用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 千萬別因一時心急墮進用心不良欺騙金錢之陷阱 ...
go

千萬別因一時心急墮進用心不良欺騙金錢之陷阱

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

明查暗訪後,發現她與不同的EK會員PM時說話不一,一時說自己不會教同女兒同年的女孩,但一時又說自己今年教了十位女孩,而當中更有九位入讀了DGJS。之後又出現另一位新開戶EK用家,說其女兒是Miss Ng教出來的,此用戶在公開的post就說自己從不信任外補老師,所以一直自己親教女兒,更入了好學校,PM她查詢教養意見後,明明一直在說自己親教女兒的她卻推介Miss Ng

最後,希望大家作為家長不要為了入讀神校而喪失了理智,失錢事小,讓一個毫無誠信的老師去教自己的小朋友損失事大,不要輕信網路上的抄作。相信這位所謂「老師」的老師會改用另一個電話號碼,繼續兜售她精心設計但白字處處的工作紙,大家惟有盡量小心。

回覆樓主:

她收費多少?

不過又唔一定要做過老師先識教入名校。考小同我哋年代考會考差不多,貼題,想想學校考乜題目再主力去操,要考到好offer應該不難

DengCK 發表於 21-2-8 17:19
她收費多少?

不過又唔一定要做過老師先識教入名校。考小同我哋年代考會考差不多 ...
係呀!所以佢開宗明義講自己是C9,冇教過其他人,可能更好,教十個九個入DG,教完一年先用來做賣點不是更好嗎?不過我相信見到佢錯字超多的工作紙可能會嚇親。

佢個女真係慘,個媽咪咁講大話,就算真係入左DG,俾人知道都好尷尬。
其實個女入到DG,應該都識裝備個女既,好地地扮咩名小老師丫。(利申: 我無上當架)

好恐怖. 利用家長想入神校的心態招搖撞騙. 損失學費都係有限錢, 佢有冇料上一頭半個月都已經見真章. 最怕教壞小朋友無得返轉頭咋

ceresves 發表於 21-2-8 17:01
由於這位Miss Ng使用的電話號碼真的在SKH K3 whatsapp group出現,明查暗訪後得知此Miss Ng真的有一位六月B ...
噢,咁今年小一啲媽咪應該好快會認識晒佢

搵到面書
知哂啲小朋友叫咩名喇
成家成日周遊列國吖

yiqiyihui 發表於 21-2-8 20:35
搵到面書
知哂啲小朋友叫咩名喇
成家成日周遊列國吖

阿媽個樣太易認

路過,整件事還未清楚,無論如何,小朋友無辜。
最好不要暴露小朋友資料。

DengCK 發表於 21-2-8 17:19
她收費多少?

不過又唔一定要做過老師先識教入名校。考小同我哋年代考會考差不多 ...
我又唔係咁覺得。貼題只能背答案。叻嘅細路唔只做到咁而且轉個彎嚟問都難唔到佢,仲可以井井有條咁present 出嚟。我相信老師見慣細路,佢哋係可以挑選到呢啲細路出嚟。

某位自稱兒子收到db既spb offer的家長有推薦我上屬提及的Ms Ng!家長極力推薦老師,講明小朋友全靠有Ms Ng先入到名校。

emioli 發表於 21-2-9 19:29
某位自稱兒子收到db既spb offer的家長有推薦我上屬提及的Ms Ng!家長極力推薦老師,講明小朋友全靠有Ms Ng ...

好媒。。。

好地地升小都可以搞個騙局

其實老師或教育中心好吾好,虎爸虎媽同導師跟進一、兩堂就知。老師呃人梗系吾啱,但有些家長心頭高,非君不嫁,令不法之徒有機可乘,其實即糸上econ 教的demand and supply!

EK / BK 一向都好多人搵食,曾有自稱港島某名校科主任開價成千蚊個鐘,又有自稱某名小老師秘撈面試班$800/hr⋯⋯ 家長落搭前要問多啲資料,好多分身好多媒。

btw,Miss Ng都好活躍,見post後即刻check check 幾個 whatsapp群組,真係見到佢!