用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?   [複製鏈接]

cafeva 發表於 21-3-4 06:11
妳講講下我有D懷疑我小朋友係咪讀左IS

既然講了那麼多,我share埋點有創意的IS課程。

以仔果間IS為例,IS教學比較活,功課set得好有創意,例如教periodic table, 會叫你做Buy your element project, 每個學生assign一個element, 叫佢設計一個TV Commercial/ Video去sell element, 有要包括guidelines 的內容。
教cell里面organelles功能,會做功課作比喻的PowerPoint, cell membrane is like the gate keeper of a school,etc叫學生用cell里的東西 比喻學校的東西,使學生明白,深的concepts也用活的方法使人明白。
Music有叫學生用電腦自由創作歌曲,老師叫學生自選一樂器,老師有教,但我仔有自己出去學(新學的)。自由創作對稱天主教堂的玻璃畫的rose windows。
學生功課錯或做不好,是提點及鼓勵,不會說你錯,更完全沒有責備。學生有自由空間發展各種創意,連數學功課也可連於restaurant receipt叫學生估計食材設計食譜因教estimation。
英文科看了作品,把感受設計於一個brochure, 中文科就作文是叫學生化作一個卡通人物去寫作,老師整埋卡通,課程新穎有趣,仔本不喜中文也變喜歡了。佢學校中文第一組用local中文書教繁體字,但水平是跟內地,但教法生動有趣,學生閱讀魯迅朝花夕拾等作品,與本地中學生學中文沒有什麼分別。第二組中文也是繁體教,多香港人,壓力比第一組少一些,因為功課沒那麼多。Social Studies 教ancient Egypt會叫學生research mummification的方法,然後去寫paper, 叫學生做金字塔或Egypt related的model(自己設計及整)。開心但多嘢學,學生自然地學了很多深奧的課題。

conniewktang 發表於 21-3-4 08:18

以仔果間IS為例,IS教學比較活,功課set得好有創意,例如 ...

因為有人問邊間,所以這里一次講。當初選大埔的這間ASHK是因為口碑及小班,每班15人,有時2-3位老師入課堂, 可個別指導功課。見學生都讀得好開心。
(學校admission話這間學校與其他IS不同,因為辦學團體全外資。另外這學校在其他地方也有分校。)

conniewktang 發表於 21-3-4 08:47

因為有人問邊間,所以這里一次講。當初選大埔的這間ASH ...

看課程好有心思,呢間學校雖然新,但人少少反而照顧到不同需要的學生。
之前報導ASHK有個高度資優的女仔,G9巳考了AP,包括AP Calculus, physics(美國高由入大學試)等,佢呢D叻成咁在一般的學校跟本「生存」不到

964000 發表於 21-3-4 09:54
看課程好有心思,呢間學校雖然新,但人少少反而照顧到不同需要的學生。
之前報導ASHK有個高度資優的女仔, ...

其實IS間間都差唔多,無論咩學制,都著重啓發學生及發展其潛能,並強調每個學生都是獨特的,應該備受尊重。
其實我最開心是我仔國際學校同學不太喜歡打機,半年下來,我仔自然地戒了打機,多了時間閱讀(學校好多機會鼓勵閱讀)丶玩樂器及作曲丶運動、玩Board games,航拍等。

b3410 發表於 21-3-4 00:12
講到滲入project based learning, 其實IS現在在做的是problem based. 對整體課程設計,師資的要求更加高。 ...

您所講嘅project based learning、think out of the box等等已經喺某啲本地課程學校喺教學系統上應用(並非一定喺名校),教育局並冇規定全香港各四百幾間本地中小學校嘅教學方法,不過部份家長只係針對當中平庸教學方法嘅學校而已。所以家長選校要多做功課,了解當中嘅分別。

Soundervolt 發表於 21-3-4 10:32
您所講嘅project based learning、think out of the box等等已經喺某啲本地課程學校喺教學系統上應用(並 ...

之前問您的原因是貴校校友有很多從事創作的名人,而您又是行內人,所以真心請教。

看到上面網友的分享,感受到創意不是教出來的,老實說,老師未必比學生更富創意,但在IS,氣氛確實更開放,容許更大的自由空間給學生發揮,例如功課的形式是作品多於答案,老師的態度是鼓勵、欣賞,包容錯誤,與LS的性格差很遠。

有誤請指正。

conniewktang 發表於 21-3-4 08:18

以仔果間IS為例,IS教學比較活,功課set得好有創意,例如 ...

今日Science將個完成的Buy my element project作延續,再有新功課,即是老師把各同學的功課show 出來,新功課是:

Assignment
Due: Mar 8
13. Universe Materials Corporation Funding & Peer Evaluation
The Universe Materials Corporation has another job for you! They have asked you to help them decide which advertisements they should fund and how much money they should spend on each. You are not able to fund your own advertisement.

Advertisements that are funded well will be featured in the most popular magazines and newspapers or played often during prime time TV!

The Universe Materials Corporation wants you to focus on the advertisements being accurate, persuasive, attractive, and organized. If you are not sure how accurate the advertisement is, use the research sources to fact-check them!

They have allocated you 1,000,000 Hong Kong dollars for this task. You need to watch/view each other’s advertisements and try to assign monetary values to the various advertisements. You need a minimum of 5 elements to invest in.
(Grade Six Science HW, author : Ms Tara Store, ASHK, 2021)

其實這是peer evaluation.
我仔做Radium, 佢話最多人選他的作品,因他的TV commercial有圖丶有聲音丶仲有字幕對返。
Video他喜歡做,之前他連續做了7小時。
多人選的5個作品,會post於ASHK網上的Parent Communicator page。

Soundervolt 發表於 21-3-4 10:32
您所講嘅project based learning、think out of the box等等已經喺某啲本地課程學校喺教學系統上應用(並 ...
您可能沒有明白我在講什麼anyway,希望越來越多的傳統學校,可以與時並進, 不要繼續一成不變的保持“傳統”

NKpa 發表於 21-3-4 11:05
之前問您的原因是貴校校友有很多從事創作的名人,而您又是行內人,所以真心請教。

看到上面網友的分享, ...

我之前都有喺其他帖深入討論過創意呢個話題,再講有些少噚氣....不過各位可以諗下點解香港喺正值「填鴨式教育」高峰期嘅70-90年代,可以手執亞洲各項創意工業,例如電影、電視、流行音樂、廣告、各種設計嘅牛耳,但而家講求多思考、活動教學嘅教育年代會失去優勢?我亦唔見到宜家喺創意工業嘅人多來自接受IS/IB教學嘅人。我重申IS/IB有佢好嘅地方,不過培育創意唔係全部嘅靈丹妙藥,大家可以解釋到我以上嘅問題再作討論。

Soundervolt 發表於 21-3-4 12:59

我之前都有喺其他帖深入討論過創意呢個話題,再講有些少 ...

我係希望知多D名校的方法,唔係想拗填鴨點唔好。For你問題,如果你想聽我D外行「解釋」,先至講多少少,咁我試下啦。

香港70-90年代,可以手執亞洲各項創意工業的牛耳,當時係香港相比鄰近地區最自由的時間:大陸文革、開放初期,台灣戒嚴、剛開始民主化,南韓軍政府,係日本同香港跑先。當時IS極其少人,畢業後去外國升學就業,創作人見唔到IS出身係唔奇。唔係話傳統教育出唔到創意,只係有可能西方教育下我地會仲多D猛人,佢地創意可能再澎湃D。同一個70-90年代,美國的創意工業唔輸比亞洲,係咪因為佢地當時都係行填鴨呢?而家唔填鴨,創意消退D定強勁D?

Soundervolt 發表於 21-3-4 12:59

我之前都有喺其他帖深入討論過創意呢個話題,再講有些少 ...

70-80年代小學番半日,不用補習,有班頑皮仔,古靈精怪,上堂唔聴書,放學去打波吹水,可能就係將來電影電視流行音樂的精英。
成功填鴨個班,年年考第一,做了精英,入了政府做高官,看看公共政策和解難各方面都毫無創意,默守成規,抄人都唔識抄。
(不是政治討論,純講緊解難方面)

964000 發表於 21-3-4 20:38
70-80年代小學番半日,不用補習,有班頑皮仔,古靈精怪,上堂唔聴書,放學去打波吹水,可能就係將來電影電 ...

正確!可能您有留意過我喺其他帖嘅留言。培育創意係需要活生生嘅生活經歷,而唔係單單用任何課程可以達到郊果.....而家嘅家長比我代嘅家長普遍教育水平高、亦對教育更有認知及要求,正因為太叻而且過度投入插手兒女學習及生活嘅一切,令兒女生活喺框框入面,就算子女讀什麼標榜自主學習、活動教學等嘅學校都會大手介入,將任向學制都變成攞高分嘅己任。家長可以撫心自問當子女做Group Project或Research等功課時有冇放手俾子女單獨完成,喺學校同生活上有冇俾佢地嘗試錯誤、嘗試解難、嘗試一啲未必正確但天馬行空嘅想法......

實在太噚,如果對Creativity Development有興趣可以睇返啲舊帖嘅討論。

964000 發表於 21-3-4 20:38
70-80年代小學番半日,不用補習,有班頑皮仔,古靈精怪,上堂唔聴書,放學去打波吹水,可能就係將來電影電 ...

現世代教育好流行講4Cs Critical Thinking、Collaboration、Communication、Creativity)我地小時候冇錢買玩具,如果要玩就要自己諗偈搞小手工或畫公仔(Creativity),出街同其他小朋友玩要學識合群合作,識得處世(Collaboration), 想朋友一齊打波放紙鷂又要識吹水(Communication),好奇電飯煲咁神奇可以煲熟飯,拆開睇吓磡唔返諗辦法同阿媽解釋(Critical Thinking).....所以生活就係一切學習之源。

964000 發表於 21-3-4 09:54
之前報導ASHK有個高度資優的女仔, ...

國際學校的課程,以我仔果間為例,是可以照顧不同需要的學生,例如資優,又不著重考試,因為都唔排名次唔係點計分,考試才佔5-10%,同做一份功課所佔的%差不多,學生做得好不好,是自己同自己之前的功課或測考比較,而且測考可以retake到達標為止,老師會make sure你真的掌握。
所以當其他主流學校家長仲忙於協助子女升中適應的時候,國際學校中學部的家長已經可以享受自己的生活或專注於自己的工作,放手讓子女自由發揮,因為學校有老師丶有助教,他們會教丶會跟,原因是小班教學。我仔最熱衷用IT做功課,因為早於兩三年前,佢8,9歲時,已在youtube擁有自己的頻道,自己熱愛拍片剪片配樂配字幕,全部自學。入了國際學校,他的這些skills, 加上老師教的其他skills, 使他更能發揮,也使他更喜歡做功課,因為有興趣,一坐可以坐6-7小時,雖然只剛11歲。孩子自動波,親子關係更加好,家長不用每日辛苦跟功課,就減少了衝突。
反觀,以前在小學,又話高年級,又話呈分,成日叫佢溫書背書重覆做練習,對於一個資優的小朋友,那怕成績好,成日重覆他識的東西,會覺父母煩厭,影響親子關係,而且測考有分數壓力,變成喜歡打機減壓,孩子也會對抗父母。
現在,只讀了幾個月國際學校,放手讓他自由發揮,而且考試又不重要,沒有測考壓力(雖然仍有測考),他更能輕鬆自己適付,而且功課如大學一樣,難做,但大部分功課有幾日才到deadline, 他可以自己manage time去完成,學時間管理,最重要是親子關係更佳,就算正值青春期,反而沒有反叛,連打機也主動戒了,變成熱衷於體藝活動(音樂丶球類體育活動及視藝)因為IS也重體藝,所以,覺得他越來越陽光,不用困在家只顧應付功課,多了更多的閱讀,主動閱讀,因為學校鼓勵閱讀,功課要海量閱讀。
如果可以給我重新選擇,我會從幼稚園開始,就讓他讀IS了,而且資優更適合讀IS,因為學校就是教自主學習,讓自己去自由探索知識。

conniewktang 發表於 21-3-6 07:40

國際學校的課程,以我仔果間為例,是可以照顧不同需要 ...
相信is 比到的空間對g優兒是較傳統合適的,傳統學校雖然比我年代進步了很多,我們小朋友亦遇過很有心的老師,成績為主打是很難跳出框框(both dchool n parents),on the other hand, 補習風氣亦入侵is, 就算校內成績測考%低,入U都要考公開試(ib 唔清楚),for 普通人,要research 清楚,for 窮人like us, 唯有頂硬上

Soundervolt 發表於 21-3-5 19:13
現世代教育好流行講4Cs Critical Thinking、Collaboration、Communication、Creativity)我地小時候冇錢買 ...

同意,提供空間時間和機會比小朋友自己explore,是其中一個重要因素。
創意不只狹意指創意工業,也指創新的解難能力。
但無論家長多努力環境多有利,也希望老師和學校能配合,試想老師潑的冷水,估不中model answer零分的frustration, 作文「過多字數」換來的大交叉,多idea聽都唔聽就比人話多咀,古靈精怪反而操行低分,通通都是counter-productive,小朋友細個時我最怕遇到這些,破壞力之大真係做咩project都補唔番,起碼現在我可以安心,小朋友在IS不會遇到。
研究顯示,愈威權管教,創意愈低,不過成績可能真係會高分D

conniewktang 發表於 21-3-6 07:40

國際學校的課程,以我仔果間為例,是可以照顧不同需要 ...

資優小朋友好適合IS, 佢地唔鐘意跟model answer,open answer的問題更覺有興趣,很怕悶討厭做重複的練習,稔野太快不小心,多意見愛發表,又需要好多時間空間「搞lee搞路」。
題外話我看網課真係好欣賞老師,D學生就算講無聊野佢都係好欣賞笑到Kaka 聲,真係我做呀媽都冇佢咁投入,好多時都係敷衍下。

MrBeast 發表於 21-3-6 08:25
相信is 比到的空間對g優兒是較傳統合適的,傳統學校雖然比我年代進步了很多,我們小朋友亦遇過很有心的老師 ...
留錢升中IS或者大學放洋,都係好選擇。大人睇送食飯,小朋友自愛,夠架啦。

964000 發表於 21-3-6 08:46
資優小朋友好適合IS, 佢地唔鐘意跟model answer,open answer的問題更覺有興趣,很怕悶討厭做重複的練習, ...

同意,我見網課啲老師好認真,但上堂又輕鬆又學到嘢,Kahoot! 就成日用來搶答,個個好鍾意,又會記課堂內容記得好啲。老師又成日比學生表達意見,唔會只接受單一答案。教IS老師冇咁忙,成日會问學生識唔識,如唔識,可recess, lunch or after school教到識,我仔如唔識,會問老師,老師會教到佢識為止。我仔學校因為15人一班,未達上限,人地返1/6時,我仔間已隔週返學,新年假期後,人哋返1/3,我仔已剛日日返學,不過返半日face to face lessons, 佢非常喜歡返學,又係喜歡老師、同學。
Thanksgiving Day,我仔仲用Canva設計一張卡,send曬比校長同老師,因為他真心感謝老師的教導!

回覆 conniewktang 的帖子

不過國際學校,學費好貴,大部分人都負擔唔起
‹ 上一主題|下一主題