用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 何文田Stamford好嗎?
go

[小學] 何文田Stamford好嗎? [複製鏈接]

上網和身邊朋友都有負評,但亦有好評,想請問有冇用家有 親身經歷? 讀唔讀得過?
   1    0    0    0

jeanettebbk 發表於 21-2-6 12:28
上網和身邊朋友都有負評,但亦有好評,想請問有冇用家有 親身經歷? 讀唔讀得過? ...

每間學校都有負評和好評。 唔知你聽到嘅負評係邊方面, 是否真正用家嘅評論? 我小朋友喺stamford 讀緊第四年, 對學校各方面都滿意。 我亦知有讀緊嘅家長對學校某方面唔滿意,例如 lunch 難食,校車費貴, 學校門口唔準泊車,小學有功課做等等。
至於讀唔讀得過,真係示乎你點睇。 有人覺得比20萬學費一間無Track record 既新校咁蠢,讀其他有record 或歷史悠久嗰啲一定好過啦。  但我又偏偏唔鐘意其他,揀中Stamford, 覺得適合,自己鍾意便可。

ckmammy 發表於 21-2-6 14:17
每間學校都有負評和好評。 唔知你聽到嘅負評係邊方面, 是否真正用家嘅評論? 我小朋友喺stamford 讀緊第 ...

我仔嚟緊8月都會加入Stamford 大家庭,真係好期待呀!

JuliaCKL 發表於 21-2-6 15:45
我仔嚟緊8月都會加入Stamford 大家庭,真係好期待呀!
好呀, 幾多年級呀? 我都好期待學校嘅新校舍

ckmammy 發表於 21-2-6 15:52

Grade 6

你小朋友幾年級呀?我感覺Stamford 唔係大校(即係一級唔會有好多班嗰d,因為我鍾意細校,細校師生同家長之間會close d, 小班友會有歸屬感一d),我open day 最深刻係仔入到一個班房有個老師喺裏面,我仔都循例會問嗰個老師教咩科,當個老師講佢係做學校社工/心理輔導員嘅類似工作嘅時候,我仔就好雀躍同老師分享佢同朋友打機時候嘅點滴,佢哋就開始不停互動交流意見,嗰刻我就心心眼,因為一間學校有個咁嘅角色喺學校,起碼學校係好注重小朋友成長時嘅心理發展。其實嗰日見幾個老師都好好,我都好欣賞。

JuliaCKL 發表於 21-2-8 04:09
你小朋友幾年級呀?我感覺Stamford 唔係大校(即係一級唔會有好多班嗰d,因為我鍾意細校,細校師生同家長 ...

間間國際學校都有自己的councillor 的,是負責心理,well being和社工的工作,會跟學生上「well-being」lesson, 唔似local school 興「訓導主任」。

964000 發表於 21-2-8 07:22
間間國際學校都有自己的councillor 的,是負責心理,well being和社工的工作,會跟學生上「well-being」le ...
一聽到訓導主任就驚,個角式就係鬧人!

ckmammy 發表於 21-2-8 08:44
一聽到訓導主任就驚,個角式就係鬧人!

操行打分A/B/C
記大過小過缺點
訓導主任負責鬧人
Local school 制度,百年不變

你小朋友幾年級呀?我感覺Stamford 唔係大校(即係一級唔會有好多班嗰d,因為我鍾意細校,細校師生同家長 ...
8月升 Gr 8 喇。 我自己都係鍾意細校多啲,感覺親切啲, 但又唔好太細,Stamford 個size 幾好。 每級兩班至五班不等。 同埋個 curriculum 好適合我仔。 因為佢之前一直都喺美國讀書,所以喺香港搵美制兼 IBDP,主力推行 STEM 而校舍喺市區嘅 IS, 除咗 Stamford 之外,我都搵唔到第二間。所以對我嚟講真係 perfect fit!

hello, any idea when the new building shall complete? thanks

GZBJ 發表於 21-2-8 11:10
hello, any idea when the new building shall complete? thanks
學校已經邀請家長下個月可以參觀新校舍喇

終於有一個暫時唔係用家家長 講出自己感受,其實學校仲有一個堂上,見我個仔有陣時會上mindfulness 咁,我亦有問我個仔係我黎做乜,佢話係俾 clam down 自己 relax自己,我個仔而家讀緊Grade 3,一級有五班

老師每一班都會有一個助教的,每一班唔多個22人

chloe.k 發表於 21-2-8 15:03
終於有一個暫時唔係用家家長 講出自己感受,其實學校仲有一個堂上,見我個仔有陣時會上mindfulness 咁,我 ...
唔知係咪低年班先有嗰個 mindfulness 堂,高年班好似冇。助教到六年級都無了。

ckmammy 發表於 21-2-8 15:31
唔知係咪低年班先有嗰個 mindfulness 堂,高年班好似冇。助教到六年級都無了。 ...

呢個我都唔係好知,但係學校幾好,都有好多support地學生
尤其係每一次出report嗰陣時都會寫評語好詳盡有冇用到support,家長都會知道
我個仔嗰班嘅班主任好好每個星期都會email俾家長, 呢個星期嘅進度係點樣,我個仔上堂有冇 分 心,因為而家Online所以老師成日都會send電郵同家長聯絡

回覆 chloe.k 的帖子

又會咁啱你地幾個讚到stamford「天上有地下無兼宇宙最強」嘅家長都有「CK」嘅字樣响果nickname𥚃面,唔講真係以為你地係打手集團嘅成員🤣🤣🤣
其實我係stamford嘅家長,等我俾d真心嘅comment la。我個仔巳經讀咗4年呢間學校,讀埋呢一年,因私人原因會轉去第二間學校。呢4年𥚃面讀PP遇過一個好好嘅班主任,有責任感,有愛心!跟住果幾年嘅班主任,你又唔可以話佢唔好,但責任㥻差少少,有d老師你email問佢唔覆,成日要我當面問佢我想問嘅問題!因為而家大多數時間用google meet上堂,我有時都會聽住我個仔上堂,呢年個班主任講嘢好嚴肅,有時我會感覺佢對學生d態度麻麻,因為我咁啱聽到佢為咗一件事怪責一個學生,但其實件事又唔關個學生事,果刻個心突一突,落堂後我即刻問我個仔平日班主仼對佢同埋其他同學仔好唔好,我個仔話好,咁我問佢鐘唔鐘意呢個班主任,佢又話鐘意,所以你真吹佢唔脹!

設施方面,校舍係冇咩活動空間 (其實有好多IS嘅校舍都唔係好大),但好新淨,每班有touch screen大電視,超正!唯一我個人有d意見就係學生或成人厠所都太dirty。有一次去聽seminar,太多人等成人厠所因為得一格,所以要用學生厠所,厠所板上用圍都係尿又有鞋印,果刻好慶幸自己果個係仔仔(因為唔使坐廁所板),低年級嘅 囡囡未必識得抹下個厠所板先坐上去... 好核突😖😖

其他嘅就係學校lunch好味兼價錢合理,但校車費真係好貴,上年話因疫情涷結車費唔加價,以為咁有良心,原來只係上學期唔加,下學期博晒老命加番!

我個仔讀stamford我覺得佢讀得ok開心嘅兼真係有知識入腦,stamford嘅課程比其他學校深少少同埋快少少(其他學校grade2教嘅嘢Stamford grade 1已經教)!

仲有嘅就係學校d staff全部都超nice超好人,無論reception 嘅staff到admission office嘅staff都超nice! 低年級嘅校長都好nice,學生們超鐘意佢!nurse又好好,我個仔有咩頭暈身熱,佢比你仲緊張,會email同打比家長問候!
總然之,我覺得stamford係一間算係有heart嘅學校!

2xmommy 發表於 21-2-8 19:48

又會咁啱你地幾個讚到stamford「天上有地下無兼宇宙最強」嘅家長都有「CK」嘅字樣响 ...

我真係唔認識其餘幾位家長,亦絕對唔係學校請嘅打手, 唔明白點解其他學校畀人讚嘅就從來冇話有打手,偏偏係Stamford 有家長讚嘅就會畀人話係打手.... 大家都係講心裏嘅說話,唔係特別讚到天上有地下無嘅。老師方面其實好多時都係睇彩數。
設施方面,有新校舍就多咗活動空間, 仲有室外運動場。 廁所問題, 我就咁好彩真係未遇過所以不能評論。至於車費, 我都比較過,其他學校唔見得特別平。 下學期有加車費咩? 我搭嗰個站就肯定無。 咁今年學費冇加,仲退咗少部分上年嘅學費都算有啲良心啦。 點都好,你好同唔好嘅評語都有講,亦都證明係比較中肯嘅評論。 希望你小朋友去到第二間學校都讀得好開心

2xmommy 發表於 21-2-8 20:11

仲有嘅就係學校d staff全部都超nice超好人,無論reception 嘅staff到admission offic ...

多謝你咁中肯嘅講解。

2xmommy 發表於 21-2-8 19:48

又會咁啱你地幾個讚到stamford「天上有地下無兼宇宙最強」嘅家長都有「CK」嘅字樣响 ...

吓... 我唔係打手woo , 我留comment 冇留意人哋啲名㗎喎,乜 咁覆雜果既咩我啲問題回覆都有喺海外留學 問問題既,我只我遇到好嘅講出嚟啫,校車價錢我冇留意,不過我自己車小朋友返學放學嘅

Lunch box 我仔帶飯既

如果你講廁所嘅係得一個比客用既 好似

不過點都好啦,鍾意嘅人可以讀,唔鍾意嘅人可以唔讀

不過唯一我幾鍾意佢嘅language 普通話堂,都比較深  

‹ 上一主題|下一主題