用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 - LH pm VS 宣幼am
樓主: i_love_leibb
go

K1 - LH pm VS 宣幼am [複製鏈接]

dragonkiller2 發表於 21-2-9 14:33
宣幼for sure,50%升宣小
LH就要喺出面同一大班勁人爭,隨時得5%入到勁既小學

有龍揀龍係啱,不過宣小條龍係去到小學斷左無中學,我諗樓主要顧慮呢點吧?不過宣小好有戰鬥力,升中成績超級勁,係好好既選擇

要揀 LH 主要考慮應該係想趁三年幼稚園黎搏一搏升到有中學B1龍校吧,事關宣小出黎升中都係 target 同一批學校,與其小學谷6年變數大,不如現在 LH 3 年搏一步到位

i_love_leibb 發表於 21-2-9 01:33
今日聽人講學之園都係教深好多
唔補習就好難跟到,就算補都跟得好辛苦,唔知真唔真.....唉,其實 ...

諗深一層,學校教得深其實係減輕左家長搵外補情況的,你話學校教得太淺,咁就被逼要出去補強,教得深既,家長只要按學校進度做功課溫習就得,唔掂都仲有老師問

yin0101 發表於 21-2-10 08:16
一日返學3個鐘,扣除茶點體能美勞排洗時間,剩返幾多時間係學術?究竟係學校教得深 ,定係學校需要小朋友識 ...

我都建議有龍揀龍, 但宣幼+小其實只係半龍, 如果係民生/培正等有中學龍, 咁肯定不作他想, 我就唔知宣幼既學術又夠唔夠小朋友如果唔能夠直升, 而出去考小, 所以不能評論

而咁啱我係LH用家, 兩個小朋友又真係按學校教既就夠用 , 起碼目前大仔神校入唔到但入到心儀學校, 老實講, 學校中英文程度都夠, 係數學太淺左啲

canadababy93 發表於 21-2-10 11:36
我大的已經六年級,不是宣幼上的。但可以話你知,宣幼上來的同學好多考得好前,其實真係唔関邊間幼稚園, ...

認同, 幼稚園+小學教育, 家長能夠付出幾多絶對係反映晒係小朋友身上, 同時要從小培養小朋友既學習習慣, 如果諗住靠晒學校, 或者諗住外補幫到手, 結果都不太好的
‹ 上一主題|下一主題