用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家想唔想孩子可以趁Easter從英國返來香港呀? ...
go

[英國] 大家想唔想孩子可以趁Easter從英國返來香港呀? [複製鏈接]

唔知香港政府會否在Easter前放寛對英國入境限制呢?
   1    0    0    0

回覆樓主:

如果Easter, 香港仲有入境限制,唔會安排孩子回港。

樓主諗住返咗嚟唔再返去?因為就算唔禁英國入境,返hk 隔離21 日,返英國隔離至少5日,基本上就係機場-酒店-機場-學校。

老實講香港政府無放寛空間,最多係比直航機降落,但指定酒店隔離21日走唔甩,返英國再隔離,其實唔值得。
我預左阿仔暑假至返。

回覆樓主:

一早巳訂Easter機票返,但又禁英國機到港,又21日隔離,預左改機票去到暑期才返香港!如果在英國已打防疫針,會否有不同安排呢?例如不用隔離,只需做測試?

回覆 Taimum 的帖子

如果Easter有得返香港,咁就唔返英國,等待情況明朗D才算。試想下,如果Easter返唔到來,咁暑假有得返來的可能性都好低,好可能要到聖誕節了!

Taimum 發表於 21-2-4 21:54
一早巳訂Easter機票返,但又禁英國機到港,又21日隔離,預左改機票去到暑期才返香港!如果在英國已打防疫針 ...

我唔樂觀。可以減到14 日已經好好。除非英國甚至全球數字急速下降。

galatea 發表於 21-2-5 10:07

如果Easter有得返香港,咁就唔返英國,等待情況明朗D才算。試想下,如果Easter返唔到 ...

咁你唔好咁悲觀,9成復活假後,全英學校恢服面授課。
我女機票一早改左7月返香港。我女話就算繼續 remote learning, 都係在英國好d,無時差。

新聞好似話16定18歲以上普通人,4,5月到應該有得打針

請問係咪3月8日開始返學,可以面授?

sze_mark 發表於 21-2-5 11:01
請問係咪3月8日開始返學,可以面授?

未知係全部定分批復課

https://www.theguardian.com/uk-news/2021/feb/03/covid-scientists-warn-against-bringing-forward-english-schools-reopening

In England, by contrast, Johnson has said schools – which are currently open to only 15% of children who are either regarded as “vulnerable” or whose parents are critical workers – will not open more fully until 8 March at the earliest.

The prime minister reiterated on Wednesday that he still considered 8 March “the prudent date to set”.

Johnson told a Downing Street press conference: “What we don’t want to do now that we are making progress with the vaccine rollout and we have got a timetable for the way ahead, we don’t want to be forced into reverse. We think this is the prudent and cautious approach. I think it is much better to stick to that.”

However, one senior Tory with knowledge of the prime minister’s thinking suggested there were now hopes of a “big bang” reopening, rather than the phased return that had previously been envisaged.

如果Easter有得返香港,咁就唔返英國,等待情況明朗D才算。試想下,如果Easter返唔到 ...

咁又冇可能, 除非疫情 完全冇缓和。
復活節假短同暑假冇得比, 暑假都唔畀英國學生返就太過份

Easter可能未返得,但我覺得暑假應該返到,因為英國而家都六份一人打左針,之後繼續打,打到暑假應該有一半人以上啦,加上又開始熱,政府唔放寛隔離日數都應該有直航機,因為學生真係要返黎嘛!

我都希望暑假有得飛返嚟就已是最壞情况。但好似攪嗰張檢測證明及化驗所要有ISO認證,都好麻煩,唔知邊到有得攪!
坦白講,我唔太相信香港人係英國會有得打疫苗。

galatea 發表於 21-2-5 19:14
我都希望暑假有得飛返嚟就已是最壞情况。但好似攪嗰張檢測證明及化驗所要有ISO認證,都好麻煩,唔知邊到有 ...

同國藉無关。
只要有交NHS費用,都會跟政府安排次序打。即係例如輪到16~18歲打,咁就學校就会安排所有適齡学生打,唔理係边个國籍,除非你自己話唔畀仔女打。

我都希望暑假有得飛返嚟就已是最壞情况。但好似攪嗰張檢測證明及化驗所要有ISO認證,都好麻煩,唔知邊到有 ...
有交醫療税就有得打

我仔想返,因為聖誕已經冇返。佢好後悔

galatea 發表於 21-2-4 19:48
唔知香港政府會否在Easter前放寛對英國入境限制呢?

未知,但已經唔想佢地返嚟!因為預計唔到個政府想點!會好亂,不如唔返仲穩陣。

點解你會覺得香港人在英國無得打疫苗?理據是咩?

學生簽證係要交NHS 費,唔平架,所以疫苗唔係英國比學生嘅著數。
至於檢測,呢個要求已經開始了一段時間,如果你孩子讀boarding school,學校應該好有經驗幫忙安排。我反而擔心返英國時,英國要求的檢測證明有無特別要求。

已經咁多人返咗香港,COVID-19 report好多clinic 都有,機場又有,學校又會安排,呢個反而最容易,最困難是搶酒店房,因為年紀問題選擇少,14天已經難訂,21天更難。
至於打疫苗,如果排到岩年齡,相信學校會安排的,同打HPV一樣,無分國藉,只係跟年級便會安排。
‹ 上一主題|下一主題