用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: happygirl1284
go

SFA [複製鏈接]

回覆樓主:

初小係中游、高小變上游好正常。
初小180人,高小得130人,走得通常係超班馬,如果小朋友keep到,高小比初小考前4、50名好常見!

回覆 ivypooh 的帖子

真係好!鬆了一啖氣,享受小學生涯準備好迎接中學,呢一刻阿媽最開心!羨慕

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

宜家完晒面試有咩班(中文&英文)可以上定黎準備上小一呢? Grammar? 閱讀理解?

請問sfa出名教英文好,咁語境呢?學生oral English的水平如何呢?

我都想知會唔會有咩預備班可以分享(emoji)(emoji)

happygirl1284 發表於 21-2-27 11:07
請問sfa出名教英文好,咁語境呢?學生oral English的水平如何呢?

SFA 只係傳統英文好,傳統文法好。
但creative writing, oral 係非常有限。
特別係oral, 一星期得一堂,雖然日日有英文堂,做練習多,grammar 教得快,但只限試卷上,真下自己作文係未到班。
仍是非常傳統教法。

請問數學係唔係一定用中文教好似睇過話有啲科目例如體育如果老師係鍾意係可以用英文教
唔知數學有冇機會用英文教?
Thanks

回覆 Fbmom 的帖子

Pe , va 睇老師,如果老師係普通話人,then 普通話教。如果佢係英文人,then英文教。所以一級可以不同languages。

中數為主,但每課後,都有1-2堂用英文補充返。
Quiz in english
考試用中文。

回覆樓主:

英數,只係教少少,自己做練習。等於。無。教。

如果要考插班,自行搞搞英數。

請問教法會唔會都生動有趣? 小朋友都中意上堂?
擔心sfa太傳統, 唔夠創意思維, 探究精神的培訓

回覆 happygirl1284 的帖子

我同佢上堂,我都嗑着。不過佢哋上堂真係著重做練習。

感謝各位的回覆!

請問sfa重唔重視培養學生既閱讀興趣呢?

回覆 legoisland2005 的帖子

請問用家覺得SFA 上課,功課和考試算唔算係填鴨式,重死記硬背? 定都訓練到創意思考和分析力?
大家又覺得SFA ZOOM LESSONS 安排怎樣?

回覆 Kaytechan 的帖子

傳統學校。因為我自己都係傳統學校出嚟,我真係唔知道happy school可以幾happy.haha....
考試一半半la,如果讀書一定合格,要高分就要唸下,深入d。
因為小朋友只係初小,所以我覺得要攪好既係小朋友小心,細心答問題多過技考。
例如題目有得抄都可以錯。
綱課一日4個鐘頭加一至兩個video.

多謝你的解答。咁小朋友上課番學開心享受嗎?網上課程係咪主要老師講書,比較悶定都有活動俾學生做下。

Kaytechan 發表於 21-3-15 21:42

多謝你的解答。咁小朋友上課番學開心享受嗎?網上課程係咪主要老師講書,比較 ...

呢個問題我覺得每個人都唔同,我個小朋友係返學返得好開心。網上課程多互動,但都較為傳統,重練習咯。教得好快!

happygirl1284 發表於 21-3-15 11:18
請問sfa重唔重視培養學生既閱讀興趣呢?

實體課時會要求同學每天帶1本書,早會前閱讀。網課時仍繼續每天上課前有10分鐘reading time, 但小朋友讀唔讀老師未必控制得到。
閱讀興趣好個人,不是學校家長重視就能引發閱讀興趣,我自己同老大都算喜歡閱讀,但阿老二都培養不出閱讀習慣。。。

Kaytechan 發表於 21-3-15 21:42

多謝你的解答。咁小朋友上課番學開心享受嗎?網上課程係咪主要老師講書,比較 ...

教學方法好視乎老師style,不過我見通常較年青/有愛心既老師都比較多啲互動。不過而家網課,係網上互動不容易,基本上都係以講書為主,會悶唔出奇,其實控制到小朋友上堂秩序唔好立亂開咪講野擾亂課堂都不易!
‹ 上一主題|下一主題