用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N 班 SJC VS 村校
go

N 班 SJC VS 村校 [複製鏈接]

2019 細仔N 班選附近村校 路德會 VS SJC
SJC 要搭成個中車...

其實都喜歡SJC 語境, 但打算K 先再去遠小小 ???
K 會再考其他

請指教, THX
   0    0    0    0

想問幾月b?幾時要落訂?

N班最好揀近屋企。

SJC N用家, 當初選SJC N, 沒有選屋企附近

回覆 Dreamsss 的帖子

9 月B二月尾落訂

回覆 b3410 的帖子

係呀, 都想近D

回覆 pwhr 的帖子

可否講多D , 覺得SJC 點?最後 K 考到邊間? THX

回覆 tamcccc 的帖子

小朋友係班裡面係最細嗰個, 對上一位同學已經係9月, 最大一位差唔多大成年, 但老師有照顧到小朋友情況, 平時亦好樂意與家長作電話溝通, 記得上年仲係讀N時, 要停課, 但老師都儘量維持小朋友的學習進度. 教材算是深 (其實N班唔應太追求學術), 亦是全英語境, 整體非常滿意, 我們亦沒有因停課而quit N
小朋友現讀SJC K1, 今年9月將以超大B入讀KV, 雖然有哥哥喺KV讀緊K2, 但KV要拍片, 又要face to face interview, 相信SJC已幫助了不少

細仔都有SJC N offer, 已留位

Thanks so much好詳細

tamcccc 發表於 21-2-1 16:53
2019 細仔N 班選附近村校 路德會 VS SJC
SJC 要搭成個中車...

我想分享:我大嘅小朋友因為我當年乜都唔識,冇好好準備,小朋友又唔係特別smart考唔到好好嘅幼稚園,所留喺邨校讀上去。

細果位小朋友我今次做足功課,幫佢揀咗SJC.

疫情期間睇到好大分別!!邨校學緊嘅嘢SJC已經教完有凸。而且唔係教過就算,我小朋友係明嘅,亦有評估跟進度。

同埋淨係講zoom嘅時數都多好多好多。當然要比學費喇$$

所以我覺得真係唔好近就算。我小朋友都要travel 35分鐘左右返學,但好快ok,唔係咁辛苦咁摻。

回覆 mrs.3845 的帖子

aiya , 最後冇要到SJC, 想K 先再考其他不過好多謝你既分享
N 我好想全日, 可惜SJC 係半日, K 先有全日

同意樓上意見, 如果唔係距離太遠, 教學質素都係考慮之列; 按程度計, SJC N 唔會淺得過其他名幼N, 甚至可以達到K1上學期水平

另, 細仔剛收到基督教中心幼稚園 ([color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]窩打老道, SJC隔離)N班offer, 一間係天主教, 一間係基督教, 如有同路人家長, 一齊討論交流下 ^^

回覆樓主:

個人覺得幼兒時期語境好重要,如果出九龍塘太遠,可以boxhill, York 元朗分校

Sjc唔太淺啦,不過我最中意sjc係因為感覺唔commercial...我個人有點不接受開分校開到好似開分店咁

SJC係深的, head teacher話佢地有超前學習理念
‹ 上一主題|下一主題