用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 11 state school 不能插班怎辦
go

[英國] Year 11 state school 不能插班怎辦

兒子現就讀中四,9月滿16歲,打算9月過去搵state school, 但Year 11不能插班怎辦?

滿16歲點解唔報year 12

唔想佢skip 一年

16歲讀year 12係正常嘅年齡

相反只得一年時間去準備GCSE會好吃力

都有諗過,但讀理科冇咗一年,驚影響foundation knowledge

你真係要諗清楚

想問問過來人經驗

ya88 發表於 21-2-9 20:47
都有諗過,但讀理科冇咗一年,驚影響foundation knowledge

考慮私校1年制GCSE課程
之後升讀Sixth form(Y12)

yes,現只想到這方案

My daughter is now studying F.4 science
and will be 16 and study year 12 in UK in coming Sept

but I don't think there is any problem

ya88 發表於 21-2-9 20:34
唔想佢skip 一年

只讀Year 11就考GCSE, 唔太可行,唔係唔得,好趕。GCSE課程在英國,大部份讀2年(Year 10 & 11),有少少學校是由Year 9開始教。

大仔喺香港讀完中五,而家過去讀year 12,佢話香港有啲topic冇cover,都有啲吃力。
亦有朋友在香港讀文科中四,過去讀理科IG CSe都好吃力。
所以大仔都唔主張細仔唔讀year eleven

諗住讀year eleven可以學返中五課程,但係one yearGCSe濃縮版又只教皮毛

ya88 發表於 21-2-9 20:57
yes,現只想到這方案

參考以下分享

1 year GCSE course
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3847491

ya88 發表於 21-2-9 21:23
諗住讀year eleven可以學返中五課程,但係one yearGCSe濃縮版又只教皮毛
如果我無記錯,state school 係跟年齡入學,無得揀跳或留一級。同埋你無GCSE 成績,state school可以讀 sixth form 嗎?
如果你決定讀私校,就 flexible好多,讀GCSE或者 sixth form都得

Thanks a lot.

ya88 發表於 21-2-9 21:21
大仔喺香港讀完中五,而家過去讀year 12,佢話香港有啲topic冇cover,都有啲吃力。
亦有朋友在香港讀文科中 ...

其實主要睇各孩子本身嘅能力, 如果讀埋中四先過去 ,其實應該已經cover咗好多GCSE的內容(指同一科)。
但係香港學校教咗唔代表學生一定識, 香港學校未教亦唔代表學生自己冇去學, 所以唔能夠一概而論, 其他人點樣其實對你孩子冇乜參考價值。
最好你叫你孩子自己上網睇一睇gcse嘅考試範圍, 佢自己衡量可唔可以一年時間完成。

longlokma 發表於 21-2-9 21:44
其實主要睇各孩子本身嘅能力, 如果讀埋中四先過去 ,其實應該已經cover咗好多GCSE的內容(指同一科)。
但 ...

我有朋友在香港讀完中四去英國讀Y12 state school, 亦有朋友在香港讀完中四去英國讀Y11 state school

Thanks

回覆樓主:

是啊,人人情況不同,不過我認識的最普遍都係香港讀完中四過去讀y12。