用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關馬鞍山主風和循道衛理的學習情況
go

有關馬鞍山主風和循道衛理的學習情況 [複製鏈接]

請問就讀馬鞍山主風或循道衛理的家長,小朋友的學習生活快樂嗎?功課繁重嗎?老師普遍有愛心嗎?
   2    0    0    0

我住附近,成日見馬主老師冇咩表情,感覺唔親切

仲有,教學十分傳統,都頗多功課(隔離屋街坊個仔讀緊)

musiclover1609 發表於 21-2-6 12:02
請問就讀馬鞍山主風或循道衛理的家長,小朋友的學習生活快樂嗎?功課繁重嗎?老師普遍有愛心嗎?
...

成績(升band 1 ratio) 馬主 好好多

YYsome 發表於 21-4-24 20:48
仲有,教學十分傳統,都頗多功課(隔離屋街坊個仔讀緊)

謝謝回覆啊!教學十分傳統,是比較守舊,不靈活嗎?學生會覺得悶嗎?壓力會很大嗎?

lovebb2 發表於 21-4-24 21:05
成績(升band 1 ratio) 馬主 好好多

謝謝回覆啊!其實馬主成績好,是因為它的教學做得出色嗎?

回覆 lovebb2 的帖子

馬主馬循分別大約有幾多b1生?

christy2011 發表於 21-4-26 05:51
回覆 lovebb2 的帖子

馬主馬循分別大約有幾多b1生?

馬主/馬禧/馬循過去兩年升B1人數

2020年 | 2019年
升B1^/總數
馬主 55/134(41.0%) | 52/132(39.4%)
馬禧 34/104(32.7%) | 35/107(32.7%)
馬循 46/157(29.3%) | 46/147(31.3%)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3854945

回覆 Poyau 的帖子

馬循晤夠1/3 b1?!

christy2011 發表於 21-6-22 07:38
回覆 Poyau 的帖子

馬循晤夠1/3 b1?!

馬循2020年加上B2A-1C英中合計>⅓
沙田可能只有各網大熱恆常升B1>⅓
91網四大 89網馬主 88網沙官小 ......

2020年 | 2019年
升B1及B2A-1C^/總數
馬主 74/134(55.2%) | 69/132(52.3%)
馬禧 48/104(46.2%) | 53/107(49.5%)
馬循 59/157(37.6%) | 66/147(44.9%)

馬主2019年升中數據 #2
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3827253&pid=48611711

馬禧2019年升中數據 #141
馬循2019年升中數據 #146
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3770453&page=8

馬循2019年
甲. 沙田官津
B1^ 39
沙培 4 沙崇 6 沙循 14 沙蘇 2
沙呂 8 林裘謀 3 曾肇添 2

B2A-1C^ 13
林漢光 3 郭得勝 3 鄭榮之 4 IHMC 1
體藝 2

乙. 區外官津
B1^ 3
九真 2 油真 1

丙. 直資私立
B1^ 4
協恩 2 香島 1 培僑書院 1

B2A-1C^ 7
王錦輝 1 培基 6

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

回覆樓主:

借位一用,請問有無馬主2nd in之後已有電話通知取錄?謝謝!

我有親戚小朋友讀緊馬循小三
功課好似都唔太多, 老師有愛心, 唔算係好注重成續既學校
‹ 上一主題|下一主題