用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思小學 啟基學校
go

啟思小學 啟基學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

兩間offer. 邊間好?有冇用家可以分享下?
   2    0    0    0

兩間是不甚相同的學校

啟思屬九龍城網,行IB框架訓練,主張愉快學習,有一屬直資IB啟思中學,可惜成績一般,孩子也多中途轉外國升學。學費差不多120000一年
我識的孩子在啟思都十分開朗、健談,印象良好

啟基屬深水埗網,主張愉快學習,沒有直屬。學費近58000一年

但兩間升中派位都沒有列出派到不同中學的具體人數,升中资料透明度不高。如果學費不是考慮因素,我投啟思一票!

啟思小學行IB PYP 課程而啟基係本地課程。看看自己的需要。

EggEgg08 發表於 21-2-9 09:25
啟思小學行IB PYP 課程而啟基係本地課程。看看自己的需要。
其實啟思都係行本地課程,有呈分!不過佢有IB認證,可加插IB框架思维訓練!小學的IB,具了解係無特定課程規定的

小朋友如果非常主動型, 開朗活潑, 可選IB課程

回覆 candiceLingLing 的帖子

曾經有朋友兩個小朋友都係啟基,係HAPPY SCHOOL,小朋友非常喜歡上學,也十分健談、活躍同主動。不過,升中狀況似乎一般,畢竟唔係谷既學校。我曾經兩年前到學校參加家長會,個PRESENTATION一講到升中就快速搜畫咁
當年我也有OFFER,考慮過情況後便沒有接受。

又,朋友兩個小朋友完了小學後去了英國繼續學業。

candiceLingLing 發表於 21-2-9 02:52
兩間offer. 邊間好?有冇用家可以分享下?

我覺得讀得呢2間,最好有海外升學計劃

McChrystal 發表於 21-2-9 12:53
回覆 candiceLingLing 的帖子

曾經有朋友兩個小朋友都係啟基,係HAPPY SCHOOL,小朋友非常喜歡上學,也十 ...

想請問,啓思係中文教學,但聽聞有很多學生高小就轉咗海外升學,咁樣英文能力是否足夠?

回覆 clean112 的帖子

啟思小學好多小朋友家庭都以英文語言為主, 所以英文好唔係因為學校
佢地一級有5班, 當中兩班是以普通話教學為主, 其他3班是廣東話教

minichong28 發表於 21-2-10 09:58

啟思小學好多小朋友家庭都以英文語言為主, 所以英文好唔係因為學校

Thx,原來係咁樣。今年我哋應該好大機會讀啓思小一,但屋企語言并唔係英文,不過以後的確打算俾仔仔海外升學。揀啓思係因為想小朋友打好中文基礎,愉快學習,但又係實在擔心英文是否足夠。

clean112 發表於 21-2-10 10:27
Thx,原來係咁樣。今年我哋應該好大機會讀啓思小一,但屋企語言并唔係英文,不過以後的確打算俾仔仔海外升 ...
https://www.creativeprisch.edu.hk/about_c/language_c.htm
有六位Net Teachers,都唔算少!不過語境培養也不可只靠學校,平日要多睇多聽肯講

bettyay 發表於 21-2-10 10:38
https://www.creativeprisch.edu.hk/about_c/language_c.htm
有六位Net Teachers,都唔算少!不過語境培養 ...

多謝晒
其實6位Net Teachers均勻到每一級只有一位,是否可能平均4.5個班級共用一位NET?
可能我是属于比较贪心的父母

clean112 發表於 21-2-10 11:00
多謝晒
其實6位Net Teachers均勻到每一級只有一位,是否可能平均4.5個班級共用一 ...
咁就唔知喇!都要睇時間表上英文科的安排。我知多少少都係小朋友之前有考過,所以都有留意下

啟基五心教育非常好。其他方面都好好。但我們最後沒有交留位費。衡量後最後放位。

bettyay 發表於 21-2-10 11:20
咁就唔知喇!都要睇時間表上英文科的安排。我知多少少都係小朋友之前有考過,所以都有留意下 ...

好的,多謝你嘅回覆

clean112 發表於 21-2-10 12:28
好的,多謝你嘅回覆

請問啓思小學難唔難入,你小朋友讀邊間小學

website指既NET多數都係ABC, 佢地一星期有本地英文老師堂+Net Teacher堂, 教英文時都會用廣東話教

當年我聽校長講, 低年班主要著重閱讀+講, 高年班因為要應付呈分, 所以會開始著重grammar

我小朋友讀左兩年啟思之後就轉走了

Yausamsam 發表於 21-2-11 00:55
請問啓思小學難唔難入,你小朋友讀邊間小學

應該算好入吧⋯我哋宜家讀緊國際幼稚園

minichong28 發表於 21-2-11 10:49

website指既NET多數都係ABC, 佢地一星期有本地英文老師堂+Net Teacher堂, 教英文時 ...

請問你哋點解轉學?當年你小朋友英文程度如何呢?多謝晒

clean112 發表於 21-2-11 15:34
應該算好入吧⋯我哋宜家讀緊國際幼稚園

唔該哂
‹ 上一主題|下一主題