用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 21-2-26 13:50
回覆 jli008 的帖子

孩子越大越唔快樂,係常見的事。

不一定,孩子越大,唔一定越唔快樂,睇家長點樣做同點樣開解個小朋友,還要做佢個friend。

chasedream 發表於 21-2-26 18:25
咁你地嘅級頭而家上online會唔會偷睇電話,做功課呢?

一樣會。

conniewktang 發表於 21-2-26 20:15
不一定,孩子越大,唔一定越唔快樂,睇家長點樣做同點樣開解個小朋友,還要做佢個friend。
...

希望係,其實好sad,父母咁錫咁多資源放落去,成材又如何,唔開心有乜意思。

ar_mak 發表於 21-2-23 22:37
D阿媽成曰都話架啦,只要盡左力,結果係唔重要。

喂~嘜係假架~???

基本上係。一個能力正常的小朋友, 係小學階段盡力讀書成績係唔會差得去邊。所以“盡力”同“成績”根本上係掛鈎的。

道理同你老細講“D野唔急住做, 聽朝放係我枱面就得”一樣。

ar_mak 發表於 21-2-27 01:07
如果用職場去睇,咁係咪一個人只要盡力去工作,仕途就會暢順?或者同收入有冇關係呢?

PS:我又見過一個 ...
所以我有個兩個前設(能力正常+小學階段)。 如果能力較差或去到中學大學, 就有其他因素影響了。
宏觀睇, 讀書叻同掙錢有頗大關係, 但掙錢多同快樂又無非常大關係, 所以結論係讀書叻同將來是否快樂唔係真係有非常大關係。

ar_mak 發表於 21-2-27 01:18
J網友提供比你既答案,幫唔幫到你?

PS:我又見過有D人,一大班人果陣你睇佢係好快樂,但到得 ...

幫唔到

不過快樂係好深奧的題目。我自己諗咗咁耐都諗唔掂,唔可以指望網友解決。

Jane1983 發表於 21-2-26 21:09
希望係,其實好sad,父母咁錫咁多資源放落去,成材又如何,唔開心有乜意思。
...

其實資源多係唔係會多d快樂?
我估又未必。
以前邊會一放假就要飛去旅行?最多咪去海洋公園已經好快樂了,搭飛機是一件大事
也不會有咁多資源去課外活動體藝,去圖書館公園已經是節目了。
依家小朋友資源多,生活「充實」很繁忙
但我又不覺得他們精神上比自己小時候更快樂,特別係社會給他們向上流的機會似乎比以前少。

回覆 宮二 的帖子

寫咗幾次回應,都delete咗。覺得講唔到自己想講的嘢。
在追求成績卓越、體藝超群、品格高尚之餘,快樂係重要一環。小朋友活得upbeat,對生活有熱情,呢樣嘢係必不可少。唔係好開心的小孩,成長後會否會變成快樂的成人,呢樣真心唔知道。

宮二 發表於 21-2-27 07:59
其實資源多係唔係會多d快樂?
我估又未必。
以前邊會一放假就要飛去旅行?最多咪去海洋公園已經好快樂了, ...
依家可以返半日學已經好快樂
返來好多“新聞”,可以講好耐。

之前日日想放假

所以資源多會快樂一定唔成立。否則富豪子女都應該開心到日日笑,可惜。。。。。。。

Jane1983 發表於 21-2-27 08:34
回覆 宮二 的帖子

寫咗幾次回應,都delete咗。覺得講唔到自己想講的嘢。
知足常樂。
不過,不容易滿足,又係進步的動力!

如何取平衡?又返去中國傳統的“中庸之道”

b3410 發表於 21-2-27 09:00
知足常樂。
不過,不容易滿足,又係進步的動力!

三十而立,四十不惑,五十知天命...我作為家長,真係唔化,做唔到知足常樂。

b3410 發表於 21-2-27 08:57
依家可以返半日學已經好快樂
返來好多“新聞”,可以講好耐。

新一代的富豪仔女,父母係有學識的富二代都好關愛,佢地好幸福,係有條件日日開心笑。你仔果間都有唔少這些投胎人生勝利組。

Jane1983 發表於 21-2-27 09:11
三十而立,四十不惑,五十知天命...我作為家長,真係唔化,做唔到知足常樂。
...
可能發自內心的知足常樂 ,或者清楚知道幾時要提自己知足常樂,或者冇辦法的辦法就係知足常樂,屬於不停境界/功力
繼續修煉

b3410 發表於 21-2-27 09:15
可能發自內心的知足常樂 ,或者清楚知道幾時要提自己知足常樂,或者冇辦法的辦法就係知足常樂,屬於不停境 ...

真係,要努力修煉,提升自己境界。

Jane1983 發表於 21-2-27 09:14
新一代的富豪仔女,父母係有學識的富二代都好關愛,佢地好幸福,係有條件日日開心笑。你仔果間都有唔少這 ...

佢哋“快樂指數”又真係好高!
純品到有不食人間煙火的感覺。

Jane1983    發表於 21-2-27 10:50
‹ 上一主題|下一主題