友都唔係做晒架,之前要考試佢就自己做下,有時都唔叫得咁多,講多幾講又怕佢話煩,總之keep 到成績我就算
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

濼濼媽 發表於 21-2-19 10:58
HI各位JM,我仔英文作文個PART差,應該去邊間補好?THANKS!

我都諗緊
:-D :-?

回覆 csbaik 的帖子

請問如何 "on line買 Link"? 謝謝!

回覆樓主:

好似video貴,比左$,跟住比條link你

canopy 發表於 21-2-19 15:37
我囡都係take 8科 (phy, chem, bio, m2)

x2

請問你哋宜家係唔係應該操定 by topic 既 DSE past paper? 是否個别科目需要操埋 CE 同A level past paper? ...

做哂dse先,再橾ce n al

csbaik 發表於 21-2-19 23:01
好似vedio貴,比左$,跟住比條link你

糸,我個宅女,喜歡在家,不用坐車出去,任何時間,不用換衫,也可以睇video.

natnatbaby 發表於 21-2-19 23:06
糸,我個宅女,喜歡在家,不用坐車出去,任何時間,不用換衫,也可以睇video.
...

咁慳左的時間呀麻

乜原來咁多人已經開始操卷,我的還在"鑽書"中,佢話遲DD才操。

YmOra 發表於 21-2-20 08:41
乜原來咁多人已經開始操卷,我的還在"鑽書"中,佢話遲DD才操。

我個未架,重攪緊基本野

YmOra 發表於 21-2-20 08:41

新年假開始我見佢操吓數學, M2 同 phy, hea hea 吓咁, 不是勁操嗰隻, 呢幾日先開波做功課, deadline fighter

3月1日正式面授上課
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

操啲咩我諗視乎孩子須要吧,如果想追星咪操多啲,其他操前幾屆都 ok。

esmehouse 發表於 21-2-19 16:22
我小朋友有做 past paper,但唔知佢係做邊種,我基本上冇咩點理佢,我信佢會自己搞得掂  ...

我都冇乜理阿仔,基本上佢會自己攪掂,我仔話 PP 網上/圖書館/學校都有得借,不過我都有買啲比佢,唔駛佢去影印嘥時間。

gracelam 發表於 21-2-20 11:21
新年假開始我見佢操吓數學, M2 同 phy, hea hea 吓咁, 不是勁操嗰隻, 呢幾日先開波做功課, deadline fight ...

佢D老師話唔好太早操住,e+做多D基本功先,多DD深入課題的思考,阿女跟到足,故成日呆坐諗嘢!

YmOra 發表於 21-2-20 11:57
佢D老師話唔好太早操住,e+做多D基本功先,多DD深入課題的思考,阿女跟到足,故成日呆坐諗嘢!
...

查實我仔都未開始操,佢而家都係做學校嘢多,不過有時間佢都會睇下我買比佢嘢練習嘅,所以我都有周圍睇下有咩練習啱佢都會買定,等佢到暑假可以開始操。