用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區  

szeching 發表於 21-2-23 13:53
回覆 csbaik 的帖子

Predict grade 係中五下學期有?還是中六上學期先知呢?

好似中六上學期出
:-D :-?

咁得意,通常第一個子女會緊張啲最後,你大女如願以償入到心儀大學嗎?讀乜嘢科?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

哦,原來係咁,我問阿女需唔需要我幫忙買先.....謝謝

szeching 發表於 21-2-23 13:56

咁得意,通常第一個子女會緊張啲最後,你大女如願以償入到心儀大學嗎?讀乜嘢 ...

因為當年我顧細女,因為呈分升中,所以冇理大女。佢地相隔6年。考到a1,宜家year 4 中大醫科生,但佢好忙,連食飯時間都未必同到佢食。

szeching 發表於 21-2-23 14:00

其實學校老師都會比格,問下叫女有冇。

升中呈分試係重要,要睇緊啲你大女好叻呀

szeching 發表於 21-2-23 14:00

我仔话其實學校/圖書館/網都會有。不過要影印佢又要用時間揾,所以我買咗啲唔同年份比佢, 等佢慳啲時間唔使搵唔使印。

csbaik 發表於 21-2-23 12:52

咁你大女係冇CO 既情況下入左中大醫學院, 好利害
佢DSE實勁高分?

October. 發表於 21-2-23 16:30
咁你大女係冇CO 既情況下入左中大醫學院, 好利害
佢DSE實勁高分?

冇co,因為jupus後改機,之後先interview,佢同學就有,同學當年co好似42。呀女dse都高分架,除左中文。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-23 19:27

szeching 發表於 21-2-23 13:53

Predict grade 係中五下學期有?還是中六上學期先知呢?

中五下學期仍未教完整個課程應該無咁快出到"模擬成績"。

csbaik 發表於 21-2-23 16:36
冇co,因為jupus後改機,之後先interview,佢同學就有,同學當年co好似42。呀女dse都高分架,除左中文。
...
你女7科高過42分?

醒目開學勳章

csbaik 發表於 21-2-23 14:00
因為當年我顧細女,因為呈分升中,所以冇理大女。佢地相隔6年。考到a1,宜家year 4 中大醫科生,但佢好忙, ...
好叻女呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

October. 發表於 21-2-23 16:55
你女7科高過42分?

係,佢同學都係。因為佢同學,呀女先改機轉科。

October.    發表於 21-2-23 17:43

csbaik 發表於 21-2-23 17:36

係,佢同學都係。因為佢同學,呀女先改機轉科。

好叻女!   

其實宜家Jupas計分方法係用舊制還是新制(即5=5.5, 5*=7, 5**=8)?還是視乎不同院校不同學科而定?我有時睇各學科入學UQ, median, LQ,都唔識分係用緊舊制定新制

回覆樓主:

我聽呀女講好似今年新舊,但舊年仲好似係舊制,如果參考uq,lq,應該用舊制睇。不過好似以前都係有的唔糸同u唔同計法。佢應該有寫明。煩請各位家長,如果我有錯,請較正。

canopy 發表於 21-2-24 09:55
好叻女!   

其實宜家Jupas計分方法係用舊制還是新制(即5=5.5, 5*=7, 5**=8)?還是視乎不同 ...

已經用新制計法了,但都只係港大、中大和理大改用新制。至於中位數和上下四分位數則將計分後排列且只顯示舊制Best5或4c2x的總分數而矣!

醒目開學勳章

我想問下如果係寫住 "The best 6 subjects must include English Language, plus the best 5 among the remaining subjects" 咁係唔係 M2 都可以計其中一個 subjects
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

財政預算案 2021 將為 2022 DSE 學校考生代繳考試費

esmehouse 發表於 21-2-24 12:17
財政預算案 2021 將為 2022 DSE 學校考生代繳考試費

我估以後都唔洗,開左第一年,應該跟住都唔會停。