用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區  

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 21:11
朝十晚七,你囡囡真係超勤力

老師迫嘅 唔到佢懶,放完年假 phy 會小測(計分),chem 都應該好快。

esmehouse 發表於 21-2-17 21:23
你小朋友真係乖

學校谷嘅,唔到佢唔做
老師一話要小測,好過父母提十次叫佢溫書

Arabellahk    發表於 21-2-18 15:45
esmehouse    發表於 21-2-17 21:33

natnatbaby 發表於 21-2-17 21:25

可以呀,跟我們大家一起經歷一下備戰,考試,上大學之路 ...

謝謝比我入黎吹水。我大女宜家u4,我都可以分享少少。佢s4, 冇乜補習,升到s5,就勁外補,佢話要學考試技巧,升到s6就漸漸退補,因為想留多些時間做paper.至於Ls就上網買Link,佢話Ls要貼時事,所以留返s6 補,但因費時嘥車費就on line買 Link。咁温法我覺得咁又舒服又work 喎

b3410    發表於 21-2-18 09:13
:-D :-?

csbaik 發表於 21-2-17 21:47
謝謝比我入黎吹水。我大女宜家u4,我都可以分享少少。佢s4, 冇乜補習,升到s5,就勁外補,佢話要學考試技巧 ...

謝謝分享。我囡也沒補習的,升S5暑假我見她咁得閒,有些科又麻麻,老師上網課,只播片吾太明。我叫她試下幾堂遵理網課。她上完覺得OK。她上個月自己找了些覺得有幫助的在家video 班追進度和學下技巧。我都諗下summer 後,concept清晰D後,可多操卷。

natnatbaby 發表於 21-2-17 22:01
謝謝分享。我囡也沒補習的,升S5暑假我見她咁得閒,有些科又麻麻,老師上網課,只播片吾太明。我叫她試下 ...

網課真係教得好快,因為的miss怕教唔哂呀麻。叫呀女趁呢段時間清一清,升到s6時間過得仲快,操paper對dse好仲要,因為可以極速知道concept清唔清楚

亞囝都係22年, 考7科.
下星期先開始face to face上堂,
休左好耐, 之前一直都係zoom上堂咋

大家好! 我囡都係2022年考DSE,一直都係上zoom,最快26/2才安排到返校上面授課一日,其他日子仍然在家上zoom😩😩
3月頭才考試,因為停面授課太耐,我囡已經冇以為咁積極,而且心散咗好多,仲未有心備戰DSE😒 希望回復面授課後,下學期會好返啲、積極啲啦

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-18 19:13

醒目開學勳章

幪面超人 發表於 21-2-18 15:37
休左好耐, 之前一直都係zoom上堂咋 ...
是否日日都 face to face 上堂呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

幪面超人 發表於 21-2-18 15:37
休左好耐, 之前一直都係zoom上堂咋 ...

七科其實都忙㗎,zoom 太耐孩子真係會動力減退,希望盡快回復正常啦 !

大家都要加油

幪面超人    發表於 21-2-22 15:08
szeching    發表於 21-2-18 22:31
szeching    發表於 21-2-18 22:30
szeching    發表於 21-2-18 22:30

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-18 19:13
七科其實都忙㗎,zoom 太耐孩子真係會動力減退,希望盡快回復正常啦 !

大家都要加油

我宜家谂緊在邊树補
eng好,好怕疫情會影響補習時間

csbaik 發表於 21-2-18 19:37
我宜家谂緊在邊树補
eng好,好怕疫情會影響補習時間

高中補習多數會揀大型補習社或名師,學答題技巧又可以貼下題。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-18 21:34
高中補習多數會揀大型補習社或名師,學答題技巧又可以貼下題。

呀女話佢學校miss 係外籍初來報到新來,怕唔夠經驗教dse模式。

回覆樓主:

咁你呀仔有冇補英文呀?我全完冇idea!

csbaik 發表於 21-2-18 21:43
咁你呀仔有冇補英文呀?我全完冇idea!

我仔以往英文有私補老師,不過都好耐冇補。
查實我仔成績唔補都問題不大,以往補習只係 keep 住有問題可以有私補老師幫下啫

csbaik 發表於 21-2-18 21:36
呀女話佢學校miss 係外籍初來報到新來,怕唔夠經驗教dse模式。

其實外籍老師咪仲好,可以 keep 住同佢哋講英文,不過 grammar 可能就差少少。

我仔初中教佢英文果位就係外藉老師,完全唔識中文,所以迫住佢哋要全英語對答,之後英文就進步神速啦,我仔而家英文更勝中文

csbaik 發表於 21-2-17 21:15
呀囡23年考Dse,可否入黎呢树傾下
我女都係23年考DSE呀!

CreamBaby 發表於 21-2-18 23:09
我女都係23年考DSE呀!

hello

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-18 23:04
其實外籍老師咪仲好,可以 keep 住同佢哋講英文,不過 grammar 可能就差少少。

我仔初中教佢英文果位就係 ...

佢怕miss唔熟dse模式

回覆 natnatbaby 的帖子

hi,報到,我仔都是2022考DSE

濼濼媽 發表於 21-2-19 10:41
回覆 natnatbaby 的帖子

hi,報到,我仔都是2022考DSE
HI各位JM,我仔英文作文個PART差,應該去邊間補好?THANKS!