用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 三月中如何從英國返香港
樓主: DKmum
go

[英國] 三月中如何從英國返香港   [複製鏈接]

DKmum 發表於 21-3-13 15:00

英國往杜拜程序其實不複雜,只是阿女第一次去這個國家,加上疫情的 ...

多謝分享!不過講真,我希望唔洗用到呢D資料

英國往杜拜程序其實不複雜,只是阿女第一次去這個國家,加上疫情的 ...
謝謝你這有用的資訊。想請問:(1)  是否用 Heathrow airport Collinson 做72小時前的檢測?
(2)  Travel declaration form 上應該填什麼理由離境?
(3)  你女用那一間航空公司?   Heathrow 去杜拜, 杜拜返香港是否都是直航機?   
(4)  杜拜住那一間酒店, 價錢大概幾多錢一晚?   酒店附近有餐廳嗎?  21天飲食也不便宜。
(5)  在杜拜一個女仔行街(只出去買野/食野安全嗎?

CircleFat 發表於 21-3-13 15:30
謝謝你這有用的資訊。想請問:(1)  是否用 Heathrow airport Collinson 做72小時前的檢測?
(2)  Travel decl ...

杜拜係一個國際金融中心, 之前去過幾次公幹, 治安交通都覺得ok!但一個20歲女仔自己去一個陌生國家, 我最初都好掙扎, 擔心發生意外冇人冇物唔知點算好. 好彩後期我哋搵到一個travel buddy, 係佢英國中學同學, 兩個女仔一齊喺manchester出發, 坐emirates直航去杜拜!

Travel declaration form我女就填return to Home Country. 酒店就豐儉由人幾百蚊都有, 我哋就揀咗一間好少少嘅, 因為衛生防疫都會做得好啲, 而當地商場食嘢都方便, 但錢就一定洗多咗, 離開英國及離開杜拜前都要做測試, 21日杜拜酒店加飲食, 返到香港又再加21日酒店!

如果仔女等得又細個嘅, 就等到防疫措施放鬆時先返嚟啦, 但我女真係唔想等好想返香港, 佢過去半年好多經歷, 所以寧願洗多少少錢, 幫佢搵方法返嚟!希望資料幫到大家!

回覆樓主:

杜拜入境需要做covid 19 pcr嘅測試,佢冇指定邊一間lab, any 英國 certified laboratories就可以,  因為測試結果唔係即刻有, 要等24至48小時, 所以我女係Manchester 嘅lab 度做, 冇去机場做!

謝謝你的資料

DKmum 發表於 21-3-13 16:59
杜拜係一個國際金融中心, 之前去過幾次公幹, 治安交通都覺得ok!但一個20歲女仔自己去一個陌生國家, 我最 ...

DKmum 多謝你的資訊

DKmum 發表於 21-3-13 07:09
好感動,終於我女成功離開英國入境杜拜,開始21+ 21日行程!準備過程頗匆忙亦有d甩漏位,但最後入境嘅情況 ...

謝謝你嘅分享,祝福一切順利平安回家
BOOBOO

DKmum,
多謝你的資料,祝一切順利,順利回港。

回覆 DKmum 的帖子

非常謝謝你的資訊, 很有用。
我都想等到有直航才回港 ,這樣孩子回來比較放心。希望6月已經放寬啦!

CircleFat 發表於 21-3-13 15:30
(2)  Travel decl ...

必須做PCR test ,其他的不接受。

DKmum 發表於 21-3-13 07:09
好感動,終於我女成功離開英國入境杜拜,開始21+ 21日行程!準備過程頗匆忙亦有d甩漏位,但最後入境嘅情況 ...

Did your child need to complete an exit permit before leaving England?  There are discussions in another thread, and it seems even international students returning home may not be a valid reason for travelling overseas before mid-May

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3852292&extra=page%3D1

回覆樓主:

我女填咗份travel declaration form, check in 時要提交!佢填return to home country, 出境順利, 沒有問題喎!

TVb08    發表於 21-3-16 09:09
poonseelai    發表於 21-3-15 21:53

政府維持疫情嚴峻地區登機來港限制及強制檢疫安排

鑑於全球2019冠狀病毒病的疫情持續嚴峻,政府今日(三月十五日)公布,會繼續維持在《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章)下適用於曾在極高風險的A組指明地區逗留人士登機到港的限制措施,以及《若干到港人士強制檢疫規例》(第599C章)、《外國地區到港人士強制檢疫規例》(第599E章)及第599H章下,對曾在中國以外地區逗留的抵港人士的21天強制檢疫要求。

政府發言人表示:「政府有必要嚴防新變種病毒輸入,以保障本港整體社區的健康。我們明白有關A組指明地區的措施非常嚴緊,無可避免會影響到部分身處這些地區的香港居民(大多數在英國)的回港行程。自去年十二月底以來,於大部分受影響香港居民所在的英國,新確診個案已由最高一周超過四十萬宗回落至三月首周的約四萬宗。同時,我們亦留意到當地已有超過2400萬人接種至少第一劑疫苗,佔總人口超過三分之一。有鑑於此,政府正探討在對本地社區的公共衞生不構成威脅的情況下,能便利有關香港居民有序地直接回港的安排。有關安排的詳情會適時另行公布。」

發言人表示:「政府會繼續密切監察情況,包括全球及本地疫情的發展和出入境人數的變化,在有需要時調整對從其他高風險地區到港人士的登機及強制檢疫要求。」

為了讓公眾更容易理解有關規例對曾在中國以外的不同地區逗留人士的登機及強制檢疫要求,政府已把相關指明地區按風險所實施的登機及強制檢疫要求整理為三個組別。

所有於登機當天或之前21天曾逗留極高風險地區的A組指明地區(即巴西、愛爾蘭、南非及英國)超過兩小時的人士,不會獲准登機前來香港。

就甚高風險的B組指明地區及中高風險的C組指明地區,所有於到達香港當天或之前21天曾在中國以外地區逗留的抵港人士(不論經機場或陸路口岸抵港),均須在指定檢疫酒店接受強制檢疫21天。而曾在B組指明地區逗留的抵港人士,亦須於登機前出示預定起飛時間前72小時內進行的2019冠狀病毒病核酸檢測陰性結果證明。

就相關指明地區分組和相應的登機及強制檢疫要求的詳情,可參閱www.coronavirus.gov.hk/chi/high-risk-places.html

2021年3月15日(星期一)
香港時間21時52分

應該快恢復直航,暑假應該可以回港

canterlau    發表於 21-3-15 23:27

wloi 發表於 21-3-15 22:55

謝謝你的資料

wloi 發表於 21-3-15 22:55
希望盡快有好消息

回覆 cfs 的帖子

買唔到CX2252 機栗,

上網又查唔到

知唔知现在可不可以飛廣州隔離再回香港 ?

hugonamnam 發表於 21-4-12 17:01
回覆 cfs 的帖子

買唔到CX2252 機栗,

唔洗甘麻煩啦,5月放寛啦,你睇另一個post 啦,剛出。

回覆樓主:

好開心同大家分享, 我女終於安全返咗屋企啦!經過21日杜拜+21日香港隔離後終於安全回家了!路程雖然長及轉接, 但起碼不用等政府的安排, 安全歸家!

今日同女傾計, 了解過去大半年在英的生活, 她用四個字形容”苦不堪言”, 但也說過去數月在疫情下成長了不少!

希望大家的子女也能盡快安全回到家中, 一家團聚!

poonseelai    發表於 21-4-25 17:58

DKmum 發表於 21-4-25 17:40
好開心同大家分享, 我女終於安全返咗屋企啦!經過21日杜拜+21日香港隔離後終於安全回家了!路程雖然長及轉 ...

平安又順利到港就最好啦,相信一家人好開心。女女是住青衣的指定酒店,還是住其他酒店?可分享下入住情況嗎?

DKmum 發表於 21-4-25 17:40
好開心同大家分享, 我女終於安全返咗屋企啦!經過21日杜拜+21日香港隔離後終於安全回家了!路程雖然長及轉 ...

戥你開心!!42天不易捱仲自一個女生!!
‹ 上一主題|下一主題