用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試報幾多間?
樓主: muimuihipper
go

小一面試報幾多間?   [複製鏈接]

我報左23間直私, 因為我好大決心選直私學校, 近同唔近屋企&港九新界都有報, 好多朋友都好驚訝我報咁多間, 但宜家依個遊戲差不多完結再回顧, 我無後悔報咁多間, 在我而言好處比壞處多.
有時家長覺得小朋友適合某間學校, 唔代表學校覺得小朋友適合, 我自己覺得我仔唔太適合的學校又會俾offer佢, 所以有時家長都未必最清楚某間學校適唔適合自己的小朋友, 反而交俾學校去決定仲準確, 學校見咁多小朋友, 好少收錯人

另外, 報得多, 手上點都會有d back up offer, 有得選擇好過無選擇, 手拿offer再去考感覺個心定好多

因為今年大部分學校都要求拍片, 小朋友拍得多越拍越自然, 一開始失敗的經驗也令我地可以作出檢討之後作出改善, 去到後期成功率大左, 仲誤打誤撞入到好幾間直私(包括spb)的2nd in (雖然仍然未有直資offer)

不過, 唔好處當然是小朋友會辛苦d, 我仔已拍過數唔到有幾多的片, 形形式式, 唔同topic的, 半身/全身, 廣東話英文普通話都拍過. 同埋有時就算一d學校我好清楚唔會搬屋去讀的, 報得自然就有期望, 但得waiting/reject時又會失望, 如果樓主不想經歷咁多次過山車心情, 就如上面一些家長所說, 可以先將學校分類, 排除某d就算有offer都一定唔會讀的學校, 再去決定

回覆 happygirl1284 的帖子

你同小朋友今年其實收獲真的非常多,我要承認,我似乎有點不負責任,我報嘅太少了,希望其他家長冇好學我

happygirl1284 發表於 21-2-11 13:36
我報左23間直私, 因為我好大決心選直私學校, 近同唔近屋企&港九新界都有報, 好多朋友都好驚訝我報咁多間,  ...
認同!我覺得報得多也要有心理準備會有多d reject 的機會,就算唔係心儀被reject 仍然唔開心,加上好多間會係接近時間出通知,可能一個星期內要承受幾次打擊
同時報多d仍有多個希望在明天

回覆 Tang23 的帖子

講得啱,之前聽學校講座話報小學1間開始5間停止,冇需報太多,我相信咗仲以為我報6間已經唔少,依家遊戲差唔多結束,我才發現我嘅天真,唉

是的, 我一開始連收幾間reject/ waiting, 包括播道/真道, 真係信心大受打擊, 雖然話有offer咁遠都唔會讀, 但收waiting/reject始終會有hard feeling, 同埋會唸之後考其他直資都知成功率有幾多

係呀, 就算waiting都總算多一個機會

happygirl1284 發表於 21-2-11 14:29

是的, 我一開始連收幾間reject/ waiting, 包括播道/真道, 真係信心大受打擊, 雖然話有 ...
真係好大打擊,特別今年拍片,我覺得自己好似累咗個仔咁,連去面試機會都冇,媽媽心理壓力超大!其中一條片我拍完自己差d喊,因為覺得唔好,但時間太少真係盡咗力
但係亦因此知道自己咁拍唔得,仲有機會改善俾後期個d

回覆樓主:

之前有朋友話只報心儀嗰幾間,其他冇興趣,結果冇offer。我就buy盡量報多啲,收到offer先再去揀讀邊間學校。 面試期間入咗好多唔同討論gp, 知道學校嘅嘢多咗,就更深入了解間校啱唔啱自己小朋友,返而唔好一開始就幫小朋友刪走機會。

只報5間

陳守仁 英華 聖若瑟英文 禮賢 優才 福小 聖瑪加利

以上幾間不用拍片 , 又可以親身去學校面見。

1)疫情因素,面試模式難掌握,報多一點,買個機會
2)一、二、三線各報一啲,有攻有守,容易拎到一個半個定心丸
3)交通要諗,除非你可以隨時孟母三遷
4)實際上in幾多間,觀察子女及父母心理質素/變化而定,再作調節
5)結果總是不似預期,waiting/reject 等閒事,搵多啲同路人圍爐,支持下去。

回覆 hkcsty 的帖子

加上一間德雅!

happygirl1284 發表於 21-2-11 14:29

是的, 我一開始連收幾間reject/ waiting, 包括播道/真道, 真係信心大受打擊, 雖然話有 ...

一樣呀,一開始音小已失敗,然後播道/真道都無 offer,再黎 LMC 又唔得⋯⋯⋯

我今年報左十幾間,感恩有幾間offer,當中已有本身最心儀的

我都贊成為小朋友報多d, 一線二線唔同類型都試下,無謂一早幫小朋友定型,你揀學校的同時,學校亦揀你,收左也可以再考慮讀唔讀

前提:實際去考學校之前,其實家長對幼稚園,小學的了解很虛無飄渺

由於幼稚園只報名幾個名牌幼稚園,和幾個家附近的一般幼稚園
慘淡收場
所以決定小學大幅增加報名數量
就如網友所說
1. 要按自己標準分開三四個級別
2. 按級別分散投資

報多幾家,好處很明顯
對家長來說:
1. 通過拜訪,更了解學校環境和老師
2. 填了很多次問卷和準備簡歷,家長更了解學校對父母和小孩的期待
3. 父母更了解自己對小孩的期望與實際距離
對小朋友來說:
1. 小朋友更了解小學到底是什麼,估計更容易適應小學生活
2. 小朋友耐久力明顯提升

考最心儀小學之前,最好有幾個學校作為演習
讀小學之前,最好先更多了解小學
甚至完全無意讀收費小學,都應該藉此了解小學(請不要打我)

回覆 Azzurro 的帖子

點會打你,你講得好啱,我就後悔自己當初報嘅太少啦,得6間,唉,後悔冇早D睇到大家嘅想法,依家我淨係想打自己!

報幾多間學校好講個人想法,唔需要受別人影響。因為孩子是自己的,無必要向其他人交代,唔需要因別人報得多定少而影響,忠於自己就可以了。

我們在小一報讀直/ 私學校也申請了 18 間,到現在差不多接近尾聲了,我也覺得申請學校數量比較多是正確的,尤其是今年疫情突然爆發,有很多直/私學校突然轉拍片而打亂了某部份家長們一直為小朋友的部署,我們便是其中一例子。在多方面為女兒的訓練如英語/普通話對答,20 內加減心算,日常生活題,處境題,禮義談吐等等,到後來全部也是用不著,更失望的是小女對拍片是極為抗拒,每次她聽到要拍片,第一個回覆是:[可唔可以簡單D]
,我每次聽到都是很心痛及無奈,但遊戲始終要繼續因為孩子的前途要緊。就這樣很辛苦及努力下拍了多段女兒不太投入的短片去呈報直/私學校均全部 reject , 連續收幾個 reject 下真的會有「收reject 收到懷疑自己的人生」!這時應該是 9-11 月份,疫情是第三波後而未到第四波,幸好還有幾間直/私堅持要面見考生,我們知道這是唯一女兒可以突圍的機會,所以我們更要認真地去準備,每次去到面試的小學我們所見到的考生人數之多是難以想像,小朋友要在短短 15-30 分鐘的面試而被選中,相信實力與運氣是缺一不可。
在此我建議來年的家長如果你不怕程序煩複要多報幾間直/私,因為有時「變數」如疫情是我們不能預計,真的有很多家長和考生也不喜歡拍片。多些面試的機會也可以給小朋友作為一個熱身,到心儀的小學時會更有把握。

回覆 ShunCheongBaBa 的帖子

我百分百支持你嘅觀點!完全啱晒,非常客觀!

回覆樓主:

經過今年升小經歷,發覺報學校真係報多d無妨

有得面見就怕撞時間,無得見而改zoom或拍片,雖然係麻煩,但可以試下唔同面試模式

如果只報家長心儀的學校,又真係太搏,家長心儀唔代表小朋友一定會成功獲取錄

我之前報左好多二線作為練習或後補,當中都會睇到唔同學校行政上的作風,可以比家長feel下如果小朋友入讀後,學校係想家長點做或點配合佢地,你都可以知道自己到時係咪真係可以適應到呢間學校

相反,有d學校我係當後補,但通過面見或zoom,都可以對學校改觀。當中有3間我印象都好好,覺得如果取錄左,都會覺得入面既老師好有耐性同鼓勵小朋友

另外我小朋友係超細b,拍片又係極抗拒,不斷收rejected.。但拍拍下到之後,我同佢都開始搵到一d心得,睇下可以點就佢,拍片都smooth左好多,後來幾乎全部都有second in,所以都係經驗累積
‹ 上一主題|下一主題