用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boy Waiting
go

St Paul Boy Waiting [複製鏈接]

waiting好唔開心!請問點先可以知道自己排第幾wait
有冇家長可以分享吓,以往有幾多人會waiting,唔知點先wait到呢

4    0    0    0

唔好唔開心,有我陪你
首先,我都有唔開心,不過睇開d,始終學校學位有限。
宜家唯有等有人放棄註冊,佢好似2月10日係最後一日註冊,希望佢11號會call waiting
否則就真係等到6、7月先可能call
不過就算call waiting 都未必輪到我哋

回覆樓主:

SPC近年DSE成績追過晒幾間男名校
可稱為男校之首
可能少啲放位,加油(emoji)

寫求位信有用嗎?

回覆 Florence4Leung 的帖子

300個好難wait

回覆 hand_hand 的帖子

以往唔知有冇今年咁多人成300個waiting 呢?

回覆 fwstides 的帖子

始終太遠,如果我有其他選擇我都唔會揀佢,可惜我冇呢

我都係waiting, 其實一早預左, 亦知道wait到機會真係幾微,淨係睇ek都知有幾多人心儀spb, 除左spcc db 真係無邊間可以令d有offer既放位。不過都會盡最後努力寫求位信, 得唔得都好叫做盡左力!

大家都要俾個叻自己, 因為幾千人之中突圍到入2nd round已經好叻!

回覆 happygirl1284 的帖子

唔係真的那麼神。有家長攞住 SPCPS offer 去叩男神津,叩到即放。

回覆樓主:

今年佢waiting冇分優先隊
所以好難判斷自己係waiting 既前、中、後

回覆 hand_hand 的帖子

我真係寧願佢分, 等我知自己機會有幾大

想問下以往係點分WAITING PRIORITY? 封信唔同? THANKS

manmonster 發表於 21-2-2 10:27

唔係真的那麼神。有家長攞住 SPCPS offer 去叩男神津,叩到即放。 ...

目前 DSE 實力比 SPC 強既津校應該係皇仁,實力接近既係有LSC / SJC, 三間裡面得 LSC 龍校,叩到 LSC 即放應該同成績無關,只關乎名氣+學費吧?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819456&page=5&authorid=1389083

manmonster 發表於 21-2-2 10:27

唔係真的那麼神。有家長攞住 SPCPS offer 去叩男神津,叩到即放。 ...

SPB一向唔係神校,係一間實而不華,注重品德教育嘅學校。

其實 百幾年來不嬲都OK, 係中間有一段時間外籍校長不是太着重成績 此致成績下降, Mr Yuen 校長 上任後開始走回正軌
朋友兩個仔一個QC, 一個SPC
SPC 數學同理科都進取咗好多, PAPERS 甚至 harder than QC
averagely DSE result maybe Spc better but 勁嗰班 qc 真係勁好多
有邊間學校keep住每年10幾個 MBBS,
only SPCC or DG, not DB..
不過有幾多係親生則不得而知

chanchancat 發表於 21-2-10 20:31

其實 百幾年來不嬲都OK, 係中間有一段時間外籍校長不是太着重成績 此致成績下降, Mr ...

SPCC, DG and DB are still the major feeders to HK medical schools (both HKU and CU), not SPC. But SPC is indeed a good school.

Gordonwong111 發表於 21-2-10 22:48
SPCC, DG and DB are still the major feeders to HK medical schools (both HKU and CU), not SPC. But S ...

Gordonwong111 發表於 21-2-10 22:48
SPCC, DG and DB are still the major feeders to HK medical schools (both HKU and CU), not SPC. But S ...

其實又唔係喎,這幾年真係都唔小,但SPC 比較傾向讀LAW

大家有消息嗎? 我個細仔又係waiting list, 唔知有冇機會呢~

fwstides 發表於 21-2-1 23:07
SPC近年DSE成績追過晒幾間男名校
可稱為男校之首
可能少啲放位,加油(emoji)

男校之首?

已過咗皇仁,喇沙?真的嗎?
‹ 上一主題|下一主題