用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: happygirl1284
go

SFA [複製鏈接]

回覆 chingchub 的帖子

多謝咁多位用家的解答。想請問一下小朋友如跟唔上課程,學校的支援足夠嗎?

回覆 Kaytechan 的帖子

我知道學校有補底班比跟不上的小朋友。

不過我覺得好多係家長要教。因為我同佢上網課時,佢地做練習多。
但係好似冇乜教就做練習。
例如continues tense la
我冇見過佢有一堂教點用,就做練習。
不過做得唔好,老師會錄個video 比佢地睇。

又⋯⋯可能d小朋友已經識晒,所以老師上堂都輕鬆。
例如數學堂。我見小朋友好似老師未教,已經識既。

Kaytechan 發表於 21-3-16 08:57
回覆 chingchub 的帖子

多謝咁多位用家的解答。想請問一下小朋友如跟唔上課程,學校的支援足夠嗎?  ...

往年唔覺有補底班,但今年見有。

不過呢間學校課程係快的,而同學一般學習能力都稍高,所以老師不會像津校咁講得咁detail。

特別係數學,一定數目既學生會超前學習,可能係資優關係唔定。不過咁,都唔係人人都會選擇超前學的,始終數學不是人人都咁叻,我覺得跟到sfa本身教快半年既進度已ok

感激各位用家咁熱心解答問題, 仲想問下係咪開學前最好自己先補補基本grammar呢? 定放心交俾學校教呢? 我小朋友讀完starters但仲未考, 因為spelling唔掂, 係咪要再上埋mover好d呢?
因為聽到d人話小朋友考小學時已考左Mover甚至flyer, 我心裡真係好不安, 哈哈, 怕小朋友比人落後好多

回覆 happygirl1284 的帖子

我都想問下你們小朋友是否都懂得pinyin 才上SFA? 知道SFA係普通話教中文,如果小朋友幼稚園不是英普班,對拼音也不太懂,是否上小一難以跟得上學校中文課程

我仔唔識,全文盲。強烈建議小朋友一定要識聴,否則真係企左係度。其實現在仲有半年,學下普通話會輕鬆好多。
不是鼓勵超前學習,但係真係有用好多。

至於英文,我地完全冇考過,只係自己做練習,做哂flyer. 好causal 地做。

數學,跟進度便可以,自己教左小一上先,開學老師教一下,應該冇問題。其實小一上係好易,幼稚園可能已經教咗。

加油

happygirl1284 發表於 21-3-16 17:58
感激各位用家咁熱心解答問題, 仲想問下係咪開學前最好自己先補補基本grammar呢? 定放心交俾學校教呢? 我小 ...

我小朋友冇考Cambridge, 只讀rwi打好phonics基礎,升小前亦冇乜要求佢地串字,老二於升小前暑假自己寫過啲英文句子,但其實好多都拼錯字,如thank you變fancue,我當時都一額汗。不過到正式小一默書時,又pick up得好快,通常都係錯唔小心冇記性,多過真係唔識串。

需唔需要再讀係個人選擇,我有時比較傾向相信係要年紀一到,自然就會識左同明左。

非常同意最後個句,有時超前學小朋友吸收唔到就是吸收唔到。最怕係出去再學grammar令佢怕左依樣野或者教法唔同,入左腦到時正式返小學學校反而更抗拒或者混淆就大件事

不過普通話真係要惡補下因爲我仔都不是讀英普班

請問課外活動選擇多嗎? 音樂課程質素高嗎?

我小朋友當年只讀了starter, 之後小一,二讀mover,普通話和数學跟學校,不過個人覺得識phonic 會好一點,樂器和樂團跟學校學

回覆 ivypooh 的帖子

明白! 謝謝! 講來講去都是擔心小朋友程度不夠或者跟不上, 有點沒自信Haha, 多謝各位用家媽媽熱心解答

happygirl1284 發表於 21-3-18 16:24

明白! 謝謝! 講來講去都是擔心小朋友程度不夠或者跟不上, 有點沒自信Haha, 多謝各位 ...

不用太擔心,只要小朋友專心上堂,基本上可應付得到,如果是不專心,懶散,基本上讀哪一間都是一樣

非常同意, 就算活動教學的學校也要專心先吸收到, 我小朋友如果專心時吸收能力也不錯, 只係都有時候會走神 同埋我成日擔心其他小朋友本身英文底子強先覺得輕鬆, 唔知我小朋友能力去到邊, 不過我唔會要求小朋友做到最top, 如果能做到中游已經好滿足了

回覆 happygirl1284 的帖子

學校收得,應該冇問題。因為我當時11月收左後,已經一心諗sfa博大抽獎,知道佢教深,所以好好準備。
抽唔到津。
都檐心對手好強,
但係其實如果努力啲,又唔係禁恐佈。
當然越高年級越見真章,不過見步行步啦

happygirl1284 發表於 21-3-16 17:58
感激各位用家咁熱心解答問題, 仲想問下係咪開學前最好自己先補補基本grammar呢? 定放心交俾學校教呢? 我小 ...

請問甚麼是starter同mover?

回覆 SSChoi 的帖子

Cambridge英文考試的等級

其實sfa 學術咁好,真係唔捨得放棄。讀得掂真係好叻。

回覆 jennylady 的帖子

最後你放棄SFA㨂咗邊間?
‹ 上一主題|下一主題