用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 21-3-3 00:02
宜家DSE拿5星星%,仲低過之前HKAL同HKCEE

有冇數據可以分享下?謝謝!

conniewktang 發表於 21-3-2 11:34
可能因為多人考。我同事英國大學畢業,他也這樣講,當然每個學制都有叻人。
...l
係喎。a level比IB多人。不過感觉A level係超深

cafeva 發表於 21-3-3 07:57
係喎。a level比IB多人。不過感觉A level係超深

當年香港AL係深,我讀過,而且讀理科,有修AL Biology. 但如今,我仔美式IS, 才Grade Six(即中一),學的Cell Biology, 解剖青蛙,我啲DSE學生中六先學,修大一Bio也會教Cell Biology. 還有biceps, triceps果啲,而Periodic table就 香港DSE中三、四先學,見我仔都學得都好details,仲要做research projects, 用MLA format quote返出處。

964000    發表於 21-3-3 21:30

conniewktang 發表於 21-3-3 08:03
當年香港AL係深,我讀過,而且讀理科,有修AL Biology. 但如今,我仔美式IS, 才Grade Six(即中一),學的C ...

你仔係IB?定AP?

cafeva 發表於 21-3-3 08:04
你仔係IB?定AP?

美國core curriculum, 但最後2年考IB Diploma, 方向似IB, 但課程比較深。我仔間學校的中文在IS算數一數二深,中文也會考IB.
全部學生考IB, 冇AP, 我覺得個training好正,我仔地區一線中文小學讀完小五入讀Grade Six(即英式Year 7, 即local school 中一)佢非常開心,話課程適合佢。

conniewktang 發表於 21-3-3 08:06
美國core curriculum, 但最後2年考IB Diploma, 方向似IB, 但課程比較深。
明白。其实我見美国出既小學exercise 都有science 同埋學得幾廣同detailed

cafeva 發表於 21-3-3 08:08
明白。其实我見美国出既小學exercise 都有science 同埋學得幾廣同detailed

香港小學生升中前冇教座標及正負數,中一教到老師…。但IS在小學已有教這2個範疇。不單會計數,學生仲要識用models同文字解釋數學。
中文及英文其實走文學分析的方向,Social Studies的term papers似我大學讀翻譯時寫論文的要求。Science功課使學生懂用Canva整poster, 會識整video eg TV Commercial, 學會剪片配字幕,音樂課學電腦作曲,VA教用電腦繪圖,PE會玩不同的球類及運動,最近學會了Hockey,不單主科,體藝也很重視。如沒有疫情,每年要去落後國家做Service Learning。
IB其實貴在師資(經驗老師人工貴)及小班教學,我仔果間每班15人,但老師不止一位入課室,試過最多3位老師同時入15人課堂。

香港小學的常識科是設計得最失敗的科目,科學,人文學科都學得兩頭唔到岸,所以資源好D的學校都會自己加一科科學

我自己系社會健教自然的年代,有時同小朋友行山去動物園,認識植物動物,又或者而家經常睇到一些疾病的資訊,我地以前有學不同傳染病的,我講得出小學學過的東西例如虐原蟲,點解種牛痘
,但現在常識都無教過,我小朋友識系因為我買好多課外書俾佢睇,和佢自己睇外國學習科學的網

LeeCC 發表於 21-3-3 08:34
香港小學的常識科是設計得最失敗的科目,科學,人文學科都學得兩頭唔到岸,所以資源好D的學校都會自己加一 ...

主流小學常識,不少任教老師都是文科生,自己都科學唔多叻,你話教學效果好唔好?

conniewktang 發表於 21-3-3 08:38

主流小學常識,不少任教老師都是文科生,自己都科學唔 ...

阿仔小學時的常識老師應該都是理科生,本身兼教數學和電腦的老師

LeeCC 發表於 21-3-3 10:03
阿仔小學時的常識老師應該都是理科生,本身兼教數學和電腦的老師

咁教科學就冇問題。可惜我見不少小學都找文科生教。

conniewktang 發表於 21-3-3 08:13

香港小學生升中前冇教座標及正負數,中一教到老師…。 ...

點解我又見我仔或有其他學校都有教座標及正負數?閣下教嗰間學校未必能代表全香港本地學校實際情況。如果閣下論「香港學生」要係普遍多數,希望您可以提供數據俾大家參考一下,謝謝您!
若果閣下係一位老師,又有冇將一啲好教學方法喺平時授課時使用?

LeeCC 發表於 21-3-3 08:34
香港小學的常識科是設計得最失敗的科目,科學,人文學科都學得兩頭唔到岸,所以資源好D的學校都會自己加一 ...
我地仲要6本書教得一半
所以都係要自己睇書.
可能DSE core 又中文又英文, 所以小學都會分多D時間落language 度.

conniewktang 發表於 21-3-3 08:13

香港小學生升中前冇教座標及正負數,中一教到老師…。 ...
冇教座標及正負數咩? 好似見過有方向果D?

你講D活動我地都有, 除左要另外比$果D

cafeva 發表於 21-3-3 10:14
冇教座標及正負數咩? 好似見過有方向果D?

你講D活動我地都有, 除左要另外比$果D

方向有

conniewktang 發表於 21-3-3 10:18
方向有
除左幾間男校D數好勁之外, D女校D數真係教得好渣下. 不過我地有D數學老師好有心, 見D對數學有興趣既女生會額外幫手比野佢地. (都係一DD老師)

cafeva 發表於 21-3-3 10:24
除左幾間男校D數好勁之外, D女校D數真係教得好渣下. 不過我地有D數學老師好有心, 見D對數學有興趣既女生會 ...

上述的info是各校數學老師開meeting時交流得知,除出名的學校,正如你講男校,同好少學校嘅叻班,大圍應該係冇教座標同正負數。

Soundervolt 發表於 21-3-2 10:38

咁閣下要多理解一下而家學界嘅情況(不過閣下捧IB場,當 ...
您好,可唔可以分享一下本地名校點樣栽培/發揮學生的創意?

conniewktang 發表於 21-3-3 08:06

美國core curriculum, 但最後2年考IB Diploma, 方向似I ...
您好,可唔可以分享一下國際學校點樣栽培/發揮學生的創意?

NKpa 發表於 21-3-3 17:55
您好,可唔可以分享一下國際學校點樣栽培/發揮學生的創意?

可PM我傾,免得有些人處處針對讀IB 或國際學校的分享。

‹ 上一主題|下一主題