用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

回覆樓主:

到。
考晒派埋成績,但因為無監考無排名。除咗英文因為 google form 打唔切上網而大失分,其他都保持到。
呢排超忙,phy chem math 都教得好快,每日朝十晚七溫書操題。

natnatbaby 發表於 21-2-17 18:58
好勤力呀!我囡仍在hoilday mood, 每天用2,3小時温習做功課,日頭會跟我們出去行下。下星期開始返半日。
...

叻女可以休息吓,凡夫俗子又走去讀八科,只好將勤補拙

Arabellahk    發表於 21-2-18 15:44

esmehouse 發表於 21-2-17 19:44
放完年假你哋學校點安排上課呀?我哋一日 face to face 一日 online,希望今年課程可以順利完成啦  ...

未出。校務處一向係 deadline fighter

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 21:11
朝十晚七,你囡囡真係超勤力

老師迫嘅 唔到佢懶,放完年假 phy 會小測(計分),chem 都應該好快。

esmehouse 發表於 21-2-17 21:23
你小朋友真係乖

學校谷嘅,唔到佢唔做
老師一話要小測,好過父母提十次叫佢溫書

Arabellahk    發表於 21-2-18 15:45
esmehouse    發表於 21-2-17 21:33

回覆樓主:

我嗰個,一條心向科大商學院 ,參加咗 business young stars.  佢話唔 aim qfin,不過 A1 econ & fin, A2 math & econ, A3 business school 大系收生 或 risk management & business intelligence 喎 。我冇佢咁好氣啦,我覺得學校好大機會 ban 佢,叫佢揀吓其他學校。

YmOra 發表於 21-2-22 21:33
有晒BandA頭緒真係好,我個仲係未有方向,佢今日返學見很久不見的同學仔們,有人問大家打算 ...

work 先得㗎⋯⋯ 佢聲稱自己篤過 ust 網站内嘅 calculator,話如果英文冇失手嘅話要達 median 唔難喎睇埋 predicted grade 先算啦⋯⋯佢語文唔穩定

esmehouse 發表於 21-2-22 21:37
有目標好呀,起碼 A1-3 已經諗好點填。

咁又係,我不停同自己講,要信任佢,要信任佢,俾佢飛,俾佢飛⋯⋯

幪面超人 發表於 21-2-22 21:44
點解會ban你?好難入?

佢 mentor 一直勸佢唔好揀晒科大,考慮吓其他,有時唔係難唔難入咁簡單,仲要講是否適合嘅

幪面超人 發表於 21-2-22 21:50
因為科大出名chur?唔好揀死一間?

冇錯

YmOra 發表於 21-2-22 21:51
你囡囡一定好喜歡"科大"

佢話就係喜歡夠忙,夠 chur,夠 career-oriented 喎
中大,佢話幾乎可以肯定自己會因為必修中文(core 係記敍文)或中國文明唔達標而畢唔到業
港大,佢認為氣氛太 hea,太多人掛住上莊,佢驚自己受影響 hea 埋一份喎

幪面超人 發表於 21-2-22 22:14
個囡咁醒,知道各間大學的氣氛分別,邊間岩自己。我個囝仲傻頭傻腦無咩方向
...

過獎啦,女仔係多嘢諗啲嘅。
佢知各間大學氣氛,一方面係聽我哋講(佢父親大人讀過城大理大,我讀過中大港大),另一方面小卒都多多人講㗎。

YmOra 發表於 21-2-22 22:43
你囡囡好成熟好有遠見。

但好鬼固執呢
如果我爸仲在生,佢實同我講:咪似足你囉,一決定咗就一條心咁向前行,成隻牛咁,無人勸得到。
(我當年大學畢業就結婚,激到佢

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-27 15:34
DSE 數學唔合格嘅查實唔算太多,反而中文冇3入唔到大學嘅就多好多,唯有鼓勵多啲叫孩子努力,比啲信心佢。 ...

講得好啱一萬個同意
年輕人自尊心強,唔傷得㗎,一打沉咗就好麻煩,點努力都事倍功半
我哋做父母嘅要做佢哋啦啦隊

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-27 19:16

yanhay0304 發表於 21-3-4 17:12
請教一下:
A1, A2 & A3 出黎係做咩工作?

A1 金融或銀行最初級職位
A2 同上,或老師,政府,或研究學位
A3 business school 大系收生係保險選擇,比 A1 收低少少,可以  year2 揀返 A1

csbaik 發表於 21-3-5 19:41
請問選边a1,2,3.找不到上文

嗰位 jm 係問我嘅...
我女暫時意願:
A1 UST Econ & Fin
A2 UST Math & Econ
A3 UST Business School

csbaik 發表於 21-3-6 10:38
哦,咁講a2好似前景好的喎

但數學系好易爛 grade 呢!

natnatbaby 發表於 21-5-29 18:55
各位,今天同囡傾如何善用暑假,備戰DSE,佢講遵理的summer course 可能糸舊的,要選今年才合適,因為可能有 ...

我女話 Chem, phy, econ, M2 都要補課。
另外佢好似話 UST Business Young Star 有 campus visit, 佢自己又同個 fd 報咗 JA Trade Challenge 要寫份計劃書比賽,仲8月頭恒管又有個乜嘢暑期體驗,8月19日開學,9月底左右又考試。

回覆樓主:

我女 15-28/7,之後 19/8開學

muimuimandy 發表於 21-7-21 07:50
請問你哋會否出去補習,還是找私補,如果出去補習,會否去大型補習社操卷?
...

我女話只打算上 phy 精讀班,為清 concept 同攞名師 mock 卷喎。
反而 PG 比較低嘅中英文佢就話補嚟冇乜用喎,只向師姐買咗 YY 嘅精讀班 notes 睇咋。
‹ 上一主題|下一主題