用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

CreamBaby 發表於 21-9-3 22:59
請教一下,想入讀嘅科係咪要有中位數嘅分先至可以入讀到?

如果科目多人爭穩陣計就係,好喜歡的話達最低收分都可以搏下嘅。

hugub 發表於 21-9-4 08:44
所以英文有2份卷比考生選擇

文憑試英文卷一為閱讀,設有兩大部份,甲部為必答題,乙部則設有較淺的 B1 及 ...

嚟緊改革後數學都會分兩卷,跟 DSE 英文相同,淺卷最高都係4级,對數學差嘅學生算是喜訊。 不過 DSE 數學合格率向來都高,影響唔大。

YolandaTam 發表於 21-9-4 17:03
想請問一下,各位家中年輕人開始報 mock 未呀?

無,通常學校會報,我仔話老師好似幫佢哋報咗個數學。
唔駛報咁多,攪到太大壓力痴晒線,太緊張可能考得仲差。

Charlotte_mom 發表於 21-9-11 14:17
有無人唸台灣呢?

https://www.facebook.com/1589246941372007/posts/2668750490088308/?d=n

去台灣不如香港讀好過啦

JJDBB 發表於 21-9-11 19:11
我都系咁話,最近台灣疫情,我都有留意,好似亂過香港,之前覺得台灣人好有禮貌,近這一年見都同香港差不 ...

我都識人送咗個女去台灣讀,當然係成績麻麻地,估計求其揾間大學讀。呢啲唔會比意見,不過如果問我要比錢就一定唔會㨂台灣,情願返國內讀好過。

natnatbaby 發表於 21-10-24 12:23
糸呵;你表達得很好;我也看到有些花多眼亂;好似可配來配去;彈性好大。我糸有些擔心入學科後;第一年後 ...

大類收生有利有弊,如果明確知道自己想讀乜,大類收生就唔係太好,例如港大如果你想讀土木工程,港大 Yr 1係大類收生,yr 1要keep 到好成績Yr 2才夠人爭,有啲人一心以為有得讀但最後揀唔到,所以要自己了解清楚。

聽我仔講好似話今年中大有變開始有分科,有機會扯高收生分數,對目標明確嘅學生算係好事。詳情我冇睇,有興趣可以叫孩子上院校網站自行了解下。

焯媽媽 發表於 21-10-24 12:42
什麼情況都有機會發生。
最緊要睇成績,和教授的關係啦。

見過有啲學生就是因呢個問題,情願揀城大/理大,費事太大壓力 Yr 2又要爭餐死。

YmOra 發表於 21-11-16 06:29
書都差不多教晒,小測完又小測,一個接一個,老師都係幫緊同學仔們溫書。完咗mock就到操操操日子,今 ...

係忙咗,放工返去間中都見我仔温緊書,不過可能學校唔算谷,見佢都仲有時間打機同上網

學校遲啲都有 mock,仔話學校好似幫佢哋報咗幾個。

YmOra 發表於 21-11-16 18:27
响jupas學科解說版面已經有,放响右手邊。

參考資料:物理治療科

睇番今年 CU  電腦同AI ,Maths 要求好似高咗, requirements 要4,人工智能要5 添。

esmehouse 發表於 21-11-16 22:05
我嗰個對 AI 完全零興趣,不過我都會叫佢擺入 20 個 choice 入面

我仔好似揀咗好少,應該得十個左右,佢自己攪我都冇理。

YmOra 發表於 21-11-16 16:27
人生去到哩一步,這重要時刻,我諗唔會放過每一個入U的機會,應該無乜人會唔填晒。

我仔應該唔會填晒,填十個佢都懶揀

YmOra    發表於 21-11-17 06:35

YmOra 發表於 21-11-17 06:36
填唔滿,佢學校老師唔會放過佢哋!

唔會嘅,我仔又唔係揀神科,佢心儀嘅系以佢成績應該卓卓有餘,就算輕微失手應該都冇大問題,老師對佢選科都冇乜意見。

成绩好就顷向讀醫讀 Law,呢啲相信係普羅大眾心態,唯獨諗法唔同向自己目標出發嘅,可能只係我哋呢一少部份嘅人。就如中三選科,老師都叫大家填2-3拾個志願,我仔最後都係填咗5個,因為佢成績屬级頭好有信心,老師亦冇意見。現實係競爭型社會,有能力就你揀人,冇能力就人揀你,呢樣嘢好早已經教曉佢。

YolandaTam 發表於 21-11-17 09:23
我家年輕人九月嗰陣交咗一次所有嘢初稿(包括 20 個選擇,student learning profile 同 OEA information)。 ...

全部揀晒 UST .你女都偏喜愛 UST 喎

我仔之前都想過揀 Q Fin,佢數理都有啲興趣,亦考慮過想讀 physics,但香港又冇乜出路,最後都係鍾意 CS 多啲。

YmOra 發表於 21-11-17 09:49
你講得都好啱!另外我覺得,當男孩子目標清晰就會勇往直前,女孩子就有些顧慮,揀U課程唔係百分之二百喜 ...

早2日響 BK 見到個帖,求救話大二讀唔掂想轉系,免強入咗大學先到時又讀唔掂想轉系都唔知點算

YolandaTam 發表於 21-11-17 10:08
我問過佢點解呀,對話如下:
我:你點解揀晒 University of Stress & Tension 嘅  老師冇 Ban  ...

恕我直言,我覺得你囡囡中學都好似好大壓力,何解大學又只係揀番同一條路呢?可以一併有其他選擇嘛,其他出路都未必差。可能中學佢習慣咗好谷好博,不過 UST 出晒名 Chur ,跟好多唔同地方嘅精英競爭,情況比而家更甚,真係要有心理準備。

YmOra 發表於 21-11-17 10:34
樓主囡囡鍾情UST一早都知,其實我有另一番睇法,樓主囡囡可以响咁多測考功課及放學補課情況下,仍然能 ...

或者係啦,可能我本身都唔太喜歡不停追逐,無乜大志唔想太 疲累,希望平凡是福就算 ,所以名校/1A一向都唔係我哋嘅目標。

ocarebear 發表於 21-11-17 12:28
努力睇選科資料中, 唔係好明, 意思係咪話 : 間間院校都會只留極少量學額給 band A 以外的組別 ?

佢叫人「 ...

或者可以掉轉去諗,大部份學系派完 band A 之後學位已經所餘無幾,由其係熱門科目,放入 band B 成功機會不大,如果成績未如理想,就不要過份進取,咁講會唔會容易啲理解  

ocarebear 發表於 21-11-17 13:05
即係填表時,  band A 應該填自己覺得一定入到嘅選擇, 無論現在填, 還是放榜後改

可以咁講嗎 ?

A1 可以博,A2 要揀同自己分數相差不多,A3 就最好穩入,太進取跌落 band B 始終有風險。

gracelam 發表於 21-11-17 16:42
如果阿囡選嗰科CU同kongU都有得讀, 收分差不多, 咁佢A1放CU, A2放Kong U, 咁A3係咪要放穩入減風險?

宜家 ...

大家硏究下,如果真係好想讀果科,放晒 A1 . A2 後,咁A3 放穩入嘅心理壓力會無咁大,band B 入機會始終细咗,熱門科更加唔駛諗,當然到最终出咗DSE成績都仲有機會可以改,但最好就 band A 内攪掂啦 !

温馨提示
HKU、CU、UST、Poly、City、BU 最低入學門檻為 332233.
其他大學門檻為 33222 ,揀選時都要留意。
‹ 上一主題|下一主題