用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網女仔有冇人放棄到抽MCS?
go

41網女仔有冇人放棄到抽MCS?

大熱之選,唔知今年多唔多人揀?

41網朋友今年參加大抽奬,之前話唔想個女讀書咁大壓力,成績唔代表一切,希望有個快樂童年.....所以唔會揀MCS,上星期日終於交咗表,我問佢最後填咗邊間第一志願,佢答我:「MCS!」

讀 MCS 壓力先唔大

mikkbb 發表於 21-2-2 13:51
大熱之選,唔知今年多唔多人揀?

41網棄MCS 揀聖家定其他?

B.B.BaBa 發表於 21-2-2 15:10
讀 MCS 壓力先唔大

即係佢「口裡說不,但身體卻很誠實!」

Soundervolt 發表於 21-2-2 15:01
41網朋友今年參加大抽奬,之前話唔想個女讀書咁大壓力,成績唔代表一切,希望有個快樂童年.....所以唔會揀M ...
身體最誠實!

41網朋友今年參加大抽奬,之前話唔想個女讀書咁大壓力,成績唔代表一切,希望有個快樂童年.....所以唔會揀M ...

真係今日的我打倒昨日的我⋯O晒咀

Poyau 發表於 21-2-2 15:22
41網棄MCS 揀聖家定其他?

通常棄MCS就會揀聖家

mikkbb 發表於 21-2-2 16:35
真係今日的我打倒昨日的我⋯O晒咀

唔少人都係咁.....不過我之前同佢傾過讀任何學校有冇壓力其實每人都唔會一樣。學生資質、家長期望、學生同家長心理質素等等都主要有關。有時未讀過就投降,將來俾個女知道父母自願放棄呢個機會有可能俾個女埋怨。

佢好誠實啊like, 好過有啲人話冇,結果又入左

B.B.BaBa 發表於 21-2-2 15:10
讀 MCS 壓力先唔大

點解嘅,可唔可以分享吓?thanks

回覆 Soundervolt 的帖子

同問,幾多人揀喇沙(emoji)

回覆 Yukipooh 的帖子

有中學部始終係好過乜都冇,都收 7 成女女,就算唔好彩 Band 2、3 入唔返,爛船三分釘,學術同英文口語程度去考相應嘅直資/自行離場都唔係難。
年年都聽唔少「我只希望 BB 身體健康,開開心心,由佢發展」,之後就考直私、狂補習、玩體藝、明明入左一條龍學校都谷成績。今年又聽到身邊例子,讀幼稚園嗰陣「讀附近幼稚園,開開心心就得,唔洗考直私,唔洗特別上啲 XX 班」,結果呢,考入左直資,依家谷學術。

Soundervolt 發表於 21-2-2 16:44

唔少人都係咁.....不過我之前同佢傾過讀任何學校有冇壓 ...

叫大啲趕客嘛,有策略~~~

Yukipooh 發表於 21-2-2 17:18
點解嘅,可唔可以分享吓?thanks

其實壓力主要都係來自升中,既有直屬中學,7-8 成學生可以順利升中,壓力自然較細。
起碼唔需要上太多興趣班、參加太多比賽攞 CERT....
又唔需要去好多間直資面試,報自行又唔需要左諗右諗...
學生同家長的壓力都細好多

壓力方面,相對好少少嘅⋯但band 1神校,話無壓力就假嘅⋯no pain no gain

mikkbb 發表於 21-2-3 10:54
壓力方面,相對好少少嘅⋯但band 1神校,話無壓力就假嘅⋯no pain no gain

壓力都係相對,都要睇下家長冇乜嘢要求同埋心理質素。如果唔係要求每樣嘢都喺前列,壓力自然細好多。所謂神校,未必一定係洪水猛獸嘅。

咁同聖家比, 邊間辛苦啲?

理想與現實